Medimagazin logo

<b>Aile hekimine sınıfına göre ücretlendirme geliyor</b>

Aile hekimlerine verilen cari hizmet ödeneği, aile sağlığı merkezlerinin sınıflarına göre değişecek. A sınıfı bir merkez 2.700 TL ödeneğin hepsini alırken, E sınıfı bunun yarısını alabilecek.
<b>Aile hekimine sınıfına göre ücretlendirme geliyor</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile hekimlerine verilen cari hizmet ödeneği, aile sağlığı merkezlerinin sınıflarına göre değişecek. A sınıfı bir merkez 2.700 TL ödeneğin hepsini alırken, E sınıfı bunun yarısını alabilecek.

Aile hekimlerinin maaşlarının belirlenmesinde kullanılan katsayılar, 0-4 yaş grubu çocuklar, gebeler ve 65 yaş üzeri kişiler için arttırılacak. Genç nüfusu fazla olan hekim 4 bine kadar kayıt alabilecek. Uzman maaşı da, pratisyen aile hekimlerine göre, yüzde 50 oranında artacak


tablo

Resmin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız

FATMA ERGÜZELOĞLU-ANKARA/MEDİMAGAZİN

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde yaygınlaştırılacak aile hekimliği için bir dizi değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Aile hekimlerine verilen cari hizmet ödeneği, aile sağlığı merkezlerinin bulunduğu sınıfa göre farklılık gösterecek. A, B, C, D ve E şeklinde kategorilere ayrılan merkezlerden A sınıfında hizmet veren merkeze 2.700 TL’lik ödeneğin tamamı verilirken, diğer sınıflar için ödenek peyderpey azaltılacak. E sınıfı, söz konusu ödeneğin yarısını alacak.

Bakanlık, uzman aile hekimlerinin ücretlerini de arttıracak. Ayrıca, kendisine kayıtlı kişiler arasında 0-4 yaş grubu çocuklar, gebeler ve 65 yaş üzeri kişilerin sayıca yoğun olması aile hekiminin maaşına da yansıtılacak.

Ankara’da 12 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak aile hekimliği için yerleştirme yapıldı ve bütün pozisyonlar doldu. 30 Ekim 2010 itibariyle aile hekimliğine geçecek İstanbul’da pratisyen hekimlerin azlığından dolayı özel sektörden de alım yapılacağı belirtildi.

Uygulamaya ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Turan Buzgan,
Türkiye ortalama 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi verileceğini söyledi. Büyük illerde de aynı durumun geçerli olacağını belirten Buzgan, “Kırsalı çok olan küçük illerde problem olabiliyor; burada rakam 3 bin 300-3 bin 200’e kadar düşebiliyor. Hekim sayımız arttıkça aile hekimlerine bağlı nüfusu da azaltmak niyetindeyiz. Fakat 2 binli rakamlara yakın sürede gelmemiz mümkün değil. Günde 45 kişi müracaat ediyor aile hekimlerine, bunu zorunlu sevk zincirine dönüştürürsek hasta sayısı günde 100’e çıkıyor. Bu da sürdürülebilir bir durum değil. Aile hekimi uzmanı ve pratisyenlerin sayısı az, bu nedenle ilk etapta hekim başına düşen kişi 3 bin 500 oldu” diye konuştu.


Ödenek 2.700 TL olacak
Aile hekimliği uygulamasını tehdit edebilecek en önemli unsurun mali açıdan sürdürülebilirlik olduğunu belirten Buzgan, kurumlarla mutabakat sağlandığını ve endişe edilmemesi gerektiğini açıkladı. Buzgan şöyle konuştu:
“Aile hekimliği yıl sonuna kadar ülke genelinde uygulanır hale gelecek. İlerleyen süreçte de aile hekimleri aynı maaşı alabilecek. Mesela bazan aile hekimlerinin 6-7 bin lira ortalama ücret aldığı ifade ediliyor. Aslında bizim onlara ödediğimiz ücret belli; Türkiye ortalaması 4.500 TL. Sosyoekonomik gelişmişlik farkı gibi, mahrumiyet taşıyan bölgede görev yapan bir aile hekiminin ücreti 5.600’e kadar çıkabiliyor. Ama sosyoekonomik gelişmişlik ödeneği olmayan bir ilde de bu 4.200 TL’ye kadar düşebiliyor. Kendisine bağlı nüfus azalmakta olan bir aile hekimi daha az da alabilir. Karıştırılan hususlardan bir tanesi cari hizmet ödeneği adı altında ödediğimiz şey. Aile sağlığı merkezinin kirası, elektrik, su gideri, adsl, temizlik hizmetleri, gerekirse ek personel çalıştırılması maksadına haiz olmak üzere ödediğimiz ücretler var. Bu ücreti şu ana kadar sorgusuz sualsiz ödüyoruz, karşılığında fatura da istemiyoruz. Şu anda 2.600 TL olan bu rakam yıl içinde muhtemelen 2700 TL olacak. fakat buna yeni bir kural getiriyoruz. Üzerinde çalıştığımız ücretlendirme ve sözleşme yönetmeliğiyle kural getiriyoruz; buna göre cari hizmet ödeneğinin yaklaşık yarısını yine fatura istemeden ödeyeceğiz, kalanını da belli kurallara bağlayacağız.”

Sınıfa göre ödenek
Buzgan, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile aile sağlığı merkezlerinin A, B, C, D ve E şeklinde kategorilere ayrıldığını anımsatarak, “Merkez hangi kategoride yer alıyorsa ona göre ödenek alabilecek. A kategorisindeki aile sağlığı merkezi 2.700 TL’lik gider ödeneğini tam alacak; diğer sınıflar için ödenek peyderpey azaltılacak. E sınıfı, muhtemelen söz konusu ödeneğin yarısını alacak.
Kategorilerle merkezlerde verilen hizmetin kalitesi ve niteliği değerlendiriliyor. Merkezler sınıf atladıkları takdirde ödenekleri yüzde 15-20 oranında arttırılacak” diye konuştu.

İstanbul özelden hekim alacak
30 Ekim 2010 itibariyle aile hekimliğine geçecek İstanbul’da pratisyen hekimlerin azlığından dolayı özel sektörden de alım yapılabilecek. İstanbul’da özel sağlık kuruluşlarının sayıca fazla olmasının avantajlı olduğunu belirten Buzgan, “İstanbul’da sağlık ocağı sayısını çok arttırdığımız halde ihtiyaca tamamen cevap vermiyor. Dolayısıyla özel sağlık kuruluşlarını da sisteme katma ihtimalimiz yüksek görünüyor. Bazı pozisyonlar, binası olmayan pozisyonlar olarak ilan edilecek. İlk etapta kamu personeli tarafından tercihler yapılacak; boş kalan yerler olursa, ki olacağını tahmin ediyorum, özel sektöre de açılacak” dedi.

Uzmanlar aile hekimliğinde istekli
Ankara’da 128 aile hekimi uzmanının sisteme başvurduğunu, fakat 97’sinin yerleştirildiğini belirten Buzgan, şu bilgileri verdi:
“Elimizde çok az aile hekimi uzmanı var; sistem pratisyen ağırlıklı gidiyor ama süreç içinde uzman sayısının artarak devam etmesi, ilerleyen süreçlerde de sisteme dâhil olmak için uzman olma şartı aranacak. Ama bunu söylemek için erken.

Aile hekimi uzmanları istekliler, başvuruları da iyi durumda, genelde aile hekimi oluyorlar ama sisteme değişik sebeplerle girmek istemeyenler de olabiliyor. Mesela bir entegre hastanenin başhekimi, başhekim yardımcısı gibi idari görevlerde olanlar aile hekimliğini tercih etmeyebiliyor. Fakat bunlar azınlıkta, aile hekimi uzmanlarının büyük çoğunluğu sisteme giriyor.

Aile hekimi uzmanlarının aile hekimi olarak görev yapması konusunda başlangıçta bazı problemler yaşandı. Uzmanlara bazı öncelikler verdik. Sisteme geçmede, yer seçmede uzmanlara öncelik tanınıyor. Yaptığımız yönetmelik değişikliğiyle ikinci yerleştirmelerde de aile hekimi uzmanlarına öncelik verdik, boşalan pozisyon ya da yeni açılacak pozisyonlar için de uzmanlara öncelik tanınacak.”

Uzman maaşı artacak
Ücretlendirme ve sözleşme yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapmaya hazırlanan Bakanlık, aile hekimi uzmanlarının da maaşlarını yükseltmeyi planlıyor. Şu anda bir aile hekimi uzmanı aynı pozisyonda çalışan bir pratisyen aile hekimine göre 550 TL fazla ücret alıyor. Bu rakamı arttıracakları bilgisini veren Buzgan, “Gelirini, uzmanın çalıştığı yerle de ilişkilendireceğiz, mesela bir ilçedeyse uzman daha fazla kazanacak. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Uzmanların pratisyenle arasındaki fark asgari yüzde 50 oranında daha artmış olacak. Yönetmelik taslağı hazırlandı, Bakanlık taslağı görüştükten sonra Maliye ve Sayıştay görüşüne göndereceğiz. Uygun görülmesi halinde, Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak yayınlanacak. Sürecin çok uzamayacağını düşünüyoruz. Uygulama 2011’in başından itibaren geçerli olacak” dedi.

Ödeme katsayıları değişecek
Buzgan, aile hekimliği uygulamasının kişi başı ücret üzerinden kurgulandığını belirterek, şunları ifade etti:
“Bunda değişiklik yapılacak. 0-4 yaş grubu çocuklar, gebeler ve 65 yaş üzeri kişilere daha fazla katsayı verilecek; bunların dışındaki kayıtlı kişi üzerinden hesaplanan katsayıları azaltacağız. Dolayısıyla sağlık hizmetine daha fazla ihtiyaç duyan gruplarda ödeme katsayısı artacak. Her tarafta, takibi daha önemli grupların aile hekimince takip edilmesini istiyoruz. Kırsalda çocuk ve yaşlı nüfus daha fazla, gençler merkezde daha fazla; böyle bir dağılım var. ileride bunu hastalık gruplarıyla da ilişkilendirmeye çalışacağız; kronik hastalığı, kardiyovasküler hastalığı, diyabeti olan kişinin de katsayı puanı daha fazla olacak. Fakat bunu daha ileride düşünüyoruz.

4 bine kadar kayıt alınabilecek
Buzgan, “Şu anda sosyoekonomik gelişmişlik ücreti diye bir ücretimiz var zaten. Eşit sayıda kişiye bakmaları durumunda, Van’da görev yapan bir aile hekimi, Ankara’dakinden daha fazla kazanacak zaten. Bu uygulama zaten yürürlükte. Fakat çocuklar, gebeler ve yaşlılar için de yapılan düzenlemeyle katsayılar değişecek. Bu riskli gruba hangi hekim daha fazla bakıyorsa, kaydetmişse daha fazla kazanacak. Bununla birlikte sosyoekonomik gelişmişlik farkı da devam edecek. Mesela hep genç nüfusu kaydeden bir aile hekiminin ücretinde azalma olabilir. Üniversite kampüslerinin çok bulunduğu bir bölgede çalışan aile hekimi tabii ki gençleri kaydedecektir. Peki bu durumda ne yapılır? Hekim, çok genç nüfusta 4 bine kadar kayıt yapabilir” dedi.

İlk 6 ayda ziyaret edilecek
Aile hekimlerinin hem gezici ziyaretlerde bulunması, telefonla kişilere kendini tanıtması, bir yandan da hasta bakmaya devam etmesi gibi görevleri birarada gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Buzgan, şunları kaydetti:
“Ayda en az iki kez hekimin gezici sağlık hizmeti vermesi gerekecek. Kendisine kayıtlı kişilerin tek tek evine gitmesi şeklinde değil. gittiği yerleşim merkezine önceden haber verilecek, hangi gün gittiği belli olacak. yaşlı, yatalak hastaların evlerinde de bakabilir. Onun dışındaki kişiler için de uygun bir mekânda bakacak. Kendisine gelemeyecek olanların yanına gidecek. İlk 6 ayda kendisine kayıtlı kişileri evlerinde ziyaret edecek. 3 bin 500 kayıtlı kişi, 700 aile yapar. Bir mahalleye gidildiğinde bir günde onlarca aile ziyareti yapılabilir. Bunun dışında yılda bir kez aile hekimine gidilmesini istiyoruz. Hekimin de telefonla kişileri arayarak iletişim kurmasını istiyoruz. Bu kayıtları yaptıktan sonra işimiz kolay. Hekimin beraber çalıştığı yardımcı personeli de var; hekime yardımcı olacaklar.”

Aile hekimi başına düşen nüfus
tablo

tablo

<b>aile
hekimine
sınıfına
göre
ücretlendirme
geliyor</b>
Yorum (1)
nihal çebi
ben aile sağlığı elemanı olarak çalışıyorum aile hekimliğimiz a sınıfı olarak çalışıyoruz bundan doktorumuzun maaş miktarı arttı ama bizim a sınıfı olmamız maaşımızı etkilemediği söylendi neden a sınıfı olarak çalıştığımız halde maaş ödemelerimizde doktorumuz gibi bir artış olmuyor biz eksiksiz olarak görevimizi a sınıfı olarak yerine getirdiğimiz halde sankı bu sınıfın dışındaymışız aile sağlığı elemanı değilmişiz gibi bir uygulama var doktorumuz ile birlikte bir ekip olarak çalışıyorsak bizlerde a sınıfı olduğumuz zaman maaşımız artmalıdır.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir