SAYBİR Genel Başkanı Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu hastaneleri, halk sağlığı kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel sağlık kuruluşları, ilaç sektörü, sağlık turizmi sektörü, sağlık sigortacılığı sektörünün de içinde bulunduğu tüm sağlık kuruluşlarında, profesyonel çağdaş yönetim anlayışının geliştirilmesi ve halkın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin hakkaniyete uygun, kaliteli, ulaşılabilir ve güvenilir biçimde sunulması gerektiğini söyledi.
Bu hayali gerçekleştirmek amacıyla 2010 yılında kurulan SAYBİR'in, 3 yıldır faaliyetlerini bu doğrultuda gerçekleştirmeye çalıştığını ifade eden Aksu, şunları kaydetti: "2003 yılından bugüne gerçekleştirilen sağlık alanındaki reformlar gerçekten göğsümüzü kabartıyor. Sağlık alanındaki göstergeler bugün çok daha iyi durumda. DSÖ, UNICEF gibi örgütler, raporlarında ülkemizden övgüyle bahsediyor. Hasta memnuniyet oranları yüzde 39'dan yüzde 76'lara çıkmış durumda. Ülkemizin her yerinde modern hastaneler inşa ediliyor. İnşa edilen şehir hastaneleriyle gelecek nesillere büyük bir miras bırakılıyor. Sağlık turizmi alanında da Türkiye önemli bir noktaya geldi. Sağlık serbest bölgeleriyle de daha ileri noktalara gelecek. Özel sektörün her geçen gün sağlık hizmeti sunumundaki payı artıyor. Sağlık teknolojisine yapılan yatırımlar artarak devam ediyor. Bunları görmezden gelmemiz imkansız."
-Sağlık Bakanlığının köklü kurumsal değişiklikleri
Sağlık alanındaki bu hızlı büyümenin yanı sıra vatandaşın hastaneye, hekime ve ilaca erişiminin kolaylaştığını, sağlık harcamalarında ciddi bir artış olduğunu anlatan Aksu, "Sağlığa ayrılan kaynaklar ve harcamalar bu kadar artmışken artık sağlık yönetiminin multidisipliner bir yaklaşımla, profesyonel sağlık yöneticileri tarafından yerine getirilmesi kaçınılmazdır" dedi.
Sağlık Bakanlığının, yaptığı köklü kurumsal değişiklikle aslında bunun önünü açtığını ifade eden Aksu, bundan sonra sağlık yönetiminde profesyonel eğitim almış kişilere gerek yönetici pozisyonunda gerekse ara eleman olarak daha fazla yer verilmesi gerektiğini savundu.
Aksu, "Sağlıkta sürdürülebilir bir büyüme için sağlık yönetimi alanında eğitim almış veya master yapmış yetişmiş insan gücünün iş başına gelmesi gerekir" diye konuştu.
Sağlık alanındaki insan kaynağının, özellikle de hekim sayısının yetersizliğine işaret eden Aksu, "Yönetim alanında hekim dışı profesyonellere şans vermek hem değerli hekimlerimize aldıkları eğitime uygun mesleki faaliyette bulunmalarının önünü açacak hem de insan kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacaktır" görüşünü dile getirdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, "Sağlık yönetimi alanında eğitim alanların meslek tanımlarının yapılması gerektiğinden" bahsettiğini anımsatan Aksu, "Bu noktada Bakanımızın yapmış olduğu açıklamaları değerli buluyoruz ve önemsiyoruz. Gerekli adımların atılması için biz dernek olarak çalışmalarımızı yaptık. Raporumuzu en kısa süre içerisinde Sağlık Bakanlığına sunacağız" şeklinde konuştu.