Medimagazin logo

Yapay zeka tarafından okunan EKG'ler hayat kurtarabilir mi? Araştırmacılar bunun mümkün olduğunu söylüyor

Araştırmacılar, yapay zekanın kalp testi sonuçlarını kullanarak yüksek riskli hastaları tespit etmede insanlardan daha iyi bir iş çıkarabileceğini, bunun da daha iyi bakım ve daha düşük ölüm oranlarına yol açabileceğini söylüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yapay zeka tarafından okunan EKG'ler hayat kurtarabilir mi? Araştırmacılar bunun mümkün olduğunu söylüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tayvan'ın Taipei kentindeki Ulusal Savunma Tıp Merkezi Tıp Fakültesi'nde doçent olan baş araştırmacı Dr. Chin Lin, "Çalışma, yapay zekanın elektrokardiyogram sonuçlarını kullanarak potansiyel ölümün erken belirtilerini belirlemede doktorlardan çok daha iyi olduğunu gösteriyor. Yapay zekanın yardımıyla doktorlar daha fazla kalp sorunu tespit etti ve bunları hemen tedavi etti." dedi.

Sonuçlar 12 Kasım'da Philadelphia'da 11-13 Kasım tarihlerinde düzenlenen Amerikan Kalp Derneği Bilimsel Oturumları 2023'te sunulacak. Bulgular, tam sonuçlar hakemli bir dergide yayınlanana kadar ön baskı olarak kabul ediliyor.

15 bin hasta araştırmaya dahil edildi

Çalışma için araştırmacılar, yaş ortalaması 61 olan ve çeşitli nedenlerle EKG'ye ihtiyaç duyan 15.965 yetişkin hastayı tedavi eden 39 acil servis veya dahiliye doktorunu araştırmaya aldı. Taipei'deki Tri-Service General Hospital'da Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti Geliştirme Merkezi'nde baş teknoloji sorumlusu olan Lin, "Bu nedenler arasında ameliyata veya hastanede kalmaya ihtiyaç duyan yaşlı hastalar, kalple ilgili semptomları olan veya kalp sorunları olduğundan şüphelenilen kişiler ve bilinen veya şüphelenilen kalp hastalıkları olanlar vardı" dedi.

Tüm hastaların EKG'leri hastanenin bilgi sistemine yüklendi, ancak yaklaşık yarısı için sadece doktorları bunları değerlendirdi. Lin, diğer yarısı için, yapay zeka bir hastanın EKG'sinin yüksek ölüm riski taşıdığını tespit ederse, doktorların birkaç dakika içinde kısa mesajla uyarıldığını söyledi. (Yapay zeka sistemi düşük riskli sonuçları da doktorlarla paylaştı, ancak uyarı yapmadı).

90 gündeki ölüm oranları karşılaştırıldığında, AI grubundaki katılımcıların %3,6'sı herhangi bir nedenden ölürken, kontrol grubundakilerin %4,3'ü ölmüştü.

Hekimlerin AI sonuçlarını kullandığı yüksek riskli vakalar arasında kümülatif ölüm oranı, geleneksel olarak analiz edilenlere göre %31 daha düşüktü.

AI'nin yüksek riskli olarak etiketlediği kişiler daha yoğun bakım ve diğer ileri tedavileri aldılar ve araştırmacılar bunun kalp sorunlarından kaynaklanan ölümlerde "önemli bir azalmaya" katkıda bulunduğunu söylediler - aslında %90'dan fazla bir azalma. Kardiyak ölüm oranı, doktorları AI kullananlarda %0,2 iken kullanmayanlarda %2,4 oldu.

Lin, "Sonuçlar şok ediciydi," dedi.

Yapay zeka EKG'lerden potansiyel kalp sorunlarını tespit edebiliyor

Lin, bu araştırmadan önce, yapay zeka tarafından okunan ve AI-EKG olarak da adlandırılan bir EKG'nin ölümü doğru bir şekilde tahmin edebileceğinin bilindiğini söyledi. Ancak bu bilginin bir fark yaratıp yaratmayacağı bilinmiyordu.

Lin, "Doktorların bir AI-EKG uyarısı aldıktan sonra ne yapmaları gerektiğini de bilmiyorduk" dedi. "Bu yüzden, bu çalışmadaki doktorlardan yüksek risk uyarısını ciddiye almalarını ve hastalar için en iyi bakıma kendilerinin karar vermesini istedik."

Lin, AI-ECG'nin, insanların genellikle gözden kaçırdığı ince işaretleri tespit ederek yüksek ölüm riski taşıyan hastaları belirlemek için tasarlandığını söyledi. Yapay zeka EKG'lerden potansiyel kalp sorunlarını tespit edebiliyor. "Doktorlar daha sonra ciddi hastalıkları erken yakalamak ve potansiyel olarak hayat kurtarmak için kapsamlı muayene ve yoğun izleme ayarlayabilirler."

Lin, yapay zekadan en çok yararlanan hastaların daha az belirgin hastalık belirtileri gösterenler olduğunu söyledi. "Açık kritik semptomları olan hastalar için, doktorlar AI-ECG uyarısı olmadan da yoğun bakım sağlayacaktır" dedi. "Daha az belirgin belirtileri olanlar için, AI-EKG uyarısı doktorların yeniden değerlendirme yapmasına ve yoğun bakım vermesine yardımcı oluyor."

Askeri hastanelerde kullanılıyor

Çalışmada yer almayan Connecticut, New Haven'daki Yale Tıp Fakültesi'nde kardiyovasküler tıp profesörü olan Dr. Rohan Khera, bir AI tahmin modeline randomize kontrollü bir çalışma tasarımı kullandığı için övgüde bulundu. Randomize kontrollü çalışmalar tıbbi araştırmalar için altın standart olarak kabul edilmektedir.

Yale Kardiyovasküler Veri Bilimi Laboratuvarı Direktörü Khera, "Bulguların, özellikle mortalite azaltılması zor bir sonuç olduğu için, mortalite gibi bir sonuçla ilgili yapay zeka tahminlerinin klinisyenlerle paylaşılmasında bir fayda sağladığını göstermesi de ilginç" dedi.

Ancak Khera, sonuçların yapay zeka tahminleriyle değil, "klinisyenlerin bir hasta alt grubuyla daha fazla zaman geçirmesi ve daha fazla test yapmasıyla ilgili olabileceğini" söyledi. Bir grup yakından izlenir ve test edilirse, daha iyi performans gösterme eğiliminde olurlar."

Lin, AI-ECG'nin "etkileyici sonuçları ve tıbbi bakımı büyük ölçüde iyileştirme potansiyeli" nedeniyle sistemin şu anda Tayvan'daki 14 askeri hastanede kullanıldığını söyledi.

Lin, yüksek riskli hastalarda bir fark yaratmanın yanı sıra, çalışmanın düşük riskli vakalar arasındaki sonuçların iki grup arasında benzer olduğunu gösterdiğini söyledi. "Bu çok önemlidir ve AI'nın potansiyel bir risk oluşturmayabileceğini düşündürmektedir."

yapay zeka
ekg
kalp testi
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir