Medimagazin logo

Acil tıp uzmanları yoğun bakım yan dalı yapabilecek… ATUDER: Devrim niteliğinde bir süreç

Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal yapabilme imkanı getirilen düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Gül, “Acil Tıp adına devrim niteliğindeki bu tarihi süreçte yüksek iradesi, kararlı duruşuyla, acil tıpçılara olan güveniyle, her daim acil tıbba verdiği çok büyük desteklerle tüm acil tıp camiasında çok özel bir yere sahip olan Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya sonsuz minnet ve şükranlarımızı arz ederiz” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Acil tıp uzmanları yoğun bakım yan dalı yapabilecek…  ATUDER: Devrim niteliğinde bir süreç
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Acil Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Gül, acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal yapabilme olanağı sağlayan düzenlemenin kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamasında yoğun bakımın son yıllarda ve özellikle de COVID-19 salgını sürecinde tüm dünyada önemi artan bir bilim dalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gül, “Tıp alanında dünyada önemli bir konuma sahip ülkemizde yoğun bakım uzmanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından 2012 yılında bir yan dal eğitimi olarak kabul edildi ve standart bir eğitim modeli oluşturuldu. Bu eğitim modeline yan dal sınavı ile 6 ana dal branşı katılabiliyordu; göğüs hastalıkları, dahiliye, anesteziyoloji, enfeksiyon hastalıkları, nöroloji ve genel cerrahi. Fakat bu bölümlerin yan dalları yeterince tercih edilmedi ve kadrolar boş kaldı.” dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Acil tıp ve kritik bakım çoklu travmanın, komorbid hastalar gibi birçok hasta grubunun erken tanı ve müdahalesinde birbirini tamamlayan süreçler olduğunu belirten  Prof. Dr. Gül, şu ifadelere yer verdi:

“Acil Tıp Uzmanları Derneği’nin (ATUDER) yaklaşık çeyrek asırlık uzun bir zamanda ısrarlı, azimli çalışmaları (acil servislerde ilk kritik bakım üniteleri kurulması, binlerce kritik hasta yönetim süreçleri, yoğun bakım ile ilgili kitaplar, ulusal ve uluslararası kongre organizasyonları, yoğun bakım ve mekanik ventilasyon kursları, yurt dışında başta ABD olmak üzere benzer uygulaması olan örnek merkezlerle temaslar, son iki sağlık bakanları ile birebir görüşme ve bilgilendirici ziyaretler, yoğun bakım dernekleriyle temaslar..) 15 Şubat 2024 tarihinde semeresini verdi.

Türkiye’de acil tıp için ilk yan dal olan “yoğun bakım” TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Acil tıp adına devrim niteliğindeki bu tarihi süreçte yüksek iradesi, kararlı duruşuyla, acil tıpçılara olan güveniyle, her daim acil tıbba verdiği çok büyük desteklerle tüm acil tıp camiasında çok özel bir yere sahip olan Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya sonsuz minnet ve şükranlarımızı arz ederiz. Ayrıca bu süreçlerde emekleri olan Sağlık Bakanlığı yetkililerine, Tıpta Uzmanlık Kurulu Üyelerine, milletvekillerimize, katkı sunanlara ayrı ayrı teşekkür ederiz.”

acil tip uzmanlari dernegi
prof dr mehmet gul
yogun bakim
yan dal
Yorum (5)
Başar Cander
çok güzel ifade etmişsiniz sn dekanım,bu süreci birlikte ilerlettik ama bu mücadelenin dönüm noktası sn bakanı sizinle ziyaretimiz oldu.tüm karşı çıkanlara ki bunlar içinde bürokratlar acil tıp camiasından bazı yapılar da vardı sn bakan dirayetle bunun arkasında durdu.o gün müjdeyi aldık bugün
9
Cevapla
Drmert
acilde çalışacak dr kalmaz artık.
1
Cevapla
Dr Ar Gör
@drmert bilakis motive eder
1
Cevapla
Acilci
sağlık bakanlığı hiçbir zaman acilleri önemsemedi, önemsenen acil servislerin durumu zaten böyle olmazdı...
1
Cevapla
Deli Dumrul
serviste bekleyip postop ybü ihtiycı olacak hastaları da artık buraya ybü ihtiyacı için yatırırız.... hatta mümkünse acil tıp uzmanları da bu hastalar da ret etsin................
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir