Medimagazin logo

Torba Yasadan Tam Gün çıktı, döner girdi

Torba tasarıya ilişkin, Plan ve Bütçe alt komisyon raporu yayınlandı.
Torba Yasadan Tam Gün çıktı, döner girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Torba Yasa Tasarısına ilişkin, TBMM Plan ve Bütçe alt komisyon raporu yayınlandı. Raporda Tam Gün maddeleri yer almazken döner sermaye ve trafik kazalarının ödenmesiyle ilgili şu maddeler yer aldı:

 

MADDE 127- 04/01/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin sekizinci fıkrasında geçen "yüzde 4'e kadar" ifadesi "yüzde 6'ya kadar" şeklinde, üçüncü ve dördüncü fıkraları da aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli olan memurlar ve sözleşmeli personel ile açıktan vekil olarak atananlara mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir. Ancak ilgili kanunları uyarınca, mesai saatleri dışında özel sektörde çalışma hakkı bulunanlardan bu hakkı kullananlara bu Kanunun ek 3 üncü maddesine göre yapılan ödemeden başka ek ödeme yapılmaz. Sağlık kurum ve kuruluşlarında Bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile esas ve usulleri; personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

“Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700'ünü, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500'ünü, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250'sini, başhemşirelerde yüzde 200'ünü, diğer personelde ise yüzde 150'sini geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri sağlık hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanır. Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dıGında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu fıkradaki oranların yüzde 30'unu, diğer personele yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılır. Sözleşmeli olarak istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin tutarı ise, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılacak ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez. Bu bent uyarınca personele her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz”


GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Söz konusu sağlık hizmet bedelleri için bu Kanunun 53 üncü maddesine göre belirlenen tutarın %20’sinden fazla olmamak üzere belirlenecek tutarın üç yıl süreyle ayrıca aktarılmasıyla anılan dönem için ilgili sigorta şirketleri ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erer. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.

GEİÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren altı ay içinde Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün trafik kazalarından kaynaklanan tedavi giderlerinin tahsili için kurduğu sistem mevcut haliyle Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilir. Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün tasfiyesine ilişkin iş ve işlemler aynı tarih itibarıyla Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilir.
 

torba yasa
tam gün yasası
anayasa mahkemesi
Yorum (28)
Emre
Bakan bey mutlu olsun diye!!! belkide özel sağlık kuruluşları mutlu olsun diye mesaisinde fedakarca çalışan doktor mesaiden sonra iş yeri hekimliği yaparsa yada nöbet tutarak mesleğini icra ederse para kazanır rahat eder diye yasak getiremedik parasını keseriz diyoruz.Yaa nasıl adalet yaa mesaide eksiksiz olarak işini yapıyorsun vergini ödüyorsun sonra mesai sonunda dinlenmedin rahat geçinmek için çalışıyorsun diye döner sermaye ödemeyecez diyor... doktorun mutluğu uykunuzumu kaçırıyorr ..yok yok en iyisi siz tüm bu imkanları yanında olduğunuz özel hastanelere imkan hazırlayın, onlar bu hizmetleri satacak ucuz hekim istihtamı ile meslek örğütüm öldü.... elimde bir diplomam kaldı aile hekimi olmak içinde puan biriktirmek için yaşlanmam gerekiyor
0
Cevapla
yahya boyabatlı
yüksek lisans mezunu idari personel, lise mezunu personel ile neredeyse aynı döner sermaye ücreti almakta. Mezuniyet durumu bu kadar önemsiz olamaz. Mezuniyet durumuna göre yansımaların yeniden düzeltilmesi gerekmektedir.
0
Cevapla
ahmet eren
Nasıl bir bakan nasıl bir anlayış. Sağlığı rant haline getirmek için herşeyi yapacaksın ondan sonra doktor mesleğini icra etmek için herşeyinden fedakarlık ederek geçim sıkıntısında sabaha kadar çalışacak onu da engelleyeceksin.Yasalar diyecek bunu yapamazsın hayır yaparım arkadan dolaşır kanun çıkarırım diyeceksin. Müjde vereceksin hakettiği parayı vermeyip 420 TL garanti para! Yeter artık samimi olarak söylüyorum bildiğim başka bir iş olsa gidip onu yapacağım kabus musunuz....
0
Cevapla
Kevser Sert
Ne olup bittiği tam anlaşılmıyor ama eğer bakanlık Saat 17 den sonra çalışanların dönerini eksik veya hiç vermeme gibi bir tutum içersine girerse, bu büyük bir haksızlık ve adaletsizlik olur. Zira mesai saatine beraber başlayıp, beraber bitiren aynı ünvandaki personele eşit ücret ödenmezseibu hem iş barışını ,hem de hakkaniyet duygusunu yok eder. Ayrıca hukukun eşitlik ilkesinide zedeler. Hazreti Ömer yönettiğiniz kimselere adil davranın demiştir. Adalet herşeyin üzerindedir.
0
Cevapla
dt
hem tam gün çalıştır hemde yaptığı performansın karşılığını verme yok ya ..... gerekçesi ne .... hadi eskiden part time deyip kesiyordun ya şimdi sebebin ne ..... bu kanun mahkemeden döner anayasanın eşitlik ve hakkaniyet ilkesine uymaz ......ama bu hükümette kanun çiğnemekten bıkmazzzz....şimdiden iki receb e de geçmiş olsun yeni bir yol arasınlar doktorların hakkını çiğnemek için ......pesssss vallahi bunlara.....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir