Medimagazin logo

Sağlıkta 'profesyonel' yöneticiler iş başına gelmeli

Sağlık Yönetimi Birliği Demeği (SAYBİR) Genel Başkanı Endam Aksu, Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında önemli gelişmeler olduğunu belirterek, "Sağlığa ayrılan kaynaklar ve harcamalar bu kadar artmışken artık sağlık yönetiminin multidisipliner bir yaklaşımla, profesyonel sağlık yöneticileri tarafından yerine getirilmesi kaçınılmazdır" dedi.
Sağlıkta 'profesyonel' yöneticiler iş başına gelmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAYBİR Genel Başkanı Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu hastaneleri, halk sağlığı kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel sağlık kuruluşları, ilaç sektörü, sağlık turizmi sektörü, sağlık sigortacılığı sektörünün de içinde bulunduğu tüm sağlık kuruluşlarında, profesyonel çağdaş yönetim anlayışının geliştirilmesi ve halkın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin hakkaniyete uygun, kaliteli, ulaşılabilir ve güvenilir biçimde sunulması gerektiğini söyledi.

 

Bu hayali gerçekleştirmek amacıyla 2010 yılında kurulan SAYBİR'in, 3 yıldır faaliyetlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeye çalıştığını ifade eden Aksu, şunları kaydetti: "2003 yılından bugüne gerçekleştirilen sağlık alanındaki reformlar gerçekten göğsümüzü kabartıyor. Sağlık alanındaki göstergeler bugün çok daha iyi durumda. DSÖ, UNICEF gibi örgütler, raporlarında ülkemizden övgüyle bahsediyor. Hasta memnuniyet oranları yüzde 39'dan yüzde 76'lara çıkmış durumda. Ülkemizin her yerinde modern hastaneler inşa ediliyor. İnşa edilen şehir hastaneleriyle gelecek nesillere büyük bir miras bırakılıyor. Sağlık turizmi alanında da Türkiye önemli bir noktaya geldi. Sağlık serbest bölgeleriyle de daha ileri noktalara gelecek. Özel sektörün her geçen gün sağlık hizmeti sunumundaki payı artıyor. Sağlık teknolojisine yapılan yatırımlar artarak devam ediyor. Bunları görmezden gelmemiz imkansız."

-Sağlık Bakanlığının köklü kurumsal değişiklikleri

Sağlık alanındaki bu hızlı büyümenin yanı sıra vatandaşın hastaneye, hekime ve ilaca erişiminin kolaylaştığını, sağlık harcamalarında ciddi bir artış olduğunu anlatan Aksu, "Sağlığa ayrılan kaynaklar ve harcamalar bu kadar artmışken artık sağlık yönetiminin multidisipliner bir yaklaşımla, profesyonel sağlık yöneticileri tarafından yerine getirilmesi kaçınılmazdır" dedi.

 

Sağlık Bakanlığının, yaptığı köklü kurumsal değişiklikle aslında bunun önünü açtığını ifade eden Aksu, bundan sonra sağlık yönetiminde profesyonel eğitim almış kişilere gerek yönetici pozisyonunda gerekse ara eleman olarak daha fazla yer verilmesi gerektiğini savundu.

 

Aksu, "Sağlıkta sürdürülebilir bir büyüme için sağlık yönetimi alanında eğitim almış veya master yapmış yetişmiş insan gücünün iş başına gelmesi gerekir" diye konuştu.

 

Sağlık alanındaki insan kaynağının, özellikle de hekim sayısının yetersizliğine işaret eden Aksu, "Yönetim alanında hekim dışı profesyonellere şans vermek hem değerli hekimlerimize aldıkları eğitime uygun mesleki faaliyette bulunmalarının önünü açacak hem de insan kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacaktır" görüşünü dile getirdi.

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, "Sağlık yönetimi alanında eğitim alanların meslek tanımlarının yapılması gerektiğinden" bahsettiğini anımsatan Aksu, "Bu noktada Bakanımızın yapmış olduğu açıklamaları değerli buluyoruz ve önemsiyoruz. Gerekli adımların atılması için biz dernek olarak çalışmalarımızı yaptık. Raporumuzu en kısa süre içerisinde Sağlık Bakanlığına sunacağız" şeklinde konuştu.
 

saybi̇r
sağlık yöneticisi
sağlık yönetimi
Yorum (10)
erhanekingen
Hekim dışı personelin istihdamında da hatalar yapılmaktadır. İdari Birimlerde görev alması gereken fakat mesleki tanımlaması olmayan ve pdc de yer alamayan önlisan ve lisans eğitimi almış sağlık kurumları işletmeciliği ,yöneticiliği program mezunları olduğunu, hizmet alımıyla yüzlerce tıbbi sekreterlerin istihdam edildiği hastanelerde pdc'de hemşire sayısı kadar tıbbi sekrete yer verilmesi ve bunları çalıştıracak tıbbi sekreterlik alanlar bulunamadığı için idari görevlerde çalıştırıldıklarını dile getirmek doğru olacak.
0
Cevapla
şahin öztürk
Gidin hastanelere müdür ve müdür yardımcılarının eğitim durumunu araştırın..Çoğu sendika aracılığı ile atanmış ehliyet sahibi olmayan ve örgün üniversite okuyamamış fakat sendika aracılığı ile lisans diplaması almış ehliyetsiz kişiler..şimdi bu kişilere birde yüksek lisans diploması verecekler...çok büyük haksızlık..
0
Cevapla
y.yılmaz
hekim dışı profesyoneller tamda vatandaşın anasını ağlatır
0
Cevapla
ayfer çakma
ben dört yıllık kamu yönetimi okudum müdür muavini oldum 3 kasım da bize sorulmadan suçumuz olmadan habersiz ğörevden alındık yerimize okul bitirmeyen bu işleri hiç yapmamış sendika ve birilerinin tanıdığı yakını hatta devlet memuru bile olmayan insanlar ğeldi sağlıkta nasıl kaliteli yönetim olur sizlere soruyorum.
0
Cevapla
yönetici
Şu anki yöneticiler de nelerin yapılması gerektiğini biliyorlar. Mevcut sistemdeki en çelişkili taraf yöneticilerin sözleşmeli, çalışanların çakılı kadro olması. Sistemin verimli olabilmesi için gerekli olan personel hareketini yapamadıktan sonra dünyanın en başarılı CEO'sunu getirsen hiç bir gelişme kaydedilemez. Devlet kocaman göbekli bir insan gibi hareket edebiliyor. Zayıflayıp çevikleşmesi lazım, profesyonel yöneticinin yanında hızlı hareket edebilen bir yapının kurulabilmesi gerekli. Ancak bu tür bir yapıyı oluşturabilmek mevcut kurumlarda hiç kolay değil, çünkü onun bunun referansı ile işe alınan beceriksiz veya fazla kadro insanlara dokunabilmek neredeyse imkansız. Sonuç mutlaka hastanelerin özelleşmesine gidecektir. Sistem tamamen ABD'nin birebir kopyası olarak ağır ve emin adımlarla yol alıyor. Vatana millete hayırlı olsun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir