Medimagazin logo

Yeni araştırma: Kök hücre tedavisi multipl skleroz tedavisinde umut vaat ediyor

Yeni bir çalışma, kök hücre tedavisiyle multipl skleroz (MS) tedavisi için umut veriyor. İnsanlarda ilk kez yapılan bu çalışma, ikincil ilerleyici MS'li 15 hastanın beyinlerine beyin kök hücrelerinin enjekte edilmesini içeriyor ve 12 ay boyunca ciddi yan etkiler olmaksızın umut verici sonuçlar gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma: Kök hücre tedavisi multipl skleroz tedavisinde umut vaat ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Multipl skleroz dünya çapında 2 milyondan fazla insanı etkilemekte ve genellikle sekonder progresif MS olarak bilinen ve çok az tedavinin mevcut olduğu daha şiddetli bir forma ilerlemektedir.

Araştırmacılar şimdi potansiyel bir tedavi olarak kök hücre tedavisini araştırıyor. Bu yeni yaklaşım, MS'in neden olduğu hasarı onarmak için çeşitli beyin hücresi tiplerine dönüşebilen beyin kök hücrelerinin nakledilmesini içeriyor.

Çalışmada, düşük yapmış tek bir fetüsten elde edilen beyin kök hücreleri, güvenli bir hücre rezervuarı oluşturmak için anomaliler açısından tarandı. Çoğu yüksek düzeyde engelli olan hastalara, greft reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla birlikte bu hücrelerden dört farklı doz verildi. Denemede hiçbir ciddi yan etki görülmedi ve hastalarda hareket veya bilişsel işlevlerde önemli bir bozulma gözlenmedi.

Beyin iltihabını önleyebilir

Gelişmiş manyetik görüntüleme analizi, daha yüksek kök hücre dozları ile beyin hacminin azalması arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyarak beyin iltihabı ve şişmesinin önlenmesinde bir rol oynadığını düşündürdü.

Çalışmada ayrıca beynin enerji üretim süreçlerinin nasıl etkilendiği araştırılmış ve daha yüksek dozda kök hücre alan hastalarda hücresel enerji metabolizması için çok önemli moleküller olan asilkarnitin seviyelerinin arttığı görülmüştür. Bu bulgular, ikincil ilerleyici MS'in tedavisinde beyin kök hücre naklinin güvenli ve potansiyel uzun süreli etkilerini göstermektedir.

kok hucre tedavisi
ms
multipl skleroz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir