Medimagazin logo

Tıp öğrencilerinden "Oyuncak Ayı" hastanesi!

Öğrenciler bu yöntemle çocukların doktor korkusunu azaltmayı amaçlıyor
Tıp öğrencilerinden "Oyuncak Ayı" hastanesi!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi'nce hazırlanan ''Oyuncak Ayı Hastanesi'' projesiyle çocukların doktor korkularını yenmeye çalışıyor.

TÜ Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi ve Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi Üyesi Gurur Nar, yaptığı açıklamada, projenin ilk olarak 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde başlatıldığını ve zamanla 20 tıp fakültesinde uygulanmaya başlandığını söyledi.

Proje kapsamında Edirne'deki yuvaları belirli zamanlarda ziyaret ederek 3-7 yaş arasındaki çocuklara hastanenin korkutucu bir yer olmadığını anlattıklarını belirten Nar, çocuklara insan bedeniyle ilgili temel bilgiler de verdiklerini ifade etti.

Çocukları oyun oynarken temsili olarak muayene ettiklerini dile getiren Nar, şöyle konuştu:

''Biz onlara korkulacak bir şey olmadığını anlatıyoruz. Çocuklar oyun içesinde oyuncaklarını getiriyor. Oyuncakların isimlerini ve ne hastalıkları olduğunu anlatıyor. Çok orijinal bir durumlar ortaya çıkıyor. Onlara oyuncaklarının hastalıkları hakkında 'Dişi mi çürümüş?', 'Çok şeker yememeli' gibi sorular sorarak, küçük tavsiyelerde bulunuyoruz. Böylece çocuklar hem doktor korkularını yeniyor hem de biz deneyim kazanıyoruz. Ayrıca, çocukların karşısına önlüklerimizle çıkarak onların beyaz önlük korkusunu yeniyoruz. Aynı zamanda çocuklara doktorların kullandığı stetoskop ve ağızlık gibi tıbbi ürünleri anlatarak doktora gitmenin korkulacak bir şey olmadığını öğretiyoruz.''

''Oyun oynayarak doktoru öğreniyor''
Nar, çocukların oyun sırasında da olsa beyaz önlük ve tıbbi aletlerden korkarak ağladığını ancak onlara oyun içerisinde bu korkularını yenmeyi öğrettiklerini ifade ederek, projeyi uyguladıkları yuvalardan olumlu dönüşler aldıklarını ve bu uygulamaya yılın belirli zamanlarında Edirne'deki yuvalarda devam edeceklerini kaydetti.

Şirin Çocuk Evi Eğitim Müdürü Filiz Tezcan da, tıp fakültesi öğrencilerinin proje taleplerini olumlu karşıladıklarını söyledi.

Öğrencilerin oyun sahası içerisine girerek çocuklara doktoru ve hastaneyi anlattıklarını belirten Tezcan, ''Her şeyden önce çocukların doktor korkularını yenmeleri için önemli bir etkinlik. Çocuklarımız eğlenirken doktora gitmeyi öğreniyor. Çocuklar oyun oynayarak hastaneyi, ilaç almayı ve doktoru öğreniyorlar'' ifadesini kullandı.

Tezcan, ailelerin, çocuklarının eskisi kadar doktordan korkmadığını söylediklerini aktararak, doktorların da çocukları artık daha rahat muayene edebildiklerini anlattığını söyledi.

tıp
öğrencilerinden
"oyuncak
ayı"
hastanesi!
Yorum (1)
Frankie Bellevan
hekimlerin mevcut ve giderek daha da artan korkularını yenmeleri için de bir proje var mı?yoksa freddy kruger'la “elm sokağında kabus” durumlarına devam mı? çalıştığım devletimize(?)bağlı hastane'nin yoğun bakım ünitesinde hastasının takibini yapan bayan uzman meslektaşımız hastalarıyla yeterince(?)ilgilenilmediği iddiası ile dün hasta yakınları'nın(?)saldırısından,hastane personeli'nin[dikkat buyurunuz hastane güvenliğinin değil:hastane'nin bildiğimiz mesaileri sonrasında evlerini çoluk çocuğunu geçindirebilmek için ellerine 3 kuruş daha fazla para geçsin diye boya,badana,cila ve yük taşıma işleri ile meşgul olan temizlik personeli] yardımıyla,marifetiyle son anda,kıl payı kurtulmuştur. hasta yakınları'nın(?) hastane(?) içindeki "yoğun bakım servisi" muhasarası,kuşatması ise saatlerce sürmüştür. tıp fakültelerindeki "oyuncak ayı projesi"nin bir benzeri olarak;yeni bir "kardeş proje" uygulamasının başlatılması kapsamında,çerçevesinde;hastanelerde "gerçek,sahici,bildiğimiz,harbi ayı" istihdamını derhal ,behemehal hayata geçirmek sorunun çözümüne belki küçük bir katkı sağlayabilir.ülkemiz gerçeğinden hareketle;gerçek ayıların(boz ayı)soyu; maganda denilen türün[kimileri(john ronald reuel tolkien:toprağı bol olsun) bu türe orta dünya'nın orkları adını da veriyor,en doğrusunu allah bilir.) aşırı çoğalmasıyla ciddi anlamda tükenme riski ile karşı karşıya olduğundan mütevellit;hastanelerimiz için uygun evsafta ve yeterli sayıda boz ayı bulunamadığı takdirde,ülkemiz faunasında her yerde görebileceğimiz şekilde,bol miktarda bulunan,hiç ummadığın an'da bile burnunun dibinde bitiveren magandalar da pekala ve rahatlıkla ayıların boşluğunu ayıdan daha "iyi" veya daha "ayı" doldurabilirler.magandaların boz ayı'ya bir diğer üstünlüğü de kış uykusuna hatta uykuya hiç yatmamaları(su uyur maganda asla, hesabı) ve fasılasız 365 gün,gece-gündüz faal durumda bulunmalarıdır. bahsi geçen böylesi,eli öpülesi,bir an önce alınası,alınmakta kesinlikle gecikilmeyesi,bu defa "ecele" gidilmemesi için alınmakta "acele" edilesi tedbir,önlem yalnızca magandaları karşı karşıya getirmekle[magandayı magandaya kırdırmak,çiviyi çiviye söktürmek,dinsizin karşısına imansız'ı(ilhan mansız değil),tecavüzcü coşkun'un karşısına süheyl eğriboz'u,nuri alço'nun karşısına rahmetli bilal inci'yi çıkarmak gibi.]kalmayıp,aynı zamanda ülkemiz faunasında halen bulunmayı hayrete ve takdire şayan bir şekilde sürdürmeyi başarabilen,nesli tükenmekle yüz yüze kalan yegane,biricik,şirin mi şirin,tatlı mı tatlı ve de pek sevgili,tek ayı türümüz olan "boz ayıcığımızın" korunmasını da beraberinde getirecek ve aynı zamanda ülkemizin eşsiz doğasına da(artık geriye ne kaldıysa) büyük bir hizmette bulunacaktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir