Medimagazin logo

Aynı aile hekimini görmek 'hasta sağlığını iyileştiriyor ve doktorların iş yükünü azaltıyor'

10 milyon GP konsültasyonu üzerinde yapılan kapsamlı bir çalışma, aynı doktoru görmenin hasta sağlığını iyileştirdiğini, tıbbi iş yükünü azalttığını ve İngiltere'de milyonlarca randevunun yarattığı baskıyı hafifletebileceğini ortaya koyuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aynı aile hekimini görmek 'hasta sağlığını iyileştiriyor ve doktorların iş yükünü azaltıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, türünün en büyük çalışması olarak kabul edilen bu çalışmada, 11 yıl boyunca 10 milyon muayeneden elde edilen verileri analiz ederek, genel pratisyenlik bakımındaki sürekliliğin hem hasta sağlığı hem de doktorların iş yükü üzerindeki derin etkisini ortaya çıkardı.

Guardian'da yayınlanan habere göre; bu çalışma, İngiltere'de birinci basamak sağlık hizmetlerinin, uzun bekleme süreleri, azalan pratisyen hekim işgücü ve muayenehanelerin kapanmasına yol açan mali zorlukların damgasını vurduğu, benzeri görülmemiş bir gerginlikle karşı karşıya olduğu kritik bir zamanda gerçekleştirildi.

İş yükü azaldı

Çalışmanın sonuçları, hastaların sürekli olarak aynı aile hekimini görmelerinin açık bir faydası olduğunu gösterdi. Bu bakım sürekliliği uygulaması, bireysel konsültasyonların süresini artırmaksızın, hastalar için ziyaretler arasında ortalama %18 daha uzun aralıklara yol açtı. Bu etki en çok yaşlı hastalarda, kronik hastalığı olanlarda ve ruh sağlığı sorunları yaşayan bireylerde görüldü.

Sağlık sistemi üzerindeki baskı azalabilir

Bu bulgular, tüm pratisyen hekim muayenehanelerinin bakımın sürekliliği açısından en iyi %10'luk kesimi taklit edebilmesi halinde, muayene başvurularında tahmini %5'lik bir azalma sağlanabileceğini düşündürüyor. Bu da milyonlarca randevuyu etkin bir şekilde serbest bırakarak sağlık sistemi üzerindeki mevcut baskıyı hafifletebilir.

Hekim verimliliği de arttı

Management Science dergisinde yayınlanan çalışma, bakım sürekliliğinin sadece hasta sağlığını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda hekimlerin verimliliğini de artırdığını ortaya koyuyor.

Daha sağlıklı hasta popülasyonlarını koruyarak, doktorlar potansiyel olarak daha büyük hasta listelerini zaman taahhütlerini artırmadan yönetebilir ve kaliteli bakım ile hasta hacmi arasında bir denge kurabilir.

Tercih edilen GP konsültasyonlarında düşüş

Düzenli bir GP'ye gitmenin açık avantajlarına rağmen, Nuffield Trust tarafından analiz edilen İngiltere'nin GP hasta anketinden elde edilen veriler, hastaların tercih ettikleri doktorlara danışmalarında bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

2018'den 2023'e kadar, seçtikleri GP'yi sürekli olarak gören hastaların oranı önemli ölçüde düşerek, politika ilgisine ihtiyaç duyulan bir alanı vurguladı.

cambridge universitesi
gp
doktor
ingiltere
Yorum (2)
İsmail yetenek
ne yapalım yani , vatandaş aynı aile hekimini gõrsün diye, yıllık izin almayalım mı?, beşeri ihtiyaçlarımız için hiç asm den ayrılmayalımmı.. zaten vatandaşı alıştırdınız:geldiklerinde,filanca gün geldim,yoktunuz diye başa kakıyorlar bir de..
Cevapla
nevzat kulukçu
@i̇smail yetenek ağzını açan olursa kovala gitsin bilader.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir