Medimagazin logo

Ameliyat, diyabet tedavisini olumlu etkiliyor

Hollanda'da yapılan yeni bir araştırma, obezite hastalarının tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerin, diyabet tedavisinde farklı başarı oranlarına sahip olduklarını ortaya çıkardı
Ameliyat, diyabet tedavisini olumlu etkiliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Maastricht Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesi’nin ortak gerçekleştirdiği çalışmada; farklı teknikle obezite ameliyatı uygulanan 569 obez diyabet hastası ile benzer özellikler taşıyan ama ameliyat olmamış bin 881 obez tip 2 diyabet hastasının verileri ve diyabetin düzelme oranları karşılaştırıldı.

Ekip lideri Dr. Frank de Vries, diyabetin düzelmesi durumunu hastanın tedavilerini tamamen bırakması ve üç aylık kan şekeri ortalamasının 6’dan düşük seyretmesi olarak açıkladı. Sonuçlara bakıldığında obezite ve eşlik eden diğer hastalıkların tedavisinde, cerrahi yöntemler diğer tedavi yöntemlerinden çok daha iyi sonuçlar veriyor. Buna göre; hangi ameliyatın uygulandığı fark etmeksizin cerrahi tedavi kolundaki obezite hastalarının, şekerlerinin düzelme olasılığı, ameliyat olmamış olanlara göre 18 kat daha yüksek.

Ameliyat tekniklerine bakıldığında ise, ince bağırsaklara müdahale içeren ameliyatların 43 kat ile en yüksek başarı oranına sahip olduğu görülüyor. Tüp mide işleminde ise bu oran 17 kat olarak açıklandı. Yol açtığı bazı sorunlar nedeniyle artık tercih edilmeyen mide kelepçesi tekniğinde bile düzelme oranı 7 kat fazla olarak görülüyor.

Dr. de Vries elde ettikleri veriler ışığında, kilo sorunu olan şeker hastalarının cerrahi yöntemlerden önemli ölçüde fayda göreceklerinin söylenebileceğini ifade etse de obez olmayan tip 2 diyabet hastaları için cerrahi tedavi konusunda çok dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi.

'YAKLAŞIMIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik ise konu ile alakalı şunları söyledi:

"Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar; obez tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde, cerrahi metotların çok daha etkili ve sürdürülebilir sonuçlar verdiğini ortaya koyan benzer çalışmaların iddialarını güçlendiriyor. Ancak bu noktada, Dr. de Vries’in aynı cerrahi metotların, obez olmayan şeker hastaları üzerinde benzer etkiyi göstermeyebileceği yolundaki endişelerine katılıyorum.

Elbette bu, obez olmayan tip 2 diyabet hastalarının cerrahi işlemlerden fayda göremeyecekleri anlamına gelmiyor. Sadece cerrahi yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde; insülin duyarlılığını ve üretimini artıran, ince bağırsak kaynaklı hormonların aktive edilmesine yönelik, mide ve ince bağırsaklara yapılan kombine cerrahi işlemlerin sadece obez tip 2 diyabet hastalarında değil; obez olmayan tip 2 diyabet hastalarında da başarı ile uygulanabileceğini ispatladık.

Bu alanda yaptığımız önceki çalışmalar ve yakın gelecekte yapacağımız daha kapsamlı ve daha geniş çalışmalar ile bu ameliyatların uzun dönemli sonuçlarını bilim dünyasıyla paylaşmaya devam edeceğiz."
 

türkiye metabolik cerrahi vakfı
ameliyat
diyabet
obezite
obezite ameliyatları
Yorum (3)
Ahmet Rasim Küçükusta
Sebebi olduğu obeziteyi tedavi etmeyi beceremeyip eline yüzüne bulaştıran modern tıp şimdi de çareyi obezleri ameliyat masasına yatırmakta arıyor. Obezite cerrahisinin (bariatrik cerrahi) kısa sürede inkişafı, “müşterisi” en çok en gözde tıp dalı hâline gelmesi bilim adına utanılacak bir durumdur. Obezitenin komplikasyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan cerrahinin ise kısa ve uzun vadede çok önemli hayati riskleri bulunuyor. Bir kere obezite cerrahisinin kendisinden kaynaklanan kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları, pıhtı oluşumu, akciğer ve solunum problemleri gibi riskleri var ve ameliyat masasından hiç kalkamamak da ihtimal dahilinde. Taburcu olmakla da riskler bitmiyor. Cerrahi müdahalenin türüne göre de uzun vadede bağırsak tıkanması, dumping sendromu, safra ve böbrek taşı, fıtık, hipoglisemi, beslenme bozukluğu (malnütrisyon), gıda entoleransı, mide delinmesi, sızıntı, stenoz, ülser, kusma, depresyon ve hatta ölüm de obezleri bekliyor. İki araştırma obezite cerrahisinin istenmeyen etkilerine yenilerinin eklenmeye devam ettiğini gösteriyor. Tamamını okumak için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/20/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/obezite-cerrahisi-kemik-kirigi-ve-intihar-riskini-de-artiriyor/
0
Cevapla
b.kyollarıuzmanı
Doğru , siz çözmüşsünüz zaten obezite problemini öyle değil mi ahmet Rasim bey? Birkaç gün önceki yorumunuzda biraz koş yeter yazıyordu. Pes doğrusu ! Her ameliyatın riskleri var. Ama hiçbir risk vücut kitle indeksinin 40 ve üzeri gibi olmasına denk değildir. Ve su anda VKİ 40 ve üzeri olanlarda ne diyet ne spor yeterince etkili. Altın standart cerrahi. Ve bunlar katiyyen benim fikirlerim değil , ispatlı bilimsel gerçekler.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Ben de sağlık anlayışı konusunda endişelere kapılıyorum. Fıtrat bilimsellikle ticareti yürütemez diyorum. Otuz yılda %300 artan obezite ve iki kat artan diyabet soruna aval aval bakan sağlık anlayışımız , akademisyenimiz ile yeni bir çığır açacağa benziyoruz. "Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik ise konu ile alakalı şunları söyledi: "Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar; obez tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde, cerrahi metotların çok daha etkili ve sürdürülebilir sonuçlar verdiğini ortaya koyan benzer çalışmaların iddialarını güçlendiriyor. Ancak bu noktada, Dr. de Vries’in aynı cerrahi metotların, obez olmayan şeker hastaları üzerinde benzer etkiyi göstermeyebileceği yolundaki endişelerine katılıyorum." Ben de çok endişeleniyorum. Ülkemiz , ve bize her bakımdan yedirilenler, ve obezite ve onu giderme konusunda ki bu akıl yürütme , aklın koordinasyon kurma ilişkileri konusunda endişelerimi paylaşıyorum. Fakat büyük bir pazar açılabilir.Sağlık turizmine katkıları için iştişareye yatıyorum. Derin düşüncelere dalıyorum.Sağlık ergonomisini , sağlık stratejimizi bazıları için parlak günler bekliyor. Halk sağlığı uzmanlarımız için ise üzülüyorum. Sağlık ekonomisi ve sağlık maliyetleri için de üzüntülüyüm. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 23 Ekim 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir