Medimagazin logo

Yeni bir araştırma 'kanser taraması hayat kurtarır' sloganını sorguluyor

Oslo Üniversitesi tarafından yürütülen ve 2,1 milyondan fazla katılımcıyı kapsayan yeni araştırma, muhtemelen kolorektal kanser taraması hariç, yaygın olarak kullanılan kanser tarama testlerinin yaşamı uzatan etkilerini sorguluyor. Çalışma, uzmanları "tarama hayat kurtarır" mesajını yaygınlaştırırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni bir araştırma 'kanser taraması hayat kurtarır' sloganını sorguluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Oslo Üniversitesi tarafından yürütülen kapsamlı bir çalışmanın son bulguları, yaygın olarak kullanılan kanser tarama testlerinin gerçek faydaları konusunda bir tartışma başlattı. 

JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, sağlık alanındaki popüler slogan olan "tarama hayat kurtarır" sözünü mercek altına alarak, taramaların çoğu kanser türünde yaşam süresini uzatmayabileceğini ortaya koydu.

Çalışma, 18 uzun vadeli randomize klinik çalışmanın ve 2,1 milyondan fazla katılımcının kapsamlı bir incelemesini içeriyor.

"Tarama gerçekten hayat kurtarıyor mu?"

Profesör Michael Bretthauer ve ekibi, yaygın olarak kullanılan 6 kanser tarama testinin etkisini değerlendirmek için 18 uzun vadeli klinik çalışmadan elde edilen verileri derledi. Bunlar arasında meme kanseri için mamogramlar, kolonoskopi ve sigmoidoskopi gibi kolorektal kanser tespiti için farklı yöntemler, akciğer kanseri için BT taramaları ve prostat kanseri için PSA testleri yer alıyordu. Çalışma katılımcıları en az 9 yıl boyunca takip edildi.

Sonuçlar, sigmoidoskopi yoluyla kolorektal kanser taramasının ömrü yaklaşık üç ay uzatabileceği olası istisnası dışında, bu tarama testlerinin yaşam süresini uzattığını iddia etmek için yeterli kanıt olmadığını ortaya koydu.

Sağlık hizmetleri mesajları ve politikaları için çıkarımlar

Çalışmanın bulguları, kanser tarama testlerini aktif olarak teşvik eden sağlık kuruluşları, kurumlar ve politika yapıcılar için sonuçlar doğurmaktadır. Bretthauer, "Kanser tarama testlerini hayat kurtarıcı olarak tanıtan kuruluşların gelecekte bu mesaj konusunda biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.
 

kanser taramasi
kanser tarama testleri
yasam suresi
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir