Medimagazin logo

Yaşlı lösemi hastalarda yaşam süreleri uzuyor

Türkiye'deki 16 farklı hematoloji merkezi tarafından yapılan araştırmada, 60 yaş üstündeki yaşlı akut lösemi hastalarında kullanılan yoğun kemoterapi dışı yeni bir tedavi yöntemi ile yaşam sürelerinin uzadığı tespit edildi.
Yaşlı lösemi hastalarda yaşam süreleri uzuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl Tombak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı akut miyeloid lösemili hastalarda tedavi yanıtlarının, genç hastalara göre kötü sonuçlara sahip olduğunu söyledi.

Yaşla birlikte genetik yapının bozulduğunu, daha fazla mutasyonun ortaya çıktığını ve eşlik eden hastalıkların görüldüğünü anlatan Tombak, tedavilerin yan etkilerinin de daha fazla olduğunun altını çizdi.

Yaşlı lösemi grubunda genelde hastaların ağır tedavilerden dolayı hayatlarını kaybettiğine dikkati çeken Tombak, yaşlılarda başka hastalıkların da bulunması nedeniyle yoğun kemoterapi yöntemini kullanamadıklarını söyledi.

Bu hastaların tedavisiz bırakılırsa ortalama yaşam süresinin 2 ay kadar kısa olduğunu belirten Tombak, iki yıllık takiplerinde de yaklaşık yüzde 6'sının hayatta kaldığını bildirdi.

-Yaşlı akut lösemi hastalar üzerinde yapılan ilk çalışma''

Bu grup hastalarda en iyi ve en sık uygulanan tedavi yönteminin , kırmızı kanları düştükçe, kırmızı kan nakilleri yapmak, trombositleri düşünce destek tedavilerinde bulunmak ve antibiyotik tedavileri olduğunu anlatan Tombak, şöyle devam etti:

''Son dönemlerde ise bu hasta gruplarında hipometile edici ajanlar kullanılabiliyor. Biz de Türkiye'de yaşlı akut miyeloid lösemi hastalarında bu ilaçların etkinliğini göstermek için böyle bir çalışma yaptık. Türkiye genelinde 16 farklı hematoloji merkezi tarafından 60 yaş üstündeki akut miyeloid lösemili 130 hasta üzerinde yapılan çalışmada, kullanılan ajanların etkilerini, yan etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Sonuçta tedavi sonuçlarının oldukça başarılı olduğunu gördük, ortalama yaşam süresinin 2 ay kadar kısa olduğu bu hasta grubunda yaşam süresinin belirgin olarak uzadığını gördük. Tam yanıt oranlarının yüzde 20'ye yakın oranda olduğunu tespit ettik. Araştırmaya göre kür sayısı arttıkça tedavi başarısı da artıyor. Bu alanda Türkiye'de bu grup hasta üzerinde yapılan ve ülkemizin verisini koyan ilk çalışma oldu''

Akut miyeloid lösemili hastalığının ortalama tanı yaşının 70 yaş ve üstü olduğunu bildiren Tombak, yaş arttıkça bu hastalığın ortaya çıkma olasılığının daha fazla olduğunu belirtti.

Türkiye'de de yaşam sürelerinin uzadığına dikkati çeken Tombak, ''Dolayısıyla ilerleyen yıllarda yaşlı nüfusumuz da artacağı için bu hastalıkla karşılaşma oranı çok daha yüksek olacak. Yaptığımız bu bilimsel çalışmayla, Türkiye'de de bu hastalığın başarılı şekilde tedavi edilebileceğini ortaya koymuş olduk'' ifadelerine yer verdi.

yaşlı
lösemi
hastalarda
yaşam
süreleri
uzuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir