Medimagazin logo

Araştırmaya göre kadın cerrahların ameliyat sonrası komplikasyonlara neden olma ihtimali daha az

Kanada'da yapılan yeni bir araştırma, kadın cerrahlar tarafından tedavi edilen hastaların ameliyat sonrası komplikasyonlara maruz kalma ihtimalinin erkek meslektaşlarına kıyasla yaklaşık yüzde 10 daha az olduğunu gösteriyor. Çalışma ayrıca, hastaların erkek ve kadın doktorların tavsiyelerine verdikleri yanıtlar arasındaki farklılıklara da dikkat çekiyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre kadın cerrahların ameliyat sonrası komplikasyonlara neden olma ihtimali daha az
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kanadalı araştırmacılar tarafından JAMA Surgery'de yayınlanan bir çalışma, kadın cerrahlar tarafından kırık, kalça protezi ve kalp hastalığı tedavisi gören hem erkek hem de kadın hastaların ameliyatı takip eden 90 gün içinde iç kanama veya enfeksiyon gibi komplikasyonlardan muzdarip olma ihtimalinin yaklaşık yüzde 10 daha az olduğunu ortaya koyuyor. Dahası, bu hastaların bir yıl sonrasına kadar ameliyatla ilgili komplikasyonlar nedeniyle yeniden hastaneye yatırılma olasılığı yüzde altı daha azdı.

Daily Mail'deki habere göre, yaklaşık 1,2 milyon hastayı kapsayan çalışmada, 2007'den 2019'a kadar olan tıbbi veriler incelendi. Ameliyat sonrası sonuçlardaki uçurumun kısmen, hastaların erkek ve kadın doktorların tavsiyelerine verdikleri yanıtlardaki farklılıklardan kaynaklandığı tespit edildi.  

Hız mı güvenlik mi?

Başka bir çalışmada, erkek cerrahların safra kesesi alınması gibi ameliyatları kadın cerrahlara göre önemli ölçüde daha hızlı tamamladıkları bulunmuştur. Bu durum verimliliğe işaret etse de, hızın hasta güvenliğini tehlikeye atıp atmadığı ve ameliyat sonrası komplikasyonlara yol açıp açmadığı konusunda soru işaretleri doğurmaktadır.

Demografik Verilere Bir Bakış
Amerikalı doktorların çoğunluğu -yaklaşık yüzde 65'i- erkektir ve bu sayı yıllardır artmaktadır. Ancak Kanadalı araştırmacılar, kadın cerrahların erkek meslektaşlarına kıyasla daha az risk faktörüne sahip daha genç hastalara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtmiştir.

Veri dağılımı

Kanada'da yapılan çalışmada, kırıklar ve koroner arter ameliyatları gibi 25 yaygın elektif veya acil ameliyat için kabul edilen 1,16 milyon hasta gözlemlenmiştir. Bu hastalar, yeniden kabul, ölüm veya ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar dahil olmak üzere olumsuz olaylar açısından bir yıla kadar takip edilmiştir.

Bu hastaların şaşırtıcı bir şekilde yüzde 90'ı erkek cerrahlar tarafından tedavi edildi. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 59'dur ve hastaların yüzde 60'ı kadındır. Genel olarak, hastaların yüzde 14,3'ü ameliyattan sonraki 90 gün içinde en az bir komplikasyon yaşadı ve dörtte biri bir yıl içinde bir komplikasyon geçirdi. Özellikle, erkek bir cerraha sahip olan hastaların bir yıl içinde ölme olasılığı yüzde 25'e kadar daha fazlaydı, ancak bu istatistiğin erkek cerrahların genellikle daha ciddi komorbiditeleri olan yaşlı hastaları tedavi etmesinden etkilendiği düşünülmektedir.

Uzman analizi

Toronto Üniversitesi'nde ürolog ve çalışmanın başyazarı olan Dr. Christopher Wallis, "Teknik beceri kısa vadeli cerrahi sonuçlarla ilişkili olsa da, hasta seçimi de dahil olmak üzere diğer faktörler daha uzun vadeli hasta sonuçlarına daha anlamlı bir şekilde katkıda bulunabilir" dedi.

kadin cerrahlar
kanada
arastirma
cerrah
komplikasyon
Yorum (3)
Nur
trafiktede kadın sürücüler daha az kaza yapar..doğa daha donanımlı yaratmış kadını...
2
Cevapla
Has Odabaşı
"https://medimagazin.com.tr/guncel/kim-daha-iyi-cerrah-erkekler-mi-kadinlar-mi-102589" linki ile tezat bir haber. hangisine inanalım, söylemek zor.....
3
Cevapla
ali özkurt
ince ruhlu olmalarındandır
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir