MEDİMAGAZİN - Alzheimer hastalığı en yaygın demans türüdür ve tüm demans vakalarının %60 ila %80'ini oluşturur. Alkol kullanım bozukluğunun Alzheimer için bir risk faktörü olduğu bilinmekle birlikte, yeni çalışma orta düzeyde alkol tüketiminin bile hastalığın patolojisini nasıl kötüleştirebileceğini daha derinlemesine inceliyor.
Az miktarı bile amiloid plaklarının oluşumuna neden oluyor
Çalışmada Alzheimer hastalığıyla ilgili patolojiyi simüle etmek için fare modelleri kullanıldı. Farelere 10 haftalık bir süre boyunca, insan davranışını taklit edecek şekilde su ve alkol arasında bir seçim yaptırıldı. Araştırmacılar daha sonra bu ılımlı alkol tüketiminin beyin fonksiyonlarını ve Alzheimer hastalığının erken evrelerini nasıl etkilediğini incelediler.
Çalışma, az miktarda alkolün bile beyin atrofisinde artışa ve Alzheimer'la bağlantılı toksik protein birikimleri olan amiloid plaklarının oluşumuna yol açtığını ortaya koydu. İlginç bir şekilde, alkolden akut olarak uzaklaşmak da bu plakların önemli bir bileşeni olan amiloid-beta seviyelerini artırmıştı.
Metabolik bozukluklar: Diğer hastalıklara açılan bir kapı
Kronik olarak alkole maruz kalmak beyin ve periferik metabolizmayı kötü bir şekilde düzenleyerek kan şekeri seviyelerinin yükselmesine ve insülin direnci belirteçlerine yol açar. Bu metabolik bozukluklar sadece Alzheimer hastalığını hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi diğer rahatsızlıkların riskini de artırır.
Değiştirilebilir bir risk faktörü
Çalışma, orta düzeyde alkol tüketiminin Alzheimer hastalığı ve bunama için değiştirilebilir bir risk faktörü olabileceğini düşündürüyor. Bulgular, orta düzeyde alkol tüketiminin bile beyin hasarına yol açabileceğini ve alkol tüketim alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesini gerektirebileceğini gösterdi.