Medimagazin logo

Araştırma: Basit bir ağız çalkalamasıyla mide kanserinin erken teşhisi mümkün

Yeni bir çalışma, basit bir ağız çalkalama suyunun, dünya çapında kanser ölümlerinin dördüncü sıradaki nedeni olan mide kanserinin erken teşhisinde oyunun kurallarını değiştirebileceğini ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Basit bir ağız çalkalamasıyla mide kanserinin erken teşhisi mümkün
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışmaya göre, basit bir ağız gargarası, dünya çapında kanser ölümlerinin dördüncü önde gelen nedeni olan mide kanserinin erken tespitini sağlayabilir.

Çalışma, bir ağız çalkalama suyunun mide kanseri riski taşıyan kişileri hastalık tam olarak gelişmeden belirleyebileceğini ortaya koydu. Kanserin ilerleyen aşamalarında tedavi edilmesi genellikle daha az etkili olduğundan, bu erken teşhis büyük etki yaratabilir.

Bir gösterge olarak oral mikrobiyom 

Araştırmacılar, sağlıklı bireylerin ağızlarında bulunan bakterilerde, mide kanseri veya kanser öncesi rahatsızlıkları olanlara kıyasla belirgin farklılıklar keşfetti. Bu, ağzınızdaki bakteri türlerinin midede kansere yol açabilecek değişiklikleri gösterebileceğini düşündürdü.

Önemli biyobelirteçler 

Çalışma, sağlıklı bireyler ile kanser veya kanser öncesi rahatsızlıkları olanlar arasında en fazla farklılık gösteren 13 bakteri türünü tanımlayan bir model geliştirdi. Bu bakteriler mide kanseri için erken uyarı işaretleri olarak hizmet edebilir.

 

Çalışma neden önemli?

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde mide kanseri için resmi bir tarama kılavuzu bulunmuyor.

Sonuç olarak, mide kanseri vakalarının yarısından fazlası ileri bir aşamada teşhis edilmekte, bu da tedaviyi daha zor ve daha az etkili hale getiriyor. Bu yeni ağız çalkalama testi, daha erken teşhise yol açarak hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde artırabilir.

Çalışma genişletilecek

Araştırmacılar, bulgularının geniş çapta uygulanmasını sağlamak için çalışmalarını daha büyük ve daha çeşitli popülasyonları içerecek şekilde genişletmeyi planlıyor. 

Başlangıçta 98 hastadan oluşan küçük bir grupta bile sonuçlar umut vericiydi ve sağlıklı bireyler ile mide rahatsızlığı olanların ağız bakterileri arasında belirgin farklılıklar olduğunu gösteriyordu.

agiz gargarasi
mide kanseri
erken teshis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir