ANKARA-Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA) Başkanı Prof. Dr. Richard G. Roberts, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın düzenlediği 2. Acıbadem Aile Hekimliği Sempozyumu’nda Türkiye’de hayata geçirilen aile hekimliği uygulamasının kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek: “Aile hekimliği sizlere birçok olanak tanıyor. Siz şu anda sağlık hizmetinde elinizdeki kaynakları nasıl akılcı kullanabileceğinize dair çok önemli kararlar verme eşiğindesiniz. Ben şuna inanıyorum ki eğer doğru kararlar verilirse Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden birine kolayca sahip olabilir. Bunun yolu ise her Türk vatandaşının bir aile hekiminin olmasını ve bu ilişkinin uzun süre devam etmesini sağlayacak bir sağlık hizmeti ortamını yaratmaktır.”
Son 20 yılda dünya çapında birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliğine giderek daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Önceki yıllarda az sayıda ülke tarafından desteklenen aile hekimliği sistemi günümüzde dünyada birçok ülke tarafından uygulanıyor. Türkiye’de de son yıllarda hayata geçirilen aile hekimliği uygulamaları, sağlık hizmetinin daha fazla kişiye ulaştırılmasında önem taşıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) İstanbul Şubesi’nin desteği ile, Acıbadem Üniversitesi Maltepe Yerleşkesi'nde, "2. Acıbadem Aile Hekimliği Sempozyumu" düzenledi. Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA) Başkanı Prof. Dr. Richard G. Roberts ile Dünya Aile Hekimliği Birliği Geçmiş Dönem Başkanı Prof. Dr. Chris van Weel'in konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, dünyadaki ve Türkiye'deki aile hekimliği uygulamaları konuşuldu ve bu alandaki gelişmeler değerlendirildi.
Kapsamlı ve sürekli tedavi son derece önemli
Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA) Başkanı Prof. Dr. Richard G. Roberts, 2. Acıbadem Aile Hekimliği Sempozyumu’nda yaptığı konuşmasında dünyanın sağlık sistemlerinde ağırlıklarını birinci basamak aile hekimliğine doğru vermeye başladıklarına dikkat çekti. Prof. Dr. Richard G. Roberts aile hekimliğinin hastalara sağladığı yararları anlattığı konuşmasında şunları söyledi:“Eğer aile hekimliği duayenlerine “aile hekimliğini özel ve faydalı kılan nedir?’ diye sorarsanız size şunu söyleyecektir, ‘Tedavinin sürekli ve kapsamlı olması. Her bireyin bir aile hekiminin olması, güvene dayalı bir hasta hekim ilişkisinin kurulması ve bunun sürdürülebilmesi toplum sağlığı için çok önemli.’
Hastalığı tanımak yerine, hastayı tanımak çok daha önemli
Prof. Dr. Richard G. Roberts kapsamlı ve sürekliliği olan tedavinin faydalarını anlatırken sözlerine şöyle devam etti: “Hastalığı tanımaktan ziyade, o hastalığa sahip kişiyi tanımak çok daha önemli. Örneğin göğüs ağrısı olan bir hasta hangi branştaki hekime başvurmalı? Eğer kardiyoloji uzmanına giderse, ancak sorun mideden kaynaklanıyorsa yanlış hekime başvurmuş olur. Ya da tam tersi gastroenteroloji uzmanına gitmişse, problemin kaynağı kalp ise yine sorun olur. Belki de hastanın şikayetlerinin nedeni panik atak olabilir ve bunun sonucunda çözüm bulunamayabilir. Oysa bu branşların tümü hakkında bilgi sahibi olan ama aynı zamanda hastayı, onun yaşantısını, çevresini, hayattaki kaygılarını ve beklentilerini bilen bir aile hekimi var ise sorun çok daha kolay ve kısa sürede çözülebilir.“
Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden birine sahip olabilir
Prof. Dr. Richard G. Roberts sempozyumda Türkiye’de hayata geçirilen aile hekimliğinin kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek konuşmasını şöyle noktaladı: “Aile hekimliği sizlere birçok olanak tanıyor. Siz şu anda sağlık hizmetinde elinizdeki kaynakları nasıl akılcı kullanabileceğinize dair çok önemli kararlar verme eşiğinizdesiniz. Ben şuna inanıyorum ki eğer doğru kararlar verilirse Türkiye dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden birine kolayca sahip olabilir. Bunun yolu ise her Türk vatandaşının bir aile hekiminin olmasını ve bu ilişkinin uzun süre devam etmesini sağlayacak bir sağlık hizmeti ortamını yaratmaktır.”
Aile hekimliği gereksiz tetkik ve ilaç kullanımını önlüyor
Dünya Aile Hekimliği Birliği Geçmiş Dönem Başkanı Prof. Dr. Chris van Weel de sempozyumda toplumun sağlıklı olabilmesi için mutlaka birinci basamakta aile hekimliğini güçlendirmek gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Aile hekimliği her şeyden önce koruyucu sağlık hizmeti veriyor ve bunu önemsiyor ki bu sağlıklı bir yaşam için çok önemli. Ayrıca aile hekimleri kolay ulaşılan ortamlarda çalışıyor ve hastalar ile direkt iletişim içinde oluyor. Hekimin hasta ile güven üzerine kurulu ve süreklilik arz eden bir ilişkisi olması, o kişiye daha kaliteli ve kapsamlı sağlık hizmeti sunması için bir ön koşul. Aile hekimi hastanın beklentilerini ve klinik problemlerini çok daha kısa sürede tanımlayabiliyor. Bu sayede de birçok gereksiz tetkik ve ilaç kullanımı önlenmiş oluyor .”
Amaç çağdaş ve kaliteli bir sağlık hizmeti
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Topsever de Aile hekimliği uygulamasının önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi: “Aile hekimliği uygulaması, topluma çağdaş ve kaliteli birinci basamak sağlık hizmeti sunabilmesi amacıyla gerekli şartları sağladığı için önemli. Bu sistemde bütüncül ve kişi merkezli yaklaşımla birlikte, ayni zamanda toplum yönelimli yaklaşım da bulunuluyor. Koruyucu ve tanı-tedavi hizmetlerinin bir arada yürütüldüğü, kronik ve acil durumların bir arada yönetildiği kapsamlı bakım uygulanabiliyor. Birinci basamağa özgü klinik yöntem sayesinde toplumun sağlıklı olması ve sağlıklı kalması sağlanabiliyor. ”