MEDİMAGAZİN - Son zamanlarda, balık yağı, sarımsak, tarçın, zerdeçal, bitki sterolleri ve kırmızı mayalı pirinç gibi yaygın besin takviyelerinin "kötü" kolesterollerini düşüreceğine inanılarak bu ürünleri kullananlar artıyor. Tıp camiasında düşük yoğunluklu lipoproteinler veya LDL olarak bilinen "kötü" kolesterol, arterlerde yağ birikintilerinin birikmesine neden olabilir. Yağ birikintileri, kalbin çalışması için gereken oksijen ve kan akışını engelleyebilir ve tıkanıklık kalp krizi veya felce yol açabilir.
Amerikan Kalp Derneği'nin 2022 Bilimsel Oturumunda sunulan ve aynı anda Journal of the American College of Cardiology'de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar bu özel takviyelerin etkisini düşük dozda bir statin ve plasebo etkisi ile karşılaştırdı.
Araştırmacılar bu karşılaştırmayı daha önce kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan 190 yetişkinin katıldığı randomize, tek kör bir klinik çalışmada yaptılar. Çalışma katılımcıları 40 ila 75 yaşları arasındaydı ve farklı gruplara 28 gün boyunca bir statin olan düşük doz rosuvastatin, plasebo, balık yağı, tarçın, sarımsak, zerdeçal, bitki sterolleri veya kırmızı maya pirinci verildi.
Takviye alanların kolesterollerinde düşüş yoktu
Statin, takviyeler ve plasebo ile karşılaştırıldığında en büyük etkiye sahipti ve LDL'yi önemli ölçüde düşürdü.
Statin kullananlarda 28 gün sonra ortalama LDL düşüşü yaklaşık %40 oldu. Statin ayrıca toplam kolesterolde %24 ve kan trigliseritlerinde %19 düşüş sağladı.
Takviyeleri alan kişilerin hiçbirinde LDL kolesterol, toplam kolesterol veya kan trigliseritlerinde önemli bir düşüş görülmedi, sonuçlar plasebo alanlara benzerdi.
Tüm gruplarda benzer yan etkiler varken, bitki sterolleri veya kırmızı maya pirinci alanlar arasında sayısal olarak daha yüksek sayıda yan etkiye rastlandı.