Sayın Sağlık Bakanı ve atama ve nakil komisyonu/şubesi yetkilileri,
Hepimizin bildiği gibi mecburi hizmet uygulaması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hekim yetersizliği nedeniyle dengeli bir personel istihdamı sağlamak için yapıldı.
Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesindeki halkımıza da hizmet götürebilmek adına hekimler mecburi hizmet yükümlüsü olarak gitmekteler ve en az 2 yıl boyunca orada çalışmak ve mecburi hizmetlerini tamamladıktan sonra diplomalarını dışarıda da kullanabilme haklarına sahip olmaktadırlar. Gerek atama ve nakil yönetmeliğinden kaynaklanan sorunlar, gerekse bölge hizmet grupları ve hizmet puanlarında bulunan problemler nedeniyle maalesef hem hekimler hem sağlık bakanlığı hem de halkımız sıkıntılar yaşamaktadır.
Bunları herkesin anlayabileceği şekilde dile getirmeye çalışacağım ve dikkate alacağınızı umarım.
1- 45. dönem devlet hizmet yükümlülüğü mazeret ataması kurasında, aile birliklerini doğu ve güneydoğu illerinde sağlamak isteyen bazı hekimlerin istekleri, gidecekleri il A veya B grubu olduğu için reddedilmiştir.
ÖRNEKLER: Aile birliğini Şırnak’ta sağlamak isteyen bir anestezi uzmanına Şırnak anestezi için A grubu bir il olduğu için RED kararı verilmiştir. Sizce de bir gariplik yok mu?
Aile birliğini Adıyaman’da sağlamak isteyen bir nöroloji ve bir radyoloji uzmanına, bu iller branşlarında B grubu olduğu için RED kararı verilmiştir.
Aile birliğini Elazığ’da sağlamak isteyen radyoloji uzmanına, branşı için B grubu olduğu için RED kararı verilmiştir.
44. dönem devlet hizmet yükümlülüğü eş durumu kurasında, aile birliğini Muş’ta sağlamak isteyen radyoloji uzmanına, branşı için B grubu olduğu için RED kararı verilmiştir. (45. dönem dhy kurasında Muş’a radyoloji uzmanı kadrosu açıldı ve muhtemelen genel kuraya kalacak ve bir uzman istemeye istemeye gidecek.)
Aile birliğini Erzurum da sağlamak isteyen bir radyasyon onkolojisi uzmanına, branşı için B grubu olduğundan RED kararı verilmiştir.
Aile birliğini Tokat’ta sağlamak isteyen göğüs hast. Uzmanına, branşında B grubu olduğundan RED kararı verildi. (45. dönem DHY kurasında Tokat açıldı halbuki ve kimbilir hangi uzman ailesinden kopup gidecek)
43. dönem dhy kurasında aile birliğini Iğdır’da sağlamak isteyen bir üroloji uzmanına, branşı için A grubu olduğundan RED kararı verildi.
Yukarıda örneklediğim tüm hekimlerin gidecekleri yerlerde ki eşleri de uzman hekim olup hepsi atanacak kişiden daha kıdemlidir.
Bu hekimlerin isteyerek gidemediği yerlere, sonraki kuralarda istemeye istemeye başka uzmanlar gitmek zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla iki taraftan da bakınca istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor.
O zaman da mecburi hizmet isim değiştiriyor ve mecburi zulüm oluyor
Bölge hizmet grupları 3 ayda bir yeniden belirleniyor, ama maalesef birçok il için PDC dediğimiz personel dağılım cetvelinin doluluğu boşluğuna bakılarak ve ileriye yönelik planlama yapılarak bu gruplar belirlenmiyor. 4 pdc si olan bir branşta o ilde 5 kişi olmasına rağmen D grubu gösteriliyor. Pdc si tam olan bir il için C hizmet grubu gösteriliyor.
Sayın Bakanım ve Bakanlık yetkilileri, lütfen bölge hizmet gruplarındaki alakasız değerlendirmeleri ve hizmet gruplarına bakılarak yapılan eş durumu atamalarına lütfen çözüm bulun. Yukarıda örneklerini verdiğim garip kararların önüne geçebilmek için düzenleme yapın ki, hekimler de halk da mağdur olmasın.
Op. Dr. E. C.