Medimagazin logo

Tıp ve Para

Doğan Heper'in MİLLİYET'teki yazısı...
Tıp ve Para
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıp Haftası nedeniyle TV’lerde bazı doktorların katıldığı programlar yapıldı.
Bunlardan birinde tanınmış cerrahlar da vardı. Operatör Münci Kalayoğlu’nun 10 bin ameliyata imza attığını ben bu programı izleyerek öğrenmiş oldum.
10 bin dile kolay. Üstelik bazısı yanılmıyorsam 18-20 saat sürebilen ameliyatlar bunlar. Yani hayat kurtarmak zannedildiği kadar kolay değil.


* * *


Yine benim hiç bilmediğim bir şey de, bazı cerrahların ameliyat sırasında müzik dinleme meraklarının olduğuydu.
Tabii bu müzik ameliyathaneden ameliyathaneye değişebiliyor, klasik batı müziğinden, rock müziğine ve İbrahim Tatlıses’e kadar uzanabiliyor!..


* * *


O programa katılan erkek ve kadın doktor profesörler vardı.
Hemşire Okulu’nda müdür olan bir hanım profesör bazı şeyleri eleştirerek, benim ve benim gibilerin bol bol “bravo”sunu aldı.
Bu kadın profesör, tıp kurumlarının, hastanelerin pek çoğunun ticari müesseseler halini aldığını, söylüyordu. Çalışanlar,  verilen kazanç seviyesine, kazanç hedefine varabilmek amacıyla adeta etik kuralları ihmal edebiliyorlardı.
Doğru mu? Bana göre doğru. Ve buna acele çare bulmak gerek.


* * *


Bu tartışma programına katılan hocalardan biri de Prof. Dr. Cengiz Kuday idi.
Ben, yıllar önce bir sabah yataktan kalktığımı hatırlıyorum o kadar.
Sonra beni ambulansla acele meşhur bir özel hastaneye yetiştirmişler.
“Ümit yok, yaşamaz”  cevabı; eşimi ve kızlarımı çıldırtmış...
Gazetemin de çabasıyla beni en hızlı şekilde Prof. Dr. Cengiz Kuday’ın çalıştığı hastaneye nakledip, Dr. Kuday’a da haber vermişler.
Dr. Kuday o anda Yeşilköy’de uçağa binmek, İstanbul’dan ayrılmak üzereymiş.
Seyahatten vazgeçip hastaneye dönmüş...
Ve yıllardır ben ayaktayım. Onun sayesinde...


* * *


İşte doktorluk böyle bir meslek. “Öldü” denilenleri bile yaşatan onlar.
Ama onların çalıştığı mekanları ticari müesseseler haline getirmeyelim.

tıp
ve
para
Yorum (11)
Dr.Cevdett
[“Öldü” denilenleri bile yaşatan onlar.]Diye yazmış yazar. Vatandaşta Doğan Heper gibi böyle sakat bir anlayışa sahip olduğu için hastaları ölünce ''neden hastamı yaşatamadın'' diye doktora saldırıyor. Bu sığ düşünce yerine işin derinliğine inip ölüm ve yaşamın biz hekimlerin elinde olmadığını, bizlerin sadece bu işlerde bir aracı olduğunu anlatabilirsek ''yaşatma'' zorunluluğundan paçamızı kurtarabiliriz.
0
Cevapla
üç harfli
Doktorlara giydirmiş yine. Az daha canlı canlı morga kaldıracaklardı demediği kalmış. Hocalar ilah, biz beceriksiz ve aptal olduğumuz için hoca olamadık; kusurumuzun olması normaldir.
0
Cevapla
dr
evet şimdide iktidarın yarattığı '' siz öldürülünce ben zevk alıyorum'' diyen sapıklar topluluğu var
0
Cevapla
md
Okumuşu bile bu kadar anlıyor sağlıktan... Gel de doktorluk yap o kadar cahil insanın içinde... Bu memlekette bu zihniyetle ne zaman ölüme çare bulunur o zaman şiddet sona erer...
0
Cevapla
Ahmet
Dr.Cevdett arkadaşım çok haklısın sana katılıyorum.Ayrıca doktorların bir çok problemi var bunun yanında yazıdaki performans uğruna etik kurallarına uyulamamakta deniliyor işte bu hekimlerin değil devletin suçu..Bir hekim hem öğrencilik hayatında hem de mesleki hayatında döktüğü alın terinin karşılığını almıyor.Hem maddi hem manevi olarak haksızlığa uğruyorlar.Ameliyathaneye ya da polikliniğe girerken aklında maddi geçim kaygısı veya bu gün kaç kişi ile tartışacağım gibi kaygıları varsa bir hekimin burada çok ciddi bir problem vardır...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir