Medimagazin logo

"Sezaryen sonrası normal doğum arttı"

İlk doğumunu sezaryen ile yapan kadın, diğer doğumları normal olabilir.
"Sezaryen sonrası normal doğum arttı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Uzmanlar, ilk doğumunu sezaryenle yapan bir annenin uygun şartların sağlanması durumunda normal doğum yapabileceğini söylüyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İngeç,konuştu.

NANGİ DURUMLARDA SEZARYEN ?

Bebeğin kafasının doğum kanalından geçmesini engelleyecek kadar büyük olması, iri olması, ters duruşu, özellikle yan gelişlerde veya çapraz duruşlarda sezaryenin kaçınılmaz olduğunu anlatan İngeç, daha önceden rahime yapılan bazı ameliyatlarda da sezaryen ihtimalinin arttığını anımsattı.

''SEZARYENDEN SONRA NORMAL DOĞUM YAPANLARIN SAYISI ARTTI"

Özellikle son 30 yılda tüm dünyada artan sezaryenle doğum oranlarını azaltmaya yönelik hükümetlerin de çalışmaları olduğunu hatırlatan İngeç, sezaryenden sonra vajinal doğum konusunun gündeme gelmeye başladığını söyledi.

"BİR SEZARYEN, HEP SEZARYEN DİKTESİ ÇIKAR"

Anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında doğumun nasıl olacağının geldiğini ifade eden İngeç, şöyle devam etti:
''Daha önce sezaryen yapılmış bir kadın mutlaka yine sezaryen mi olması gerekir? Tıbbi açıdan da bakıldığında eskiden karşımıza bir kanun gibi 'bir sezaryen, hep sezaryen' diktesi çıkar idi.

Bunun için 1900'lü yılların başından beri hep bu kural işledi. Bir kez sezaryen olan bir hasta mutlaka sezaryene alınmaya başlandı. Ama zaman zaman öyle vakalarla karşılaşıldı ki daha önce sezaryen olmuş kadın, sancıları başlıyor, hastaneye geç ulaşıyor ve normal doğum yapabiliyor.''

Bu örnekler çoğalmaya başlayınca tıbbi olarak incelemeye alınmaya başlandığına işaret eden İngeç, şunları kaydetti:

''Gerçekten bütün sezaryen olmuş hastaları yine tekrar sezaryene almak gerekir mi? Yoksa normal doğum şansı verilebilir mi? Bazı şartlar yerine geliyorsa sezaryen yapmış bir gebenin normal doğum yapabileceği görüldü. Ama tabi bu ihtimallere dayalı bir işlemdir. Yüzde 100 kesin olarak sezaryen olmuş kadınların hepsi normal doğum yapacak diye bir şart yok.''

"sezaryen
sonrası
normal
doğum
arttı"
Yorum (10)
kemal lam
bu hocamız sezeryan sonrası normal doğum yaptırtıyorsa ben de yaptırtacam.şimdi bu yazıyı gazetelerde okuyan saygı değer halkımız normal doğum isterse ne olucak?
0
Cevapla
dr yalçın
çok politik ifadeler.uygun şartları da ayrıntılı açıklasanız da herkes öğrense.sezaryen sonrası normal doğurtmaya çalıştığınız ilk uterus rüptüründe mahkemelerde sürünürsünüz.savcının ve hakimin ilk sorusunu da tahmin edersiniz herhalde.
0
Cevapla
diegoo
çoğu kez ipince bi zar gibi nerdeyse biribirini tutan uterus alt segmenti gözünüz önüne gelmiyor değilmi ? iyiki zamanında almışız az daha beklesek rüptür olacakmış dediğiniz pek de az olmuyor değilmi ? sezaryan olanları normal doğurtacam diyen bir abimiz vardı selametlik ; 3 tane doğurttu 4. sü elinde patladı histerektomi oldu 2. doğumunda kadın hasta. değermiydi tabikide değmezdi. onun için maceraya gerek yok sevgili meslektaşlar madalya takanda olmadığına göre eski sezaryan yine sezaryan kuralı geçerli olmalıdır...
0
Cevapla
İnanç Erdoğan
En çok karşılaştığım sorulardan biri de ''hocam diğeri sezaryendi, bu da mı sezaryen olur?''.. Obstetrik açıdan çok detayına girmeden uygun koşullar üzerine konuşalım. Şu 3 koşul sağlanmalı; 1- 24 saat görev yapan ameliyathane ve uzman hekimi de içeren doğum ekibi 2- Kan transfüzyonu olanakları (en az 2 ünite hazırda ) 3- Hastanın normal doğumda ısrar etmesi (ısrarla ikinci sezaryeni olmak isteyen hastayı normal doğuma zorlamanın haklı bir yanı yok) Bir ilçe hastanesinde; elektif operasyon için kan temini en az 3 günü buluyor. Doğum uzmanına 24 saat ulaşılabilse de acil bir durumda hastaneden aranmakla operasyon başlama zamanı arasındaki süre minimum 25 dakika, 50 dakikaya kadar uzadığı da oluyor. Sezaryen sonrası normal doğumda ısrarı olan birçok hastamı komşu illere gönderdiğim oldu, ama bunların hemen hemen hepsi ya bir hafta sonra sütür aldırmaya geldi ya da ameliyatını bizde oldu. Hastanemizde; C/S sonrası vaginal doğum isteyen gebeler için; baş prezantasyonunda, tahmini ağırlığı 3500 gramın altında, C/S den sonra en az 2 yıl geçmişse, sadece bir kez sezaryen olmuşsa, obstetrik açıdan diğer göstergeler normal ise onam formu ve kan temini ile doğumun spontan başlaması için bekleniyor. Travayda daha yakın izlem yapılıyor. Gün aşımı varsa ikinci bir görüşme ile indüksiyon başlanabiliyor. Genel anlamda ne kadar sezaryen yapmak istemesem de, ne kadar C/S sonrası vaginal doğum yanlısı olsam da; bir ilçe hastanesinin imkanları ortada. (Dipnot: En az bir vaginal doğumu olan eski sezaryenli hastalar en uygun grup) Don Kişotluğa soyunup bir komplikasyon (anne ve/veya bebek ölmümü) sonrası o Don Kişot'u ne hale getirler (hukuksal ve diğer yollar) o da ayrı bir yazı konusu..
1
Cevapla
Mert Aksu
Zaten yeterince başımızda sıkıntı var bir yarada sen açma be hocam.Bu sayfaları okuyanlarda herkesin sizin gibi altında doçent, uzman, asistan kadrosuyla çalıştığımızı düşünecekler ve bu olabiliyormuş diyecekler.Ama Bu işi bırakıp bürokrat olacaksanız bilmem!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir