Medimagazin logo

Aile hekimliği tasarruf yaptırdı

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamsında hayata geçirilen aile hekimliği uygulaması sağlıkta ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirdi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, 2008 yılından itibaren uygulanan Aile Hekimliği Projesi ile birlikte yıllık yaklaşık 90 milyon TL’lik tasarruf yaptıklarını söyledi.
Aile hekimliği tasarruf yaptırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamsında beraberindeki 34 ille birlikte pilot il olarak 2008 yılında Aile Hekimliği Projesi’ni hayata geçiren İl Sağlık Müdürlüğü, projenin meyvelerini almaya başladı. Proje ile birlikte sağlık harcamalarında ciddi bir tasarrufu da beraberinde getirdi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte Kayseri’de sağlıktan yararlanma oranının da yükseldiğini belirtti.

Aile hekimliği uygulamasının hem vatandaşa hem de kuruma önemli katkı sağlayacağını ifade eden Çetinkara, hastanelerdeki yığılmalarında önlendiğini ve vatandaşların sağlık hizmetine daha çabuk ulaştıklarını kaydetti.

Sağlık Müdürü Çetinkara, bir vatandaşın sağlık ocağı gibi birinci basamak sağlık hizmetine başvurmasının maliyetinin ortalama 12 TL, ikinci basamak yani eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri veya özel dal hastaneleri gibi bir hastaneye başvurması halinde de sağlık hizmeti maliyetinin ortalama 70 TL ve üçüncü basamak yani eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi sağlık kuruluşlarına başvurması halinde de ortalama tedavi giderlerinin kişi başına 156 TL gibi rakamlara ulaştığını dile getirdi.

Çetinkara, “Aile Hekimliği Projesi ile birlikte sağlıkta çok büyük tasarruf yaptık. Örneğin Aile hekimliği öncesinde Kayseri’de sağlık ocağına başvuran hasta sayısı yüzde 35, Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi diğer sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısı ise yüzde 65 civarındaydı. Bu durum sağlık harcamalarını da arttırıyordu. Ancak proje ile birlikte bu hasta profilinde de değişim oldu. Oran yüzde 51’e, 49 şeklinde değişti. Yani sağlık hizmetinden yararlanmak için başvuru yapan vatandaşın, bu kez yüzde 51’ine alanda yani aile hekimlerince hizmet verildi. Bir diğer anlamda tedavileri birinci basamak sağlık hizmeti ile yapıldı ve hastalar evlerine gönderildi. Böylede ortalama maliyet 12 TL’ye kadar indi. Eğer bu tedavi Aile Hekimlerince değil de hastanede yapılsaydı maliyet daha da artacak. Ortalama en fazla sağlık gideri olan 156 TL veya üzeri seviyelerine ulaşacaktı.” dedi.

Projenin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte Kayseri’de sağlıkta yıllık 90 milyon TL gibi ciddi bir tasarruf sağladıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, emeği geçen herkese de teşekkür etti.

Sağlıkta dönüşüm projelerini başarılı bir şekilde uygulamanın mutluluğunu yaşadıklarını da dile getiren Çetinkara, konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, Kayseri temaslarında da enine boyuna konuştuklarını ve rakamsal verilerle de ortaya koyduklarını ifade etti.

Diğer yandan Kayseri’de 65 aile sağlığı merkezi’nde, toplam 357 aile hekimi görev yapıyor.
 

aile
hekimliği
tasarruf
yaptırdı
Yorum (6)
DR FAKO
Sağlık müdürü kadir bey birazda kendisi tasarruf yapsa iyi olur. 1.mesaiden tasarruf yapmamalı zamanında gelip gitmeli 2. mesela bindiği otomobilden tasaruf edebilir. 2000 motor yerine 1600 motora binebilirrr veya yürüyerek gelebilir işe saat 10 gibi nasılll...
0
Cevapla
Cuma K
bayramlık ağzımı açtıracak şimdi bu müdür bana... keşke dürüst olup ; 1- total başvuru sayısında yüzde kaç artış olduğunu, 2- ASM'ye başvuranların yüzde kaçının RPT için geldiğini, 3- devletin kayseride sağlığa 2008 öncesi kaç TL, şu an kaç TL harcadığını...vs yazsaydı.. daha bu sorular uzar gider ama bir müdüre; bakanlığa cici görünmek adına böyle çarpıtma açıklamalar yapması yakışmıyor. sistemin iyi-kötü yönleri olduğunu farkediyoruz ama hastanede çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim; sağlık ocaklarında hizmet alan halk şimdi sadece 8 tl muayene parası ödememek için ASM'lere başvurur oldu. yani kolay kolay hiç bi hasta 12 tl'ye mâl olmuyor sayın müdür. ya elini vicdanına koy, ya da sonsuza dek sus!.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Kayseri'de 15 tane özel hastane var. Kimin nereye gittiği kayıtlarda bellidir.Bu işin tasarrufla alakası yok.1 yılda Tüm hastanelere devletin ödediği parayı hesaplarsanız ne olup olmadığı ortaya çıkar. Sahi sağlık müdürü olmak için hangi kriterler gerekiyor?
0
Cevapla
Hüso
Sayın İl sağlık müdürü, Bütün Kayseri sizinle gurur duyuyor. Kapatılan 24 saatlik sağlık ocakları, semt polklinikleri, kasaba-belde sağlık ocakları sayenizde oldu. Kayseri halkı sizinle gurur duyuyor. Ama asıl merkezdeki kamu hastaneleri saynizde Erkilete taşınınca kulaklarınız bugunden daha fazla çınlayacak. Aile hekimleri sizinle gurur duyuyor, hatırlarmısın sayın müdür daha önce de laboratuvar ihalelerinden trilyonlarca devlet para kazandı demiştin ama ihaleler iptal oldu. Aile hekimlerinin bilgisayar alt yapısını kim yaptı emir olmasın... Sizin Amerika-mikrobiyoloji kongresini kim finanse etti? Tasarruf neymiş herkes öğrensin
0
Cevapla
İsmail
Performans, aile hekimliği,sağlıkta dönüşüm her şey İl sağlık Müdürünün başarıları tebrik ediyorum. Buradan Kayseri Valiliğini uyarıyorum. Ramazan Münasabeti ile Sayın Müdürünün mesai saatlerinin 10-15 arasına alındığı söyleniyor. Gerçekse lütfen müdürü uyarsınlar devletin trilyonlarca lirasını daha kurtarır..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir