GENEL KONULAR
Türkiye’de sağlık sistemi sosyalizasyonu mu yoksa liberal bir sağlık sistemini mi amaçlıyor? Kamunun ve özel sektörün sağlıkta dönüşüm programında yeri nedir?
Sağlıkta dönüşüm programınızın vatandaş açısından bir çok katkı sağladığını hemen herkes belirtiyor. Ancak bunu sağlarken en önemli rolü üstlenen sağlık çalışanları, Bakanlığın kendilerini yeterince sahiplenmediğini düşünüyorlar. ÖrneğinBir hastayla ilgili herhangi bir tıbbi hata veya komplikasyonda hemen Bakanlıktan soruşturma açılacağı belirtiliyor. Ancak bir sağlık personeline şiddet olduğunda Bakanlığın genelde tepki vermediğini görüyoruz. Bakanlık sağlık personeline yeterince önem vermiyor mu? Bunu ekonomik anlamda değil daha çok sahiplenme anlamında soruyorum.
TAM GÜN YASASI
Tam Gün Yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerini ne zaman çıkarmayı düşünüyorsunuz?
Yeniden düzenlenen maddeler son taslağa ulaştı mı? Maddelerin içeriği konusunda bilgi verebilir misiniz?
Tam gün sürecinde kamuoyuna yaptığınız açıklamalarda hekimlerin 14 bin-17 bin Tl gibi ücretlere ulaşacaklarını söylediniz. Hekimler ise bunun mümkün olmadığını düşünüyor. Sizin bu açıklamalarınız kamuoyunda hekimlere karşı yanlış bir algı oluşturmuyor mu?
Tam Gün Yasası sürekli muayenehaneciliğin bitirilişi ile birlikte anıldı. Yasanın hemen kabulünden sonraki muayenehanelere getirilen standartların zorlaştırılması ve muayenehanelerin sağlık müdürlükleri tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmeye başlanması da bunun aslında bir göstergesi sayılabilir. Tam Günün temel amacı muayenehaneleri bitirmek midir?
(Sağlık Bakanı Akdağ bu soruya cevap verirken Medimagazin okuyucularının “muayenehane standartlarına helikopter pisti” de hatırlatıldı. Bakan Akdağ da Medimagazinin o günkü okuyucu köşesini okuduğunu belirterek soruya cevap verdi.)
Sağlık Bakanı ve bir hekim olarak muayenehaneler konusunda hekimlere ne tavsiyeniz olacak?
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ ve PERFORMANS
Sağlık Bakanlığı performans konusunda bir hayli ilerledi ve artık daha çok kalite konusunda çalışmalar yapıyor. Ancak üniversite hastanelerinin henüz aşılamayan bir çok yönetim sorunu var. Sizce performans uygulaması üniversite hastanelerinde başarılı olabilir mi? Yoksa bir karmaşa mı söz konusu olacak.
Tam Günle birlikte üniversitelerde uygulanacak performans sistemine yönelik özellikle eğitim ve araştırmanın olumsuz etkileneceğine yönelik çekinceler var. Performans sistemi tıp eğitimini olumsuz etkiler mi?
Üniversite hastanelerinin mali yapısının performans sistemini kaldırabileceğini ve öğretim üyelerine yeterince performans ödemesi yapılabileceğini düşünüyor musunuz?
Son iki aydır TİG’e göre ödeme yapıyorsunuz, bu konudakı gelişmeler hangi yönde devam edecek? SUT’un yerini TİG ne zaman alacak?
Üniversite hastanelerine SUT’tan yüzde 30-40 gibi ek ödeme yapılmasına destek çıkar mısınız?
Özellikle yeni açılan bir çok üniversite hastanesi Bakanlık hastanelerini kullanmaya başladı. Afiliasyonun yaygınlaştırılması düşünülüyor mu?
AİLE HEKİMLİĞİ
Aile hekimliği pilot uygulamasıyla birlikte hekimlerin ilgisi bu konuya arttı ve aile hekimi olmak istedi. Ancak en çok kafalarda bu ücretlerin ne kadar devam edeceğine yönelik sorunlar vardı. Son olarak ASM’lerin sınıflandırılması ve aile hekimlerine uygulanacak cezaların yayınlanmasıyla birlikte bu soru işaretleri daha da arttı. Aile hekimlerine verilen ücretler sürdürülebilir mi? Bu konuda bir garanti verebiliyor musunuz? Yoksa bir şekilde verilen ücreti azaltma yönünde bir çabanın yansımaları mı?
SGK yetkililerinin Sevk zincirininin gerekliliğiyle ilgili zaman zaman açıklamaları oluyor. Bakanlık olarak sevk zincirini uygulamayı düşünüyor musunuz?
DİŞ HEKİMLERİ
ADSM’lerin artmasıyla birlikte kamunun diş hastalıklarına yönelik hizmetlerde payının arttığını görüyoruz. Bu da serbest muayene işletenleri zora sokuyor. Bakanlık olarak diş hekimliği hizmetlerinde kamunun payını daha da arttırmayı düşünüyor musunuz? Belli bir oran var mı?
SGK ile özel muayenehanelerin anşlaşmasına desteğiniz olacak mı?
ECZACILIK VE İLAÇ
İlaç fiyatlarındaki düşüşler devam edecek mi? Bu konuda eczacılar ve ilaç firmalarının mağduriyeti konusundaki düşünceleriniz neler?
Sağlık Bakanı Sayın Akdağ’la röportajımız 40 dakika planlanmasına karşın yaklaşık 80 dakika sürdü, ancak Medimagazin olarak sorularımızın tamamını sormaya yine de vaktimiz yetmedi. Biz de Danıştayın Tam Günle ilgili gerekçeli kararını açıkladıktan sonra tekrar bir görüşme sözü daha aldık.