Medimagazin logo

TUS'ta hangi branşlar doldu, hangileri boş kaldı?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) 2024 1. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre, dermatoloji, spor hekimliği gibi branşlar dolarken iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, genel cerrahi boş kaldı.
Kaynak: Cumhuriyet - Merve Kılıç
TUS'ta hangi branşlar doldu, hangileri boş kaldı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ana ve cerrahi branşlarına en düşük ortalama puanla alım yapıldı ve buna karşın kontenjanları boş kaldı. 

Çocuk sağlığı ve hastalıkları ile çocuk cerrahisi en düşük ortalama puan alan bölümler olurken kontenjanlarının yaklaşık yarısı dolmadı. En yüksek ortalama puanlı bölümler ise dermatoloji, spor hekimliği ile plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi oldu.

Ana branşlar olan iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, genel cerrahi ve kadın hastalıkları ve doğum bölümleri ile nöroloji, anestezi gibi bölümler 45 baraj puanıyla alım yaptı ve kontenjanları da boş kaldı.

Sonuçları Cumhuriyet’ten Merve Kılıç'a değerlendiren Hekim Birliği Sendikası Başkanı Gökhan Doğramacı, “TUS’ta başarılı olan hekimlerin ana ve hayati öneme sahip branşları tercih etmemesinin olumsuz sonuçlarını ilerleyen dönemlerde hep birlikte yaşayacağız. Ülkemizin nüfusu göz önünde bulundurulduğunda 442 hekim çok az. Bu gidişle çocuklarımızı muayene edecek veya ameliyat edecek hekim bulamayacağız” ifadelerini kullandı.

'Nedeni tazminat'

Çocuk sağlığı ve hastalıklarının bu hale gelmesindeki nedenin tazminat yükü olduğunu söyleyen Doğramacı, “Çocuk hastalarla ilgili çok fazla dava ve şikâyet olduğu gibi açılan tazminat davalarında da bir hekimin ömür boyu çalışarak ödeyemeyeceği kadar yüksek tazminat miktarları ortaya çıkıyor. Diğer taraftan nöbetler, şiddet, çalışma koşulları, risk ve ücret dengesizliği gibi sebeplerle hekimler ana ve cerrahi branşları tercih etmiyor” dedi.

Hekim açığına kısa zamanda çözüm bulmanın kolay olmadığına dikkat çeken Doğramacı, “Hekimler daha çok dolgu, botoks gibi riskin az getirinin fazla olduğu branşları tercih ediyor. Sistem hastaları tedavi etmeye değil, ücret karşılığı sağlıklı kişilere estetik gibi riski az getirisi fazla hizmetler sunmaya itiyor” dedi. Doğramacı, “Mevcut asistan hekimler de arkadan gelen asistan hekim olmayınca iş yükü nedeniyle istifa etmeye başladı. Hocalar da klinikler boşalıp, asistan hekim kalmayınca özel sektöre kaymaya başladı” ifadelerini kullandı.

tip fakultesi
tus
Yorum (5)
HALİT YAŞAR
sağlikta çağ atladiğimizin kanitlarindan bi̇ri̇ de bu olsa gerek
44
Cevapla
Fasit daire
klinikler boşalıyor, boşaldıkça geride kalanlara yük bindiriliyor, bu da istifaları, emekliliği özele geçişi, yurt dışını körüklüyor. yük daha da bindiriliyor, af yok, başka yöntem yok. farklı yöntem,sistem bulmak lazım,doktoru rahatlatmak şart
41
Cevapla
dr ceyar
piyasaya çok mezun verip dr pompalamakla bu iş çözülmez..itibar ve para olmadan bu iş de hakkıyla yapılmaz..parasız hasta gezer durur...üstüne üstlük birde şiddet ve tazminatlarla mesleği iyice boğarsınız...sonuçlar zaten ortada..çok yazmaya gerek yok....
49
Cevapla
Yorumsuz
sayın koca, 1 ay çok değil 1 ay, icaplı bir ilçe hastanesinde çocuk doktoru olarak çalışsın,sistem hemen düzelir.
19
Cevapla
Ahmet namlı
gençlerde idealizm mücadele azmi kalmamış maalesef her şey para değil bu dünyada
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir