Medimagazin logo

1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak

Bazı işyerinde görev yapanlarınkiler hariç, 1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak.
1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından oluşturulan ''e-reçete'' uygulamasının, Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışmalar sonucunda 1 Temmuz 2012 tarihinde Türkiye çapında uygulamaya başlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ''SGK kurumsal hekim şifresi'' ile yalnızca e-reçete yazılmadığı, hekimlerin ''medeczane.sgk.gov.tr/doktorweb'' uygulaması üzerinden muayene ettikleri hastanın TC kimlik numaralarını girerek e-raporlarını (ilaç raporlarını), raporlu ve raporsuz ilaçlarını, BT-MR tetkik sonuçlarına ait raporlarını ve reçeteye yazmış olduğu ilaca ait bilgileri görebildiği kaydedildi.

''E-reçete'' uygulamasına ilişkin analiz çalışmalarında, 24 bin 12 hekimin halen manuel reçete yazmasına rağmen ''SGK kurumsal hekim şifresi'' almadığının, 39 bin 208 hekimin şifre almasına karşı reçetelerin tamamını hala manuel olarak yazdıklarının görüldüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bazı hekimlerin ise SGK kurumsal hekim şifresini almasına karşın yazdıkları reçetelerin büyük çoğunluğunun hala manuel reçete olduğu ve çok az miktarda e-reçete yazdıkları tespit edilmiştir. Hekimler tarafından yazılan reçetelerin, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren e-reçete olarak yazılması esastır. SGK kurumsal hekim şifresini almış olan hekimlerin manuel reçete düzenleyebilmeleri için; kurumumuza ait MEDULA, sağlık hizmet sunucusu bilgi işlem ve aile hekimliği bilgi işlem sistemlerinin çalışmaması gerekmektedir.

SGK kurumsal hekim şifresi almamış olan hekimlerin ya da şifre almış olmasına karşın e-reçete yazmayan hekimlerin (Sağlık Bakanlığı 1. basamak sağlık tesislerinde, Kit-belediye-bakanlık 1. basamak sağlık tesislerinde, özel 1. basamak sağlık tesislerinde, işyeri hekimliklerinde, kurum hekimliklerinde ve üniversite 1. basamak sağlık tesislerinde görev yapan hekimler hariç olmak) 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yazmış oldukları manuel reçeteler eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacaktır. Hekimler tarafından hastaya verilen sağlık hizmetlerinin, kuruma fatura edilmesine izin verilmeyecektir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı SGK kurumsal hekim şifresi almamış olan hekimlerin ''medeczane.sgk.gov.tr/doktor'' web uygulamasından SGK kurumsal hekim şifrelerini almaları, bilgi işlem sistemleri çalıştığı sürece reçetelerini e-reçete olarak düzenlemeleri, yalnızca bilgi işlem sistemlerinin çalışmaması durumlarında manuel reçete yazmaları önem arz etmektedir.''

hekim şifresi
e-reçete
Yorum (21)
DR C E
Günlük 6-7 kalem değişik(Cildiye,göz,kadın doğum vs) ilaç için ideal ama 70 in üzerinde ve her hastada oldukça farklı ve yüksek sayıda reçete yazılan dahiliye gibi ana branşta bu sistemi zorlamak,değil muayeneye hastanın yüzüne bile bakmaya zaman olamayacağını birilerinin SGK sorumlularına anlatması şart.
0
Cevapla
EVREN BESLER
Bu sistemin asıl amacı olan suistimalin önlenebilmesi ve gerçekten sağlıklı işleyebilmesi için her hekime ''ıslak imzaya eşdeğer bir mobil imza'' ücretsiz olarak tahsis edilmeli veya ilaçların medulada girişi yapıldıktan sonra hekimin cep telefonuna onay kodu mesaj olarak gönderilmeli; işlem sadece o kod ile sonlandırılmalıdır. Pratik uygulamadaki tecrübeler, yaşanmış tatsız olaylar, hukuk kuralları bunu gerektirir. Yetkililere bir öneridir. http://www.medimagazin.com.tr/eczaci/genel/tr-e-recetede-kurumlar-arasi-uyusmazlik-eczaneleri-magdur-ediyor-4-34-46800.html http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-bakanlik-e-recete-guvenli-degil-kagit-receteye-devam-2-12-46570.html http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-e-recete-saglikli-islemiyor-676-606-11893.html
0
Cevapla
DrA
E-reçete yazmak için hekimlere reçete başı 3TL ödemeleri lazım.. Nasıl eczanelere bunu veriyorsanız Doktorun emeğinden ve zamanından çalan bu uygulamanın da bir bedeli olmalıdır.. E-rapor,e-reçete hastaya ayıracagınız zamandan ve emeğinizden çalınıyor.
0
Cevapla
ahmet
Bu sistemi sahada uygulamak çok zor. Günlük 1000 hastanın bakıldığı bir acil serviste çalışıyorum. hastalar biz e reçete yazarken eklemek zorunda kalacak. Bakalım kaç acil doktoru bu yüzden mahkemelik olacak????
0
Cevapla
alii06
daha hala muayene ücretlerinin eczacılara kaldığını düşünenen adı uzman olan kişiler var.ne kadar komik ve acı..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir