Bakan Akdağ, Adıyaman Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, yeni kurulan üniversiteler arasında yer alan Adıyaman Üniversitesinin, hızla gelişen üniversiteler arasında olduğunu ve öğrenci sayısının da 13 bin 600'e ulaştığını belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'her ile bir üniversite kurulmalı' talimatına atıfta bulunan Bakan Akdağ, şöyle konuştu:
''Daha önce farklı üniversitelere bağlı olan bölümler, Adıyaman Üniversitesi kurulunca, bir çatı altında bir araya geldiler. Buradaki hizmet genişlemeye başladı. Bu gördüğüm tablo aslında Başbakanımızın 81 ilimize üniversite kurulması konusundaki talimatının ve bu doğrultuda gelişen uygulamanın ne kadar doğru olduğunu da ortaya koyuyor. Adıyaman Üniversitesinin 13 bin 600 öğrencisi var. Bu sayı ileriki yıllarda da mutlaka artacaktır. Türkiye'de gerek hava gerekse de kara ulaşımı kolaylaştı. Bu öğrencilerin başka illerdeki üniversitelere gitmesi kolaylaştığı gibi, kendi ilinde de okuma imkanına sahip olmasını kolaylaştırıyor. Geriye iyi bir kampüs yapıp bilimsel bir birikim oluşturmak kalıyor. Bu arada idealist hocaların bir araya gelmesi de yeni kurulan üniversitelerin gelişmesini mümkün kılıyor. Buna ihtiyacımız var.''
Hiçbir üniversitenin hemen büyümeyeceğini, en köklü üniversitelerin bile zaman içinde geliştiğini ifade eden Akdağ, yeni üniversitelerle, okumak isteyenlere üniversite hakkının sağlanmış olduğunu, şehirlerin ekonomik ve kültürel hayatının canlandırıldığını dile getirdi.
-''Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler iş birliği yapmalı''-
Bakan Akdağ, sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin hastaneler konusunda iş birliği yapmasının gerekli olduğunu, bunun yapılması durumunda daha etkin sağlık hizmeti verilebileceğine dikkati çekti.
Adıyaman Üniversitesinin, 166 yataklı hastanesinin tamamlanmak üzere olduğunu, hastanenin çok kısa bir zamanda hizmet vermeye başlayacağını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:
''Hastanemizdeki yatakların üçte biri yoğun bakıma ayrılmış durumda. Bu durum, bölgede yoğum bakım açısından ciddi bir farklılık oluşturacaktır. Adıyaman Devlet Hastanemiz de çok ciddi anlamda gelişti, bu durum vatandaşlarımızın işini daha da kolaylaştıracaktır. Biz bugün, ortak kullanım konusunu konuşacağız. Bizim tespit ettiğimiz bir gerçek var. Küçük ve orta ölçekli şehirlerde, Adıyaman'da böyle bir şehir sayılabilir. Nüfus 750-800 bin hatta 1 milyona kadar olan şehirlerde, bir tıp fakültesinin kendi hastanesi ile ayakta durmasını biz mümkün görmüyoruz. Çünkü hasta popülasyonu, çalışacak hocaların çeşitliliği buna imkan vermiyor.
Yaptığımız çalışmalara göre, bir tıp fakültesinde 200'ün üzerinde hoca bulunması gerekiyor. Mütevazi bir hesaplama yaparsak bunun en az 150-200 olması gerektiği bilinen bir gerçek. O zaman, bunun yolu birlikte çalışmaktan geçiyor. Sağlık Bakanlığının işletmecilik kabiliyeti ve hizmet arzı ile ilgili tecrübesini, üniversitenin akademik kabiliyeti ile bir araya getirmek gerekiyor. Bu konudaki uygulama yaptığımız yerlerde büyük başarılar yakaladık. Sadece teorik olarak konuşmadık, pratiğini de yaşadık. Rize'de bunu yaptık ve çok başarılı olduk, Sakarya'da yaptık çok başarılı bir biçimde götürüyoruz. Bu illerdeki ölçekler Adıyaman'a benziyor. Bu birliktelikler Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde de var. Bu iş uygulanan bir şey. Eğitim, araştırma ve planlama kısımlarını, üniversitelerin yaptığı, ama hastanecilik işinin alımın satımın, yönetimin, hekimlik hizmetlerinin, Sağlık Bakanlığı ile yürütüldüğü bir sistemin çok daha başarılı olacağını düşünüyorum.''
Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin kapısının tüm üniversitelere açık olduğunu, Van depreminde de bu birlikteliğin yaşandığını ve başarılı sonuçlar alındığını da sözlerine ekledi.
Rektör Prof. Dr. Gönüllü ise sağlık alanında reformlar yapan Bakan Akdağ'ı üniversitelerinde ağırlamaktan mutlu olduklarını ve hızla büyüyen ve gelişen bir üniversite olduklarını ifade etti.
Bakan Akdağ, Adıyaman Üniversitesi ziyareti öncesinde, İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi konulu toplantıya katıldı, koruyucu aile hekimliği konusunda yapılan sunumu izledi.
Akdağ, halen yapımı devam eden ve tamamlanma aşamasında olan Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesini de ziyaret ederek incelemelerde bulundu yapılan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.