Medimagazin logo

Yıllık izin sürelerinde merak edilenler

<b>Yaz aylarının gelmesiyle izne ayrılmayı planlayan memurların yıllık izin kullanmaları hangi kurallara bağlı? </b>
Yıllık izin sürelerinde merak edilenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yaz aylarının gelmesiyle izne ayrılmayı planlayan memurların yıllık izin kullanmaları hangi kurallara bağlı?

Yaz tatilinin yaklaşmasıyla tatil planları yapmaya başlayan devlet memurlarının yıllık izin kullanmalarıyla ilgili kuralları derledik. Devlet Memurları Kanunu’nda yıllık izin süreleriyle ilgili şu düzenlemeler yer alıyor:

İlk defa aday memur olarak atanan personel, 1 yıllık hizmetini tamamladıktan sonra idarenin takdiri çerçevesinde yıllık izne çıkabiliyor. 1 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olan memurlar 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlar ise 30 gün yıllık izin kullanabiliyor. Yıl içinde 10. yılını tamamlayan memurlar, bu tarihten itibaren 30 günlük izin hakkına sahip oluyor.

Yıllık izinler toptan kullanılabildiği gibi, parça parça da kullanılabiliyor. Ne zaman yıllık izne çıkılacağına amir karar veriyor. Ancak amirin vereceği kararın, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olması gerekiyor.

Kullanılmayan izinler devrediyor

Memurlar, birbirini izleyen iki yılın iznini bir arada kullanabiliyor. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları ise düşüyor.

İdare takdir ederse, yıllık izin süresine gidiş ve dönüş için 2’şer gün ilave yapılabiliyor.

Memur olarak atanmadan önce ifa edilen muvazzaf askerlik süresi, yıllık izin süresinin hesabında değerlendiriliyor. Memur olarak atanmadan önce yedek subay olarak yapılan askerlik hizmeti süresi, yedek subay öğrencilik süresi dahil, yıllık izinde değerlendiriliyor.

Memur olarak çalışırken, aylıksız izne ayrılarak yapılan askerlik hizmeti, borçlanmasına bağlı olmaksızın, yıllık izinde süresinin hesabında değerlendiriliyor. Askerlik sürelerinin yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendirilmesi için borçlanılma şartı bulunmuyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi, geçici işçi, sözleşmeli personel, memur veya geçici personel statüsünde fiilen çalışılan süreler, yıllık izin sürelerinin hesabında dikkate alınıyor.

Serbest hekimlik süresi de dahil

Devlet memurlarının özel sektörde geçen hizmetlerinden, kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen süreler yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendiriliyor. Teknik hizmetlerde, serbest avukatlıkta, özel sektörde öğretmenlikte ve serbest hekimlikte geçen süreler gibi kanunen değerlendirilen süreler, memurun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınıyor. Eğer memur istifa etmiş ve yeniden memur olarak göreve başladıysa, yıllık izne çıkıp çıkamayacağı idarenin takdirinde bulunuyor.

Başka bir kuruma nakil olan memur, yıllık izin kullanabiliyor. Ancak, bunun için, kişinin çalıştığı kurumda yıllık iznini kullanmamış olması gerekiyor.

Raporlu süre izne ekleniyor

Yıllık izinde hastalanan devlet memurları, raporları yılık izinin içinde kalıyor ise normal izninin bitiminde görevine başlıyorlar. Ancak yıllık izninin içinde kalan raporlu süreler, kalan yıllık izne eklenebiliyor.

Devlet memurları, yıllık izin süresince amirinin izni olmadan bulunduğu ili değiştirebiliyor. Kanundaki, ikamet ettikleri il hudutlarını ancak yetkili amirin izni ile terk edebilecekleri hükmü yıllık izinde geçerli olmuyor.

yıllık
izin
sürelerinde
merak
edilenler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir