Medimagazin logo

Yeni araştırma, obezitede beynin hafıza ve iştah devreleri arasındaki çığır açan bağlantıyı ortaya koyuyor

Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, beyindeki hafıza merkezi ile iştahı düzenleyen devreler arasındaki bağlantıların bozulmasını obezite ve yeme bozukluğu durumlarında kilit bir faktör olarak tanımlıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma, obezitede beynin hafıza ve iştah devreleri arasındaki çığır açan bağlantıyı ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırma, insan beyninde hafıza ve iştah arasında çok önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyarak obezite ve tıkınırcasına yeme bozukluğu (BED) gibi yeme bozukluklarının karmaşıklığı hakkında yeni bilgiler sunuyor. Nature bilim dergisinde yayınlanan araştırma, belirli beyin devreleri arasındaki bağlantıdaki bozulmanın daha yüksek vücut kitle indeksi (BMI) ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir.

Hipokampal alt ağ ve VKİ'nin rolü

Çalışma, beynin hafıza ile ilişkili bir bölümü olan hipokampal alt ağa odaklanmaktadır. Bulgular, bu alanın yüksek VKİ'ye sahip bireylerde önemli ölçüde düzensiz olduğunu ve yeme alışkanlıkları üzerinde kontrol eksikliğine yol açtığını göstermektedir. Dorsolateral hipokampus (dlHPC) ve lateral hipotalamus (LH) - beynin istikrarlı bir durumu veya homeostazı korumaktan sorumlu bölgesi - arasındaki bozulmuş bağlantılar, ödüllendirici yemekler veya ikramlar beklenirken duygusal tepkileri düzenleme yeteneğini etkilemektedir.

Fonksiyonel Nöroşirürji Şefi olan kıdemli yazar Dr.Casey Halpern, "Düzensiz yeme ve obezite gibi durumlar, sadece kendini kontrol etmekten ve daha sağlıklı beslenmekten çok daha karmaşıktır. Bu bulgular obeziteye katkıda bulunan altta yatan nörolojik faktörleri vurgulamaktadır." dedi.

Derinlemesine beyin izleme yeni bilgiler sağlıyor

Araştırmacılar Epilepsi İzleme Ünitesinde gelişmiş izleme teknikleri kullanarak hastalar çikolatalı milkshake gibi ödüllendirici bir yemeği beklerken ve alırken beyin aktivitesini incelediler. DlHPC ve LH'nin eşzamanlı olarak aktive olduğunu ve bu alanlar arasındaki güçlü bağlantıyı doğruladığını buldular.

Ekip, beyin dokusunu analiz etmek için "beyin temizleme" adı verilen bir teknik kullanarak bulgularını daha da doğruladı ve dlHPC'de beslenme davranışını düzenlediği bilinen bir hormonu, melanin yoğunlaştırıcı hormonu (MCH) ortaya çıkardı.

Gelecekteki çıkarımlar: İrade gücünün ötesinde terapötik çözümler

Halpern, "Hipokampus, obeziteyi ya da bazen obeziteye neden olabilen düzensiz beslenmeyi tedavi etmek için hiç hedeflenmedi" dedi. "Bu araştırmayı, obezite geliştirme olasılığı olan bireyleri belirlemek ve bu kritik devrenin işlevini iyileştirmek için hem invaziv hem de invaziv olmayan yeni tedaviler geliştirmek için kullanmayı amaçlıyoruz."

Bu önemli araştırma, hedefe yönelik tedavilerin ve müdahalelerin geliştirilmesine kapı açarak odağı irade ve yaşam tarzı seçimlerinden yeme davranışlarını ve obeziteyi etkileyen nörolojik mekanizmalara kaydırmaktadır.

obezite
yeme bozuklugu
vki
nature
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir