Medimagazin logo

Sağlık raporunda kolaylık

Sağlık kurulu ve tek tabip raporlarının onaylanması sırasında hastanelerde oluşan kuyrukları kaldırmak için genelge hazırlayan Bakanlık, hasta ve hasta yakınlarının işini kolaylaştırdı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık raporunda kolaylık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanlığı, sağlık raporlarının tasdiki ve mührü ile ilgili genelgeyi kaldırarak, hasta ve hasta yakınlarına kolaylık getiren yeni bir genelge yayınladı. Artık geri ödeme kurumları ve serbest eczaneler, hastalardan ve raporu düzenleyen sağlık kuruluşlarından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nde belirtilmeyen herhangi bir belge isteyemeyecek.

 

Hastanelere yapılan muayeneler sonucunda düzenlenen sağlık kurulu ve tek tabip raporlarının onaylanması esnasında kuyruklar oluştuğu, hasta ve yakınlarının tasdik işlemlerini yaptırma amacıyla zaman kaybı yaşadıkları bu durumun hem hastane yönetimi hem de hasta ve hasta yakınlarını zor durumda bıraktığı gerekçesiyle hazırlanan genelge, 30 Mayıs 2011 tarihinde yayınlandı.

 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla yayınlanan “Sağlık Raporlarında Tasdik ve Mühürün Kaldırılması Hakkında Genelge”de, e-rapor uygulamasının hayata geçirilmesi de göz önünde bulundurulduğunda konu ile alakalı olarak uygulamada karşılaşılan tereddütlerin giderilmesi amaçlandı.

 

Genelgede, raporların tasdiki, ilaç kullanım raporlarının düzenlenmesi ve rapor formatına açıklık getirildi. Buna göre, yeniden düzenlenen ilaç kullanım raporu formatı, Bakanlığa bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri ve özel dal merkezlerinde istisnasız uyulacak.

 

Geri ödeme kurumları ve serbest eczanelerce, rapor formatına uygun olarak düzenlenen ilaç raporları için hastalardan ve raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşlarından, SUT’ta belirtilmeyen başkaca herhangi bir bilgi ve belge aslı veya fotokopi ilave edilmesi talep edilmeyecek, gereksiz bürokratik işlemlere sebebiyet verilmeyecek ve hastalar mağdur edilmeyecek.

 

Rapor formatında raporun tedavi edilen kişiye ait olup olmadığının tespiti amacıyla “T.C Kimlik Numarası” hanesi yer aldığı için, rapor formunda ayrıca hastanın fotoğrafının bulunmayacak.

 

Genelge tarihinden önce eski genelge uyarınca ve önceki rapor formatına göre düzenlenmiş ilaç kullanım ve muafiyet raporları ile ilaç kullanımı ve katılım payı muafiyet için düzenlenmiş sağlık kurulu raporları süresi bitimine kadar geçerli olacak.

 

Elektronik onay

Kullanımı ilaç raporuna bağlı olan ilaçlar, Tebliğin “Sağlık raporlarının düzenlenmesi” maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenecek ve bu raporlar başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Elektronik olarak düzenlen raporların, elektronik imza çalışmaları tamamlanıncaya kadar bir çıktısı alınarak düzenleyen hekim/hekimlerin ıslak imza ve kaşesinden sonra arşivlenecek.

 

Elektronik ortamda düzenlenmeyen raporların bir örneği hasta veya hasta yakınına verilecek. Sağlık kurumları bünyesinde ilaç kullanım raporu düzenlenmesi ve onaylanması amacıyla ayrı birimler oluşturulmayacak ve belirli günler ayrılmayacak.

 

İlaç kullanım raporları, otomasyonu uygun olan sağlık kurumlarında bilgisayar ortamında, rapor formatına uygun olarak noksansız doldurulması kaydıyla geçerli kabul edilecek.

 

Bazı raporlarda doz belirtmek zorunlu değil

Bazı hastalıklara ait ilaçların reçete edilmesi ve kullanım ilkelerine ilişkin esaslar, SUT’ta belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenecek. Tebliğde yapılacak değişiklikler aynen geçerli kabul edilecek.

 

Bu genelge kapsamında olan ilaçlar için düzenlenecek ilaç kullanım raporlarında, SUT ve eki listelerde özel düzenleme yapılmış ilaçlar hariç olmak üzere, ilaç dozlarının belirtilmesi şart olmayacak, etken madde adının yazılması yeterli olacak. Sağlık raporuna etken madde adının yazılmasının yeterli olduğu ilaçlar için hastanın kullanacağı ilacın etken madde miktarı ve günlük kullanım dozu reçete ile düzenlenecek.

 

SUT eki EK-2/C Listesinde yer alan ilaçlar için düzenlenecek raporlarda ayrıca, ilaçların kullanım dozu, uygulama planı ve süresi de belirtilecek. Düzenlenen raporların, iki yıl sonunda yenilenmesi gerekecek.

 

İlaç kullanım raporları, ilgili hekimce raporda aksi belirtilmedikçe SUT’ta öngörülen en uzun süre olan iki yıl boyunca geçerli olacak. Ancak, hekimin ilgili ilacı daha kısa süreli kullanımını gerekli gördüğü durumlarda, “etken madde” isminin yanına o ilaç için ilaç kullanım raporunun geçerli olmasını istediği süreyi yazması yeterli sayılacak.

 

Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile SUT hükümlerine göre eksikliği bulunan (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması, ICD-10 kodu) sağlık raporları, bu düzeltmelerin aslına sadık kalmak kaydıyla; uzman hekim raporlarında, raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekim tarafından (bu hekimin bulunmaması halinde aynı branştan hekim), sağlık kurulu raporlarında ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından yapılması, raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise; bu düzeltmelerin başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren rapor süresinin sonuna kadar geçerli olacak.

     

Yeşil kart raporları da elektronik olacak

Kamu Personelinin Sağlık Hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Devrine İlişkin Tebliğ kapsamı dışında tutulan ve tedavi giderleri Maliye Bakanlığınca karşılanan yeşil kartlılara SUT hükümleri doğrultusunda işlem yapıldığı için, yeşil kart sahiplerinin ilaç kullanım raporları da elektronik ortamda düzenlenecek.

 

Aile hekimliği sözleşmesi imzalayan aile hekimliği uzmanı ve diğer uzman hekimleri aldıkları eğitim dahilinde ıslak imza ve kaşe ile ilaç kullanım raporları düzenleyebilecek. Bu hususta il sağlık müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak.

Sağlık hizmet sunucularınca düzenlenen ilaç, üçlü heyet, durum bildirir, istirahat, tıbbi malzeme gibi raporlar ile sağlık kurumlarınca düzenlenen diğer sağlık kurulu raporları ile tek tabip raporlarında da ilgili mevzuatında zorunlu tutulmayan haller dışında mühür ve başhekim onayı aranmayacak. Başhekim onay ve mühür işlemleri dışında kalan kayıt, arşivleme gibi uygulamalara aynen devam edilecek.

sağlık
raporunda
kolaylık
Yorum (2)
Bilgi Gürbaca
Raporu yenileyen Doktorlar,hiç bir muayene ve kontrol yapmadan eski raporda belirtilen ilaçların aynısını yazmaktalar,aynen bir zabıt katibi gibi..!Hastalık ilerlemişmi gerilemişmi kontrol yok,hem hastaya hem Devlete zarar veriyorlar önlem alınması şart söylediklerimin gerçek olduğunu her zaman ispata hazırım.
1
Cevapla
ahmet hamdi ovalı
Ben Tip 2 Diayabet hastasıyım ömür boyu ilaç kullanmam gerektiği söylendi ancak her 2 yıldabir raporumu yeniletmem gerekli bu saçmalık....İşyerinden izin almak dert, hastanede kuyruk beklemek te öyle buna bi çözüm bulunamazmı acaba?
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir