Medimagazin logo

Araştırmaya göre, kadın anestezi sağlayıcıları daha güvenli ameliyatlarla bağlantılı

364 binden fazla hastayı kapsayan yeni bir çalışmaya göre, kadın anestezi sağlayıcıları, ameliyatlar sırasında düşük kan basıncı ve oksijen seviyeleri gibi komplikasyon risklerinin daha düşük olmasıyla ilişkilendiriliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre, kadın anestezi sağlayıcıları daha güvenli ameliyatlarla bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi ve Harvard Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 2008 ve 2022 yılları arasında ABD'deki iki tıp merkezinde ameliyat olan 364.000'den fazla hastanın verilerini inceledi. 

Kadın anestezi sağlayıcıları tarafından denetlenen ameliyatların, erkek sağlayıcılar tarafından denetlenenlere kıyasla düşük kan basıncı ve oksijen seviyeleri gibi solunum komplikasyonları riskinin %4 daha düşük olduğunu buldular.

Bununla birlikte, çalışmada anestezi sağlayıcısının kadın stajyer olması durumunda komplikasyon riskinin erkek stajyerlere kıyasla biraz daha yüksek olduğu da kaydedildi.

Komplikasyonların azalmasına kayda değer bir etkisi var

Baş araştırmacı Dr. Dario von Wedel, bu bulguların özellikle cerrahi güvenliğin artırılması açısından önemini vurguladı: "Çalışmamız, kadın anestezi sağlayıcıları ile özellikle deneyimli uygulayıcılar arasında intraoperatif komplikasyonların azalması arasında kayda değer bir ilişki olduğunu göstermektedir."

Çalışmada, sağlayıcının cinsiyetine bağlı olarak ameliyat sonrası komplikasyonlar, hastaneye yeniden kabuller veya ölüm oranlarında önemli farklılıklar bulunmadı.

Sınırlamalar

Bu umut verici sonuçlara rağmen araştırmacılar, çalışmanın gözlemsel niteliğinin doğrudan neden-sonuç ilişkisi kurmayı sınırladığı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, ABD'deki iki akademik sağlık hizmeti ağından elde edilen veriler, daha geniş sağlık hizmeti ortamlarını tam olarak yansıtmayabilir.

Bu bulguların farklı bölgeler ve sağlık sistemlerinde doğrulanması ve bu sonuçların altında yatan nedenlerin araştırılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

anestezi
kadin
ameliyat
Yorum (1)
Akıllı Tavşan Momo
başhekim anestezici (m) (k)ötü işler yapıyor. başhekim yadımcısı (f): o da (k)ötü işler yapıyor. iki (k) bir araya geldi mi hastaane harman yeri oluyor: ameliyathaneyi düşünemiyorum - ama yaşıyoruz............
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir