Medimagazin logo

Sağlık çalışanları parlementolarda yeterince temsil edilemiyor

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, ABD, Almanya, Avustralya, İngiltere ve Kanada'da milletvekillerinin meslek dağılımına ilişkin araştırma yaptı. Araştırmada sağlık çalışanlarının parlemontolarda yeterince yer almadığı ortaya koyuldu
Sağlık çalışanları parlementolarda yeterince temsil edilemiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Araştırma raporuna göre, ABD'de, görevdeki 113. Kongre'nin üye profili oldukça zengin. ABD'de 90'ı Temsilciler Meclisi'nde, 12'si Senato'da olmak üzere 102 eğitimci üye bulunuyor. Senato'da 2 hekim ve 1 göz doktoru; Temsilciler Meclisi'nde ise 17 hekim, 2 diş hekimi, 2 veteriner, 1 psikiyatrist, 3 psikolog ve 5 hemşire üye var. Temsilciler Meclisi'nde 5 de papaz üye görev yapıyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi'nde, eski belediye başkanı, eski eyalet valisi, eski savcı ve yargıç, eski büyükelçi, barış gönüllüleri, sosyal hizmetler çalışanları, eski asker, itfaiyeci, eski şerif, eski FBI çalışanı, senaryo yazarı, komedyen, profesyonel futbol oyuncusu, belgesel film yapımcısı, radyo programı sunucusu, televizyon yayıncısı, gazeteci, şarap üreticisi, balıkçı, mühendis, muhasebeci, pilot gibi mesleklerden gelen üyeler de bulunuyor.

Senato'da 5, Temsilciler Meclisi'nde ise 28 çiftçi üye de görev yapıyor.

 


Türkiye'deki durum?


 



-Almanya Federal Meclisi

Almanya Federal Meclisi'nde, içinde rahip, doktor, ev hanımı ve sanatçıların da bulunduğu toplamda 100'den fazla meslek temsil ediliyor. Üyelerin yaklaşık üçte biri kamu sektöründen geliyor.

Üyeler içinde yüzde 20 ile en büyük grubu hukukçular oluşturuyor. Hukukçuları yüzde 5,6 ile öğretmenler izliyor. Öğretmenlerden sonra önemli ölçüde temsil edilen meslek grupları sırasıyla, ekonomistler, iş dünyasından yöneticiler ve mühendisler. Üyelerin yüzde 5,2'si duvar ustası, aşçı, kuyumcu gibi el becerisi gerektiren geleneksel mesleklerden geliyor.

-Avustralya

Toplam 308 üyeden oluşan Avustralya Temsilciler Meclisi'nde 57 üyeyle en çok iş dünyasından temsilci bulunuyor. İş dünyasını, profesyonel siyasetçiler olarak nitelendirilebilecek siyasi danışman-lobici meslek grubu 32 temsilci ile takip ediyor.

Avustralya Temsilciler Meclisi'nde 30 hukukçu, 22 parti-sendika yöneticisi, 13 eski eyalet meclisi üyesi bulunuyor. Almanya'nın aksine Avustralya'da kamu sektörü 10 üyeyle oldukça düşük bir oranda temsil ediliyor. Avustralya ekonomisinde önemli bir yeri bulunan çiftçi ve besiciler de parlamentoda 8 üyeyle temsil ediliyor. Avustralya parlamentosunda en az temsil edilen meslek grupları eğitimciler, tıp sektörü ve yerel yönetim çalışanları.

-İngiltere Avam Kamarası

Amerika ve Avustralya'da olduğu gibi İngiltere Avam Kamarası'nda da parlamento üyelerinin meslek kökenleri bakımından iş dünyası 156 temsilci ile birinci sırada geliyor. İkinci sırada 86 üye ile hukukçular temsil ediliyor. Hukukçuları 49 üye ile eğitim sektörü, 18 üye ile kamu sektörü izliyor. Avam Kamarası'nda 17 muhasebeci, 16 silahlı kuvvetler mensubu, 9 sağlık sektörü çalışanı, 90 profesyonel siyasetçi, 38 basın yayın organı mensubu, 16 halkla ilişkiler çalışanı, 25 el becerisi gerektiren mesleklerden üye bulunuyor.

-Kanada

Kanada'da Avam Kamarası'nda birinci sırada iş dünyasından temsilciler, Senato'da ise yöneticiler yer alıyor. Avam Kamarası'nda ikinci sırada ABD, Avustralya ve İngiltere'ye benzer bir şekilde hukukçular, Senato'da ise ikinci sırada iş dünyasından temsilciler yer alıyor.

Avam Kamarası'nda üçüncü sırada profesyonel siyasetçiler de denebilecek danışmanlar, Senato'da ise üçüncü sırada hukukçular yer alıyor. Kanada Avam Kamarası'nın üye sayısı Senato'dan fazla olduğu için Senato'da olmayan çiftçi, gazeteci, yazar gibi çok daha fazla meslek grubu temsil edilebiliyor.

sağlık
çalışanları
parlementolarda
yeterince
temsil
edilemiyor
Yorum (1)
cengiz
siyasetçi olmak için öncelikle yalan söylemeyi,insanları aldatmayı öğrenmek lazım.Bize tıp fak. bunları öğretmediler.mezun olduğumuzda kazık kadar olmuştuk.öğrenme şansımız da kalmamıştı.zaten siyaseti birazcık bilmiş olsaydık bu kadar dayak yemezdik.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir