Medimagazin logo

Ameliyat sonrası 'ayıplı eser'e tazminat

Yargıtay, bütün estetik ameliyatları ilgilendirecek emsal bir karara imza attı. Yerel mahkemenin davayı reddeden kararını bozan Yargıtay, davacıya tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Kaynak: TÜRKİYE
Ameliyat sonrası 'ayıplı eser'e tazminat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hasta ile doktor arasındaki estetik ameliyat kararını “eser sözleşmesi” olarak nitelendiren Yargıtay, ameliyat sebebiyle oluşabilecek riskler konusunda da hastanın bilgilendirildiğinin belgelenmiş olması şartını aradı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararına konu olay, estetik ameliyatı olan bir kadınla ameliyat olduğu özel hastane ve doktor arasında yaşandı. Ameliyatı başarılı sonuçlanmayan kadın, hastaneye ve ameliyatı gerçekleştiren doktora dava açtı.

 

Ameliyatın hangi riskleri taşıdığının kendisine anlatılmadığını savunan davacı kadın, maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Doktor oluşan komplikasyonda kusurunun olmadığını bildirirken özel hastane de davacının cerrahi müdahaleden sonra gerekli muayene, tetkik ve tedaviden kaçınmış olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini istedi.

 

Yerel mahkeme doktor ve hastane aleyhine açılan davayı reddedince davacı tarafından temyiz edilen dosyayı Yargıtay 3. Hukuk Dairesi görüştü.

 

Yerel mahkemenin davayı reddeden kararını bozan ve davacıya tazminat ödenmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, gerekçesinde, “Yüklenici hangi metodu kullanırsa kullansın eserin ayıpsız olarak ortaya çıkması gerekir. Davacıya ameliyatın risklerinin anlatıldığı ve kabul ettiğine dair bir bilgi ve belge sunulmamış, kaldı ki bu ameliyat sonrası eser ayıplı hale gelmiştir” dedi.

ameliyat
sonrası
'ayıplı
eser'e
tazminat
Yorum (7)
meraklı dişçi
diş eti uzmanı bir diş hekimi tüm ağıza porselen kaplama yaptı diye varsayalım hasta memnun olmadı(protezler eser sözleşmesidir) ve mahkemeye gitti. Hakim sordu dişhekimimisiniz? hekim evet uzmanlığınız varmı? dişhekimi evet dişeti uzmanıyım. protez uzmanı değil misiniz? diş eti uzmanıyım Protez yapma yetkisini nereden aldınız?
6
Cevapla
operatör
Sünnet yaptınız ve aile yapılan işi beğenmeyip dava açtı diyelim; kaldı ki bu örneğe bakarsak mümkündür. Sonuçta sünnet te bir cerrahi işlemdir, ve çok sık yapılmaktadır. Sünneti hafife alıp, sünnet onam formu (üroloji derneğinin sitesinde var) ve hasta bilgilendirme formuna hasta sahibinden onam ve imza almadan yaparsanız ve de sonucunda bir komplikasyon gelişir ya da aile yapılan işi beğenmezse size dava açabilir. Hafife alınan ve bedavaya yapılan sünnet yüzünden en hafifinden mahkemelerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz, (en hafifi diyorum; çünkü 6 ay önce , mahkemenin verdiği 600bin TL lik tazminatı beğenmeyip 2 milyon TL lik dava açılan sünnet vakası var!)
1
Cevapla
satılmış inal
her yıl meslek sigortası adı altında sigorta şirketlerine bir yığın para veriyoruz ama çok ilginçtir bu yaptırdığımız sigorta bulunduğumuz kurumda yapılan işlemlerde bir işe yaramıyor. hastanın sahsıma direkt dava açma hakkı bulunmuyor ve çalıştığım kuruma dava açabiliyor kurumun bu davayı kaybederse bu tazminatı benden tazmin ediyor ama sigorta bunu karşılamıyor. ozaman neden sigorta yaptırıyor ve sigorta şirketlerine para kazandırıyoruz bunun mantığını hiç anlayamadım
0
Cevapla
drA
mahkemeye verilmek için mutlaka ölüm şart değil "eserinizi" begenmezlerse de dava acabiliyorlar
5
Cevapla
erhan
Buda demek oluyorki hastalara müdahele yapmak işi bitti.Artık pansumanda bile onam almaya başladım.Bütün sorumluluğu hastaya ve yakınına yıkıyorum.Ne isterse artık ona kararı kendisi veriyor.Kimse zorla artık iş yaptıramaz...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir