İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu’nun hukuksal desteği ile, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD’da görevli asistan hekimler tarafından açılan davalarda, Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın, asistanların tez savunma sınavına akabinde yapması zorunlu rotasyonlar tamamlandıktan sonra uzmanlık sınavına alınmasına yönelik işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün 26.05.2011 tarihli genelgesinin ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulması talep edilmiştir.
Danıştay 8. Dairesi tarafından yapılan yargılama sonucunda, Tıp Fakültesi Dekanlığı işlemi ile Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün 26.05.2011 tarihli genelgesinin (a) bendine yer alan “…uzmanlık eğitimleri devam etmekte olan tüm uzmanlık öğrencileri, 1219 sayılı Kanuna ek 14.maddesine eklenen EK-1, Ek-2 ve Ek-3 sayılı çizelgelerdeki sürelere göre uzmanlık eğitimlerini tamamlayacaktır” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Karar gerekçesinde, “…davacıların uzmanlık eğitimine başladığı tarihte yürürlükte olan 2002 tarihli Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık dalının eğitim süresinin 5 yıl olarak belirlendiği, Tıpta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin geçici 2. maddesi uyarınca davacılar hakkında Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerinin uygulanmaya devam olunacağının açık olduğu, 6225 sayılı yasa ile uzmanlık eğitimi süresi 4 yıl olarak belirlenmiş olsa da anılan yasa hükmünün yürürlüğe girmesinden önce ilgili mevzuatına uygun olarak uzmanlık eğitimine başlamış olanların haklarının saklı olduğunun düzenlendiği, davacılar hakkında önceki mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağının açık olduğu, bu düzenlemelere aykırı olarak davacıların uzmanlık eğitimlerini 4 yılda bitirmeleri yönünde tesis edilen işlemlerde hukuka ve mevzuata uygunluk olmadığı” değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Danıştay 8. Dairesi kararı, benzer durumda olan ve uzmanlık süresi kısaldığı için kısaltılan süreye göre tez ve uzmanlık sınavına dahil edilen asistanlar için de uygulanabilir nitelikte bir karardır.