Medimagazin logo

Amniyosentez'i tarihe gömen bilim insanı Türkiye'ye geliyor

ODTÜ Enformatik Enstitüsü, 15. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 9-10 Haziran 2011 tarihlerinde düzenleyeceği ''Enformatik Bilim Festivali''nde, tıptan bilişime, oyun teoreminden DNA analizine kadar bilim dünyasında ilkleri başarmış ABD'den gelecek ünlü bilim insanlarını ağırlayacak.
Amniyosentez'i tarihe gömen bilim insanı Türkiye'ye geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA- Festivalde, doğum öncesi genetik ve kromozal bozuklukların amniyosentez dışında, sadece anneden alınan kanla belirleyen tanı yöntemini bulan Prof. Dr. Charles Cantor, yöntemini Türk araştırmacılarla paylaşacak.


     Festivale ayrıca, MIT, Pennslyvania ve Boston gibi dünyanın seçkin üniversitelerinden biyoenformatik ve bilişsel bilimler alanlarının kurucuları arasında kabul edilen dünyaca ünlü bilim insanları katılacak.


     Sempozyumun davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Charles Cantor, İnsan Genom Projesi'nin başlatılmasında ve genomik tanı alanında günümüzde yaygın olarak kullanılan bir çok yöntemin ve cihazın geliştirilmesinde öncü rol oynamış bilim insanları arasında gösteriliyor. Cantor, özellikle kalıtsal bozuklukların doğum öncesinde ve günümüzün önemli sorunlarından genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) kontrolüne yönelik geliştirdiği yöntemlerle adını duyurdu.


     Aynı zamanda biyoterörizm uzmanı da olan Cantor, sempozyumda genetik bozuklukların doğum öncesinde belirlenmesine yönelik geliştirdiği yöntemi anlatacak.


     50'den fazla patente sahip olan Prof. Dr. Cantor, kurucusu ve ortağı olduğu SEQUENOM şirketinin geliştirdiği en son genomik tanı metodunu, Türk araştırmacılara tanıtacak.


     Genetik hastalık riski taşıyan ailelerde ve 35 yaş üstü hamilelerde yüksük düşük riskine rağmen kalıtsal hastalıkların belirlenmesi için tavsiye edilen amniyosentez yöntemi yerini anne ve bebek için risk taşımayan genomik tanı yöntemlerine bırakacak. Dr. Cantor ve ekibinin geliştirdiği yöntem ile anne karnındaki fetüsün genetik ve kromozomsal özelliklerini doğum öncesi belirlenmesi için artık anne kanından alınan rutin bir kan örneği yeterli olacak.


     Sempozyumun davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Aravind Joshi ise bilgisayar bilimleri ve bilişsel bilimler alanlarında heyecan verici araştırmalara imza atmış olan bir bilim insanı olarak tanınıyor.


     Pek çok ödülün sahibi olan Joshi, sempozyumda kelimelerden konuşmaya geçiş konusunda bir konuşma yapacak.
    
     -BİLGİSAYARLARI KONUŞTURAN BİLİM İNSANI DA GELİYOR-
    
     Araştırmalarını dilin aklımızda nasıl temsil edildiğini anlamamızı sağlayan ve 1995'de bilgisayar bilimi ve bilişsel bilimler alanlarında yaptığı çalışmaları Benjamin Franklin madalyası ile ödüllendirilen Prof. Dr. Aravind Joshi de ODTÜ'nün Bilim Festivali'nde çalışmalarını sunacak.


     1959'da ilk doğal dil ayrıştırıcısını geliştiren Dr. Joshi, aynı zamanda hesaplamalı dil bilimi ve doğal dil işleme alanlarında sıklıkla kullanılan üçlü olarak yan yana bitişen dilbilgisini de tanımladı.Sunduğu yöntemler yapay zeka ile insan konuşma dillerinin modellenmesine olanak sağlayan çalışmalara temel oldu ve bilgisayarların tercüme yapabilmesi için geliştirilen yöntemlerin önünü açtı.


     Joshi ayrıca, International Joint Conference of Artifical Intelligence Yapay Zeka Üstün Araştırma Ödülüne sahip 8 bilim insanı arasında yer alıyor.


     Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü profesörlerinden Selim Ünlü ve ekibi tarafından geliştirilen Interferometric Reflectance Imaging Sensor (IRIS), DNA, protein boyutunda biomoleküllerin hızlı ve güvenilir şekilde belirlenmesini sağladı.


     İlk olarak virüslerin tanımlanması için başarı ile uygulamaya konulan yöntem, diğer patojenlerin tanısı için de optik biyosensör olarak kullanım alanı bulacak. Ünlü, sempozyumda biomoleküler seviyedeki etkileşimlerin fotodedektörler ile görüntülenmesi alanındaki gelişmeleri Türk araştırmacılarla paylaşacak.
    
     -OYUN TEOREMCİSİ ÖZDAĞLAR DA TÜRKİYE'DE OLACAK-
    
     Oyun teoremi ile internet, ekonomi, sosyal ağlar gibi networklerin en verimli şekilde düzenlenmesi ve karar kontrol mekanizmalarına uygulanması konusunda büyük başarı sahibi MIT Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Özdağlar da Bilim Festivali'nde Türk araştırmacılarla biraraya gelecek.


     Özdağlar, ''Oyun Teorisi''ni mühendisliğe uygulayıp kullanıcıların beklentilerine cevap verebilecek çözümler üreterek maliyet açısından ağlardan en iyi verimi alabilmek konusunda çalışmalar yapıyor.


     Bilişim sistemlerinin yanında ekonomi, biyoenformatik, sosyal ağlar gibi alanlarda da uygulamaları olan Özdağlar, 2008'de Amerika Otomatik Kontrol Kuruluşu tarafından Kontrol Teorisi alanında üstün araştırma katkıları dolayısıyla 35 yaşın altındaki genç bilim insanlarına verilen ve bu alandaki en saygın ödüllerden biri olan Donald P. Eckman ödülünü aldı.


     ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal, AA muhabirine festivalle ilgili yaptığı açıklamada, Enformatik Enstitüsü'nün tüm disiplinlerden öğrenci ve araştırmacıları biraraya getirerek yüksek lisans ve doktora dereceli araştırmacılar yetiştirdiğini anlattı.


     Enstitünün 15. kuruluş yılında düzenleyecekleri Bilim Festivali'nde dünyanın önde gelen bilim insanlarını ağırlayacaklarını dile getiren Baykal, tüm Türk araştırmacıları ve bilim meraklılarını festivale davet etti.

amniyosentez'i
tarihe
gömen
bilim
insanı
türkiye'ye
geliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir