Medimagazin logo

Akıllı telefon ile katarakt teşhisi

Katarakt, Mirriam Waithara'nın dünyasını karatıp, onu neredeyse kör etmiş.
Kaynak: BBC TÜRKÇE - James Gallagher / BBC Sağlık ve Bilim muhabiri
Akıllı telefon ile katarakt teşhisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaşadığı Kenya'nın ücra ve yoksul köşesinde göz doktoru yok ve Mirriam bu sorunla karşı karşıya olan tek kişi de değil.


Dünya Sağlık Örgütü dünyada toplam 285 milyon insanın kısmen ya da tamamen görme engelli olduğunu bildiriyor.

Aslında bu insanların görmesini engelleyen şey çok basit ve tedavisi de çok kolay.

Bir gözlük ya da küçük bir katarakt ameliyatı ile yeniden görebilirler.

Dünyadaki her beş görme engellider beşinin önlenebilir ya da tedavi edilebilir olduğu tahmin ediliyor.
Mesafaleri aşan teknoloji

Yeryüzünün yoksul bölgelerinde bile aslında büyükçe kent ve kasabalarda göz doktoru bulunuyor. Ama sorun daha ziyade doktorun hastalara ulaşımında yaşanıyor.

Londra'daki Tropik Hastalıklar Fakültes'nden (London School of Hygiene and Tropical Medicine) Doktor Andrew Bastawrous, "En çok ihtiyaç içinde olan hastalar asla hastaneye gidemiyor çünkü yolu olmayan yerlerde yaşıyorlar, paraları yok, araçları yok. Onun için bu insanlara ulaşmanın bir yolunu bulmak gerekiyor" diyor.

Doktor Bastawrous bu soruna çok küçük bir eğitim ile kolayca çözüm sağlayabilecek bir yöntem öneriyor.

Bunun için akıllı telefonlarda kullanılan Peek uygulamasını (Taşınabilir Göz Muayenesi aleti) deniyor.

Uygulama örneğin ekranda küçülüp büyüyen bir harf ile basit bir göz muayenesi yapılmasına olanak tanıyor.

Ayrıca telefonun kamerasının flaşıyla gözün gerisini, retineyi aydınlatarak hastalık belirtisi olup olmadığının görülmesine de imkan veriyor.

Hastanın kayıtları ve nerede alındığı telefona uydu (GPS) yoluyla kaydedilip, sonuçlar doktora e posta ile gönderilebiliyor.

Bunun yapılabileceği telefon da 450 dolar dolayında. Göz muayenesinde kullanılan ve maliyeti 150 bin doları aşan koca koca cihazların fiyatlarını düşündüğünüzde ucuz da sayılır.

Ama aynı teşhisi yapabilir mi acaba?

Çekilen fotoğraflar geleneksel göz muayene cihazlarıyla çekilenlerle kıyaslanarak bu sorunun yanıtı aranıyor.

Bu konudaki karşılaştırma henüz yayımlanmış değil ama araştırmayı yürüten ekip sonuçların umut verici olduğunu söylüyor.

Üstelik bu yöntem kullanılarak şu ana kadar 1000 civarında hastaya tedavi sağlanmış.

Bunlardan biri de işte Kenyalı Mirriam Waithara. Gözündeki katarakt saptanmış, ameliyat edilmiş ve artık görebiliyor.

Doktor Bastawrous bu yolla en yoksul ve muhtaç durumda olanlara çare sunulabileceğini umuyor.

Fikir bu ön uygulama aşamasında bile dikkat çekti ve övgüyle karşılandı.

Uluslararası Körlükle Mücadele Kurumu tbaşkanı Peter Ackland , "Peek'in bu konuda önemli bir kilometre taşı olma potansiyeli var" diye konuştu.

Dünyadaki görme engellilerin yüzde 90'ı yoksul ülkelerde yaşıyor.

Ackland, uygulama başarılı olursa bundan en çok Afrika ve Hindistan'ın kuzeyindeki yoksul bölgelerin insanlarının faydalanacağını, hastaya ulaşım sorunları yüzünden bu bölgelerdeki göz doktorlarının kapasitelerinin aşağı yukarı üçte biri oranında çalışabildiklerini söylüyor.

akıllı telefon
katarakt
teşhis
Yorum (6)
kerem kaya
''Aslında bu insanların görmesini engelleyen şey çok basit ve tedavisi de çok kolay. Bir gözlük ya da küçük bir katarakt ameliyatı ile yeniden görebilirler.''...... Sayın medimagazin yetkilileri o küçük ameliyat yüzünden göz hekimlerine komplikasyon durumunda nedense 100 binlerce liralık tazminat dvaları açılıyor...Lütfen katarakt ameliyatını küçük yada minnacık diye yazarak zaten ayağa düşmüş olan emeğimizi dahada küçültmeyin!!!! katarakt ameliyatı hem büyük hemde çok önemli bir ameliyattır!!!!siz böyle derseniz vatandaş ne desin??hani bi laf varya :imam..... (hadi bu yazıyı yayınlayında görelim :))
0
Cevapla
üç harfli
Her türlü dermatolojik rahatsızlığınızın fotoğrafını çekip üç harfliye mesajla gönderin, 10 dakika içinde tanınınız ve reçeteniz telefonunuza gelsin. Ücreti bütün servis sağlayıcılarında 10 tl, BIMCell'de 9 tl. Nasıl yapıyoruz? Milyonlarca fotoğraf içinde sizinkine en çok benzeyen lezyonlar bilgisayarımız tarafından saniyeler içinde bulunup tanınız konuluyor. Tanıya uygun hazır reçete paketlerimiz el değmeden telefonunuzda. Patenti üçharfli tarafından alınmış olan yöntem zenciler, sarıderililer ve araplar dışında bütün ırklarda garantilidir. Memnun kalmayan reçetesini geri gönderebilir.
0
Cevapla
drgöz
tek dileğim var inşallah birgün hepiniz ölmeden yaşlanır ve bu küçüüücük, minnnacık ameliyata ihtiyaç duyarsınız. o zaman faredersinizki nasıl bir ameliyatmış. tabii o zamana kadar malum herşeyi çok iyi bilen ve tüm doktorları kötüleyen müthiş göz hastanemiz hani şu yaşadığımız yer ile aynı isme sahip olan hastanemiz kataraktı eradike etmezse.
0
Cevapla
ats2
katarakt ameliyatı basit bir ameliyat değildir, benzer köşe yazılarında yorum yapmaktan dilimde tüy bitti..mikroskop ışığı altında göze bıçaklarla girip, sıvı akımı ve emilimi dengesinde her an öngörülemeyen komplikasyonlar stresiyle gözün diğer kısımlarını yemeden lensini temizlemeye çalışmak, suni bir merceği yerleştirip gerektiğinde yara yerlerini 10/0 sütürlerle dikmek gerekebilen hekimdeki adrenalin deşarjının hat safhada olduğu oldukça zor bir ameliyattır..100 ameliyattan sonra hekim ameliyat süresini 10 dk ya da indirebilir ama sürenin kısa olması o ameliyatın basit ya da risksiz olduğunu göstermez..10 dk da yaptığım hasta oluyor kimisinde 1 saate uzuyor, hastadan hastaya değişir..katarakt ameliyatını böyle ayağa düşürmeye çalışan zihniyete kafa göz dalasım geliyo..ben hastalarıma hep söylüyorum ameliyat 4-4 lük geçsede yaklaşık 1/1000 oranında gözünü kaybedebilirsin..ister gelir ameliyat olur istemezse cleveland a kadar yolu var..devlette ameliyat başı 6-7 tl net kazanç için kendimi riske atmam onun yerine 2 tane şalazyon boşaltırım aynı para!
0
Cevapla
Fatih
Küçük organın ameliyat yükü büyük olur agaaa...Allah kolaylık versin göz hekimlerine. Ben üşenir, zorlanır yapamam. Strese girerim. Ayrıca komplikasyonu da çok ağır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir