ÇÜ Balcalı Hastanesi poliklinikleri önünde toplanan grup, "Rektöre kul, performansa köle olmayacağız", "asistan hekimler köle değildir", "demokratik yönetim istiyoruz" şeklinde slogan atarak ÇÜ Rektörlüğü'ne kadar yürüdü.
Rektörlüğün önüne gelindiği sırada grup ile Üniversite güvenlik görevlileri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Grubun bina önüne yaklaştırılmasına izin verilmesi üzerine tartışma büyümedi.
Grup adına açıklama yapan asistan doktor Evren Tümkaya, gelecek kaygısı yaşamadan, şiddetten ve baskıdan uzak demokratik bir ortamda çalışmak istediklerini söyledi.
Performansa dayalı çalışma sisteminin iş barışını bozduğunu öne süren Tümkaya, bu sistem ile çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirtti.
Hastanede görev yapan memur, işçi, teknisyen, hemşire, asistan doktor ve öğretim üyelerinin çalışma koşullarının her geçen gün kötüleştiğini iddia eden Tümkaya, yasaların her kademedeki çalışanlara sağladığı hakların Üniversite yönetimi tarafından verilmediğini ileri sürdü.
Çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen Tümkaya, taleplerini okudu. Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, "Çalışanlar burada, rektör nerede?" şeklinde slogan attı.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde bağlı ekiplerin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, ardından olaysız şekilde sona erdi.
Biz bugün, Çukurova üniversitesi Tıp fakültesinin tüm sağlık çalışanları olarak hastalara daha iyi hizmet verebilmek için toplandık. Bizler , gelecek kaygısı olmadan ,şiddetten baskıdan uzak demokratik bir ortamda çalışmak istiyoruz. Herkesin emeğinin karşılığını alması için haklı taleplerimizi dile getiriyoruz.
Performansa dayalı sistemin sağlık çalışanları arasında iş barışını bozduğunu, eğitimi ve sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü biliyoruz. Bu sistemle yaşamak zorunda bırakıldık.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanları olarak bu yanlış sistemin en kötü uygulandığı kurumda yaşamanın üzüntüsü içindeyiz.
Memurlar, işçiler,teknisyenler, hemşireler, asistan hekimler, öğretim üyeleri yani tüm Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık çalışanları bu kötü yönetimden nasibine düşeni almaktadır. Çalışma koşulları günden güne kötüleşmekte, her kademede çalışan insanların sayısı azalmakta ve iş yükü artmaktadır. Bu olumsuzluklara rağmen canla başla çalışan bu insanlara hakları verilmemekte ve sürekli yarın ne olacak kaygısı yaşatılmaktadır.
Taşeron işçilerin yasal yollarla sağladıkları bakanlık kararı uygulanmayarak bu işçilerin yıllardır üniversitemizde verdiği emek ve kazandıkları özlük hakları geçtiğimiz hafta yapılan kanunsuz ihalelerle hiçe sayılmıştır .
Kanun ve Yönetmeliklerde açıkça belirtilmesine rağmen keyfi uygulamalarla “köle” yerine konulan haftada 130 saat çalışmaya zorlanan, her türlü psikolojik şiddete ve hakarete maruz bırakılan Araştırma Görevlisi olan biz Asistan hekimler ucuz iş gücü olarak görülmekte ve kullanılmaktayız. Ne yazık ki araştırma geliştirmeye ayıracak vaktimiz yok, ailemize sevdiklerimize vakit ayıramıyoruz.
Bu gidişe artık dur diyoruz.
Ve aşağıda sıraladığımız taleplerimizi dile getiriyoruz
1. Asistan hekimlere nöbet sonrası izin kullandırılması, esnek, kuralsız fazla çalışmanın ve angaryanın ortadan kaldırılması, asistan hekimlerin görev ve sorumluluklarının net olarak tanımlanması
2. Asistan hekim ücretlerinin yabancı uyruklu asistanları da kapsayacak şekilde klinik ve temel bilimler ayrımı olmadan performanstan bağımsız, eşit, adil, güvenceli ve iş barışını bozmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi
3. Asistan hekimlere akademik ve tüm yasal izin haklarının kullandırılması
4. Yetkili kurullarca akredite edilmiş standart eğitim programlarının uygulanması
5. Asistan hekimlere ücretsiz kongre ve kitap desteği verilmesi
6. Asistan hekimlerin yapacakları projelere bilimsel çalışma ödeneğinin ayrılması
7. Asistan hekimlerin eğitim sorumluları hakkında geri bildirim yapmasının önünün açılması ve olumsuz geri bildirimlerin değerlendirmeye alınması, her türlü şiddet, psikolojik baskı, hakaret ve onur kırıcı davranışların önüne geçilmesi ve bu konuyla ilgili objektif bir kurulun oluşturulması
8. Hastanemizde resmi olarak asistan hekim temsilciliklerinin kurulması ve bu temsilcilerin seçimle belirlenerek düzenli olarak başhekim ve dekanla görüşmesi
9. Döner sermaye komisyonunda bir asistan hekimin yer alması
10. Çalışma ortamlarımızda her türlü şiddete karşı caydırıcı güvenlik önlemlerinin alınması, mesleki maruziyetlere yönelik riskleri belirleyen çalışmaların yapılması ve meslek saygınlığımıza gölge düşürmeyecek bir çalışma ortamının sağlanması ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması.
Biz tüm sağlık çalışanları her geçen gün daha umutsuz, daha isteksiz olarak kurumda varlığımızı sürdürmekteyiz. Yasaların her kademedeki çalışanlara sağladığı haklar üniversite yönetimi tarafından verilmemektedir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanları olarak hakça, insanca bir çalışma ortamını ve yasaların bizlere sunduğu tüm maddi ve manevi özlük haklarımızı yönetimden ve özellikle de yönetimin başında bulunup her kararı veren rektörümüzden talep ediyoruz.
Taleplerimiz gerçekleşene kadar,haklarımızı elde edene kadar mücadele edeceğimizi ve bu kararlılığı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışanları