Medimagazin logo

Yeni araştırmalara göre beynin 'mavi noktası' uyku kalitesi ve hafızayı etkiliyor

Liège Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, beynin derinliklerinde küçük bir çekirdek olan locus coeruleus'un REM uykusu ve bilişsel süreçlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını keşfetti. Bulgular, uyku bozuklukları ve bunların Alzheimer hastalığı ile bağlantısı hakkında fikir verebilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırmalara göre beynin 'mavi noktası' uyku kalitesi ve hafızayı etkiliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - "Mavi nokta" olarak da bilinen locus coeruleus, beynin tabanında bulunan küçük bir çekirdektir. Hafıza, duygular ve uyku başlangıcı da dahil olmak üzere çeşitli bilişsel süreçleri etkileyen bir nöromodülatör olan noradrenalinin yönetiminden sorumludur.

Gelişmiş görüntüleme teknikleri yeni kavrayışları ortaya çıkarıyor

Araştırmacılar, 7 Tesla MRI teknolojisini kullanarak locus coeruleus'un gün içindeki aktivitesini ve bunun REM uyku kalitesiyle ilişkisini gözlemleyebildi. Çalışmalar, uyanıklık sırasında daha reaktif bir locus coeruleus'un düşük REM uyku kalitesiyle ilişkili olduğunu gösterdi.

Bulgular en çok yaşlı bireylerde belirginleşiyor

İlginç bir şekilde, locus coeruleus aktivitesi ile REM uyku kalitesi arasındaki bağlantı 50 ila 70 yaş arasındaki bireylerde daha belirgindi. Bu durum, bazı insanların neden yaşa bağlı uykusuzluk yaşadığını açıklayabilir.

Uyku bozuklukları ve Alzheimer

Araştırma, locus coeruleus'un uyku bozukluklarındaki rolü ve Alzheimer hastalığı ile bağlantısı üzerine gelecekte yapılacak çalışmalar için zemin hazırlıyor. Bu küçük çekirdeğin anlaşılması, hedefe yönelik tedavilerin ve müdahalelerin önünü açabilir.

Çalışmalarda locus coeruleus aktivitesini ve bunun uyku kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek için 7 Tesla fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme, uyku elektroensefalografisi (EEG) ve uyku anketleri kullanıldı. Gelecekteki araştırmalar bu çekirdeğin uykusuzluktaki rolüne ve uyku ile Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıya odaklanabilir.

mavi nokta
rem uykusu
uyku bozukluklari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir