Medimagazin logo

Aile hekimleri istifa aşamasında.. ASM giderleri karşılanamaz halde!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek, yaptığı açıklamada, bugün itibariyle birçok aile hekiminin ve aile sağlığı merkezi çalışanının mutsuz ve istifa aşamasında olduğunu, yeni mezun hekimlerin ise aile hekimliğini tercih etmediğini söyledi.
Aile hekimleri istifa aşamasında.. ASM giderleri karşılanamaz halde!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek, AHEF olarak birinci basamak başta olmak üzere sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve bu sorunların çözümünde paydaş olabilmek adına defalarca Sağlık Bakanlığı bürokratlarıyla görüşmeler yaptıklarını ancak görüşmelerden olumlu sonuç alınmadığını, bunun üzerine AHEF Yönetim Kurulu tarafından iş bırakma eylem kararı alındığını söyledi.

İş bırakma eylemlerinin 17-18 Şubat ile 14-15-16 Mart tarihlerinde tüm Türkiye’de geniş katılımla gerçekleştirildiğini vurgulayan İpek, açıklamasında 14 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; “aile hekimlerinin taban ücretlerinde iyileştirmeler yapılacağı” yönündeki açıklamasını da hatırlattı. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına karşın bu konuda hala somut bir adımın atılmadığının altını çizen AHEF İkinci Başkanı Dr. İpek, sonrasında “pratisyen ve uzman hekim maaşlarında düzenlemeler yapılacağı ancak aile hekimlerine yönelik düzenlemelerin söz konusu olmadığı” yönünde farklı kanallardan açıklamalar geldiğini, bu durumun Türkiye’deki 30 bin aile hekimini üzdüğünü, moral ve motivasyonu düşürdüğünü dile getirdi.


AK Parti Milletvekili: Pratisyene 25 bin, uzmana 30 bin!


Dr. İpek: “Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları istifa aşamasında”

AHEF İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek açıklamasında, birinci basamak sağlık hizmetlerinde, aile hekimlerinin sorunlarının çözümünün toplum sağlığı için öncelikli olduğunu aksi takdirde aile hekimliği sisteminde elde edilen kazanımların kaybolacağını ve sonrasında yıkıcı bir etki ortaya çıkabileceğini ifade etti. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının sistemin çarkları olduğunu ve bu çarkların işlememesi durumunda sistemin de işleyemeyeceğini vurgulayan İpek, bugün itibariyle birçok aile hekiminin ve aile sağlığı merkezi çalışanının mutsuz ve istifa aşamasında olduğunu, yeni mezun hekimlerin ise aile hekimliğini tercih etmediğinin altını çizdi.

Bu durumun bir sonucu olarak koruyucu sağlık hizmetlerinden elde edilen kazanımların yok olacağını vurgulayan AHEF İkinci Başkanı İpek, bu duruma örnek olarak aşılama oranlarını gösterdi. Dr. İpek, aile hekimliği sistemiyle aşılama oranlarında önemli bir ivme yakalandığını, bu sayede anne ve bebek ölümleri oranının oldukça düştüğünü ancak aile hekimliği sisteminin işleyişindeki bozulmanın aşılama oranlarını etkileyerek anne ve bebek ölümlerini yeniden arttıracağını dile getirdi.

Dr. İpek: “ASM’ler çalışamaz duruma gelecek”

Aile Hekimleri Dernekleri Federayonu İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek, açıklamasında, aile hekimlerinin maaşlarında artış olmaması durumunda ASM giderlerinin karşılanamaz hale geleceğini dile getirdi. Aile hekimlerinin hakkedişlerinin enflasyona karşı eridiğini, ASM cari gider ödemelerinin ASM giderlerini karşılayamadığını belirten Dr. İpek, aile hekimliği sisteminin toplum sağlığının korunmasındaki temel önemini hatırlattı. Dr. Tolga İpek, koruyucu sağlık hizmetlerinin desteklenmesi sureti ile gerçek anlamda sağlık harcamalarının azaltılabileceğini belirtilirken yapılacak ücret iyileştirmelerinin hakkaniyet ölçüsünde tüm sağlık çalışanlarına yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ahef
dr. tolga i̇pek
aile hekimleri
koruyucu sağlık hizmetleri
Yorum (22)
aile
Söz bitti. Şöyleydi böyleydi ne diye kendinizi yoruyonuz. Yurt dışı kapıları sonuna kadar açık. Beğenmediğin Dubai de 80-150 bin TL veriyorlar.
23
Cevapla
Devrimci Derviş
HERŞEY GÜZEL OLACAK, sadece biz göremeyeceğiz.
13
Cevapla
Port
Doktor doktordan para alır mı.alir olduysa gerisi teferruat.gidin çaycılık yapın.
22
Cevapla
Volkan
Aile hekimleri meslektaşlarımın birçoğu bir dönüm bostan yan gel osman misali......20bin ile 30 bin arası parayı istemiyorsanız pratisyen olarak...istifa edin ilçe sağlığa eski görevinize dönün zorla değil
49
Cevapla
İsmail Kasım
Dubai'ye gitmek isteyen arkadaşa... Dubai'de 3 +1 daire kirası aylık 40.000 tl. Hani gidince hüsrana uğrama.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir