Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'yle (TÜSİAD) Türkiye Bilişim Vakfı'nın (TBV) e-Türkiye ödülleri sahiplerini buldu. Kamudan kamuya e-hizmetler kategorisinde Başbakanlık'ın Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Projesi, Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler Kategorisi'nde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ödül aldı. Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler Kategorisi'nde ise Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı'nın SSK Sağlık Ödemeleri Sistemi Projesi ödüllendirildi.
4. e-TR Kongresi ve ödül töreni dün yapıldı. Kongrenin açılışını yapan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, e-Dönüşüm Türkiye projesiyle, bilgi toplumu stratejisinden teknik altyapı ve güvenliğe, insan kaynaklarının eğitiminden yasal altyapıya kadar çeşitli alanlarda orta ve uzun vadeli hedefler ortaya konulduğunu anımsattı. e-Dönüşüm Türkiye projesi kapsamında hazırlanan bilgi toplumu stratejisinin, 2010 yılı itibariyle devlet hizmetlerinin yüzde 70'inin elektronik ortama aktarılmasını hedeflediğine dikkat çeken Sabancı, "Stratejinin hayata geçirilmesi halinde 30 yıl sonra istihdamda yüzde 0.6, iş gücü verimliliğinde yüzde 1.4 ve GSMH'de yüzde 2 artış öngörülüyor. Bilgi toplumu stratejisi acil eylem planındaki 111 eylemin hayata geçirilmesi, kamu, iş dünyası ve vatandaşın hayatını kolaylaştırıcı önemli etkiler yaratacaktır" dedi. Türkiye'de bölgelerarası bilgi uçurumunun e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasıyla kapanabileceğini kaydeden Sabancı, artık kamu hizmetinin tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilebileceği web sitelerine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Tasarruf bilişimi de vurdu
TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da, Maliye Bakanlığı'nın harcamalarda tasarruf yapmak gerekçesiyle kamu ihalelerini durdurduğunu hatırlatarak, bu kararın bilişim sektörünü etkilediğini söyledi. Oysa bilişim uygulamalarıyla gerçek tasarrufun sağlandığına dikkat çeken Eczacıbaşı, "2007'de seçimlerde parmak boyama dönemi tarihe gömülecek. Böylece vatandaşlık numaralı seçmen oranı yüzde 43'ten yüzde 94'e yükseltildi. 43 milyon seçmen veri tabanına kaydedildi. Bu tasarruf değil midir?" diye konuştu.
e-devlet kapısı 2007'de faaliyette
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise vatandaşlara ve şirketlere önemli kolaylıklar sağlayacak e-devlet kapısının, 2007 yılı başında hizmete girmesini beklediklerini bildirdi. Kimlik doğrulama, ödeme ve güvenlik konularında ortak platformlar sunan e-devlet kapısının aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi ve belge paylaşımını teşvik edeceğini kaydeden Şener, yapılan düzenlemelerle Kurumlar Vergisi beyannamelerinin yüzde 69, Gelir Vergisi beyannamelerinin ise yüzde 55'inin internet üzerinden alınır hale geldiğini söyledi. Şener vergi daireleri aracılığıyla yapılan vergi toplama işlemlerinde işlem başına maliyetin 2 dolar olmasına karşılık, elektronik vergi uygulaması sayesinde bu maliyetin 35 Cent'e indiğini de sözlerine ekledi.
Referans