Axor Medikal ve Sağlık Ürünleri Sanayi Ticaret Şirketi yetkilisi Erdal Kıratlı, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk kez üretilen bu ürün sayesinde doğaya saygılı ve çevreci hammadde kullandığını belirtti. Özel yapısı sayesinde bu hammaddenin mikro-organizma ve enzimler tarafından parçalandığını ifaden eden Kıratlı, biyolojik süreç tamamlandığında hammaddenin CO2, su, inorganik bileşikler ve görünür kirletici maddeler veya toksik kalıntı maddeler bırakmayan biyokütle haline dönüştüğünü vurguladı.
Yüzde 100 yenilenebilir hammadde ve yüzde 40’tan fazla bio bazlı karbon içeriyor
Özel hammaddeyle üretilen ıslak mendil kapaklarının tamamen bio bozunur ve nihai ürünün kalınlığına bağlı olarak kompost olduğunu ifade eden Kıratlı, şöyle devam etti:
“Ülkemizde her yıl yaklaşık 750 milyon ıslak mendil üretimi yapılmaktadır. Bu da doğaya salınan ve geri dönüşümü binlerce yıl süren yaklaşık 4 bin 500 ton plastik hammadde demektir. Axor Medikal, bu miktarı minimize edebilmek için kolları sıvamış ve harekete geçmiştir. Çevrecilik ve çeşitlilik konusunda hassasiyeti yüksek bir şirket olarak doğa dostu ürünler üretmek için işbirliği gerçekleştirdik. Ürünlerimizi Türkiye’deki ıslak mendil üreticileri için daha erişilebilir hale getirdik ve Türkiye’de bio çözünür hammadde ile kapak üreten ve bu hammaddeyi üretim sistemlerine entegre eden ilk plastik şirketi olduk. Doğa dostu üretim sistemleriyle dünyaya erişebilme hedefine katkı sağlayabildiğimiz için gururlu ve mutluyuz.”
Yılda 200 milyon ton plastik üretildiğini ve bunların yüzde 80’nin doğaya atık olarak bırakıldığını anımsatan Kıratlı, bu atıkların yüzde 50’sini ambalaj atıklarının oluşturduğunu dile getirdi. Çevreyi korumak ve plastiğin doğaya zarar vermesini engellemek için bio bozunur madde kullanımı gerektiğine işaret eden Kıratlı, “Bio bozunur katkı kullanılarak üretilen plastiklerin gıdayla temas etmesi uygundur. Bu konu hakkında gerekli testler yapılmıştır. Çevre sorumluluğunun gerekliliklerini karşılamaktadır.” diye konuştu.