Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: İki ilacın kombinasyonu astım krizi riskini azaltabilir

Astım hastaları üzerinde yapılan küresel bir araştırma, iki ilacın kombinasyonunun astım krizi geçirme şansını önemli ölçüde azalttığını buldu.
ARAŞTIRMA: İki ilacın kombinasyonu astım krizi riskini azaltabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The New England Journal of Medicine'de yayınlanan MANDALA adlı klinik araştırmadan elde edilen sonuçlar , düz kasları gevşeterek astım krizinden kurtulmayı sağlayan ve astımı anında rahatlatmak için kullanılan albuterol ile alınan kortikosteroid budesonidin bir arada kullanıldığında hastalarda ani nefes darlığı, hırıltı ve öksürük nöbetlerinin sayısını azaltını gösterdi.

 Rutgers Robert Wood Johnson'da tıp profesörü olan yazar Reynold Panettieri Jr., "Bu, astım tedavisinde bir paradigma değişikliğini temsil ediyor . Türünün ilk örneği olan bu kombinasyon tedavisini standart tedavinin bir parçası olarak görüyoruz" dedi.  

ABD, Avrupa ve Güney Amerika'daki 295 bölgeden 3.000'den fazla astım hastasını içeren Faz 3 klinik çalışması, tedavi olarak albuterol ve budesonid kombinasyonunun orta ila şiddetli astımı olan hastalarında güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için tasarlandı. Albuterol, solunum yollarındaki beta reseptörlerine bağlanarak, oradaki kasları gevşeterek çalışan kısa etkili bir beta 2 agonistidir. Bir kortikosteroid olarak budesonid, hava yollarındaki ödemi ve tahrişi azaltır.

Standart "idame" tedavisi, biri benralizumab gibi uzun etkili bir beta 2-agonist ve diğeri beklometazon gibi bir kortikosteroid olmak üzere iki ilacı birleştiren bir inhalan almayı içeriyor. Hastalar astım krizi geçirdiklerinde genellikle albuterol gibi bir kurtarma ilacı kullanırlar. Ayrıca genellikle oral steroid dozları reçete edilir. Doktorlar, güçlü yan etkileri nedeniyle oral steroidleri daha az sıklıkla reçete etmek istiyor.

Araştırma sonucunda; Şiddetli astım alevlenmesi riski, 180 μg albuterol ve 160 μg budesonidden oluşan sabit doz kombinasyonunun gerektiği gibi kullanımında, tek başına albuterolün gerektiği gibi kullanımına göre, kontrolsüz orta-şiddetli astımı olan hastalarda anlamlı olarak daha düşüktü.

Bilim adamları, daha yüksek dozda budesonid içeren albuterolün, kısa vadede astım krizi riskini yüzde 27 oranında azalttığını ve  yıllık yüzde 24 oranında azalttığını buldu. Bu kombinasyon ayrıca olumsuz yan etkileri olabilen kortikosteroidlerin kullanımını da yüzde 33 oranında azalttı.

 

 

astim
albuterol
budenosid
astim krizi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir