Medimagazin logo

Sağlık Bakanı ek ödeme yönetmeliğinin detaylarını açıkladı

Sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren yeni yönetmelik Beyaz Reform Resmi Gazete'de yayımlandı. Performansa göre ek ödeme yönetmeliği yürürlükten kaldırılırken, ödül ve teşvik esaslı yeni bir modele geçildi.
Sağlık Bakanı ek ödeme yönetmeliğinin detaylarını açıkladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Paylaşımında, "bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi." değerlendirmesinde bulunan Koca, şunları kaydetti:

"Resmi Gazete'de yayımlanan Ek Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanları için bir reform gerçekleştirildi. Biz buna 'beyaz reform' diyoruz. Yönetmeliğin teknik anlatımı sebebiyle anlaşılmayan noktalar var. Sırasıyla anlatacağız. Bazı konuları 15 Ağustos'a bırakıyoruz."

Koca, "Performansa göre Ek Ödeme Yönetmeliği"nin yürürlükten kaldırıldığını belirterek ödül ve teşvik esaslı yeni bir modele geçildiğini vurguladı.

Bir tek girişim bile, sağlık çalışanının teşvik ödemesine yansıyacak

Yönetmeliğin içeriğine ilişkin ise Koca, "Mahsuplaşma uygulamada tamamen kaldırılmıştır. Ne sabit ödemede ne de taban ödemede mahsuplaşma olmayacak. Hastanelerde bireysel iş yüküne bağlı teşvik ödemesi yapılacak. Sunulan en küçük hizmetin karşılığı olacak. Bir tek girişim bile, sağlık çalışanının teşvik ödemesine yansıyacak." ifadelerini kullandı.

Koca, döner sermayede taban ödemesi ile yeni bir sabit ek ödeme oluşturulduğunu ve 15 Ağustos'tan itibaren ödenecek olan taban ödemesinin, eylül ayı itibarıyla maaşla birlikte bordroda yer alacağını belirterek "Taban ek ödemesi, yıllık izinde 12 gün için ve hastalık sebebiyle raporlu olma durumunda da geçerli olacak, kesilmeyecek." ifadelerine yer verdi.

Taban ödemesinin memur maaşına göre düzenli olarak artacağını ve mahsup edilmeyeceğini kaydeden Koca, şu bilgileri paylaştı:

"Böylece sağlık çalışanlarının aylığı, memur maaşı, sabit ödeme ve taban ödemesinden oluşacak. Eğitim kliniği başarısına göre asistanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mesai sonrası görev yapan asistan hekimler ve hekim dışı personel ek ödemeden yararlanacak. Poliklinik hizmetlerinin teşvikte ağırlığı artırılacak. Çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınacak.

Döner sermaye ek ödemelerinde ülke genelindeki dengesizlik giderilip, adil paylaşım sağlanacak. Hastanelerin teşvik ödemesinde tahakkuk, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile kurum hedeflerine ulaşma gibi hususlar etkili olacak. Normal doğumu teşvik amacıyla kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde ek bir teşvik uygulanacak. Özellikli hizmetler teşvik edilmeye devam edilecek. Mesai sonrası çalışma, günlük iş yükü dikkate alınmak kaydıyla teşvik edilecek. Üniversitelerde olanlar dahil bütün sağlık çalışanlarının sabit ek ödemeleri merkezli yönetim bütçesine aktarılarak maaşa eklendi."

 

ek odeme
Yorum (36)
Android
anlayabilen olduysa ne mutlu galiba iyi şeyler söylüyor, ancak ben anlayamadım
92
Cevapla
mikrobio tüm hekimlere sözleşme hakkı veya maaşı
gerek var mı bu kadar ayrıntıya verin hekime eş kıdemde hakim kadar maaş (veya sözleşmeli hekim maaşı) üzerine branşlara göre ek ödeme (branş bazında hastene ortalamasını tutturan alsın, altında kalana kesinti yapın) yönetmelik bilmece gibi hekimin derdi bunlarla uğraşmak olmamalı...
1
Cevapla
Dr. Emekli
muayenehanelerin kapatıldığı yıllarda bir uzman hekim 3000 dolara denk maaş alıyordu. hemşire eşimle beraber elimize 4000 dolar geçiyordu. yarısını harcayıp yarısını biriktirmiştir. 4 yılda 100000 dolar onun lada bir ev ve eşime bir araba almıştık. 4 yıl önce kahrederek emekli oldum. çalışmıyorum.
3
Cevapla
Dr. Emekli
basitçe doktor ve ilave döner alan personelin maaşı sabit döner kadar artabilir. bu durum da az çok geliri olan hastaneler de mümkün. daha fazlası için kölelik ve mobbing e katlamak gerekiyor.
1
Cevapla
Özhan Özcan
hem performansı kaldırıp hem en küçük hizmetin karşılığı olacak.şekilde teşvik vermek çelişkili duruyor. performans kalkmalı tabii ama yerine benzer uygulamalar koymak çözüm getirmez. tek bir düzgün maaş bilimsel çalışma ortamı gerekli.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir