ABD’de ortaya çıkan “Exercise is Medicine” hareketi, Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği girişimiyle “Egzersiz İlaçtır” ismiyle hayata geçiriliyor.
ACSM (American College of Sports Medicine/Amerikan Spor Hekimliği Derneği) ve Amerikan Tıp Derneği (AMA) üç yılı aşkın bir süredir, fiziksel aktiviteyi hastalıkları önlemede ve tedavi etmede standart bir uygulama haline getirmek amacıyla “Exercise is Medicine” (Egzersiz İlaçtır) global hareketini yürütüyor. Bu amaçla birçok organizasyon ve farklı disiplinlerle bir araya gelen “Exercise is Medicine” hareketi, Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği girişimiyle “Egzersiz İlaçtır” ismiyle başlıyor.
Kampanya çerçevesinde egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç yaratılacak. Toplumu ve sağlık uzmanlarını fiziksel aktiviteye yönlendirecek ve düzenli fiziksel aktivitenin toplumun tüm katmanlarında yaygınlaştırılmasını sağlayacak çalışmalar kapsamında, hekimlere egzersiz reçetesi yazma konusunda programlar düzenlenecek. Sağlıklı bir hayat için egzersizin yaşam biçimi olarak benimsetilmesi ve teşvik edilmesi sağlanacak.
Aktif Yaşam Derneği, bu amaçla “Exercise is Medicine” global hareketinin temsilcileri Dr. Adrian Hutber, Dr. Scott K. Powers ve Dr. Robert E. Sallis’in katılımıyla çalışma toplantısı düzenlendi.
Yabancı uzmanların “Exercise is Medicine” hareketini tanıttığı toplantıda katılımcılar hastalıkların önlenmesi, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürülmesi için düzenli fiziksel aktivitenin önemini tartıştı. Toplantıda Sağlık Bakanlığı temsilcileri hareketin yaygınlaştırılması için yaptıkları projeleri paylaşırlarken, çeşitli uzmanlık alanlarından hekimler ve dernek temsilcileri Türkiye’de hareketli yaşamın yaygınlaştırılmasının sağlayacağı sağlık ve ekonomik yararların altını çizerek fiziksel aktiviteyi kendi uzmanlıkları çerçevesinde değerlendirdiler.
“Egzersiz İlaçtır Platformu”, egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç yaratarak düzenli fiziksel aktivitenin toplumun her seviyesinde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına işbirliği çağrısında bulundu.
Fit olmak ölüm riskini azaltıyor
Dr. Robert Sallis, toplantıda yaptığı konuşmada, egzersiz-kemoterapi ilişkisinde egzersizin öneminden bahsetti. Fiziksel olarak fit olmanın ölüm riskini azalttığını, kişinin yapmak istediklerini yapabilme kapasitesinin arttığını belirten Sallis, egzersizin başarısız olması halinde hastanın ilaç kullanımına yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Adrian Hutber ise hekimlerin hastalarını farklı kaynaklara yönlendirmesini, fiziksel aktivite için reçete yazabilir olmaları gerektiğini vurguladı.
Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ünitesinden Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Türkiye Endokrinoloji Derneğinin özellikle diyabet, obezite, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi hareketsiz yaşamla ilişkili hastalıklar üzerine çalıştığını ifade etti. Bu tür hastalıkların önlenmesinde ve kontrol altında tutulmasında hareketli yaşamın öneminin yüksek olduğunu dile getiren Yıldız sözlerine şöyle devam etti:
“Bundan 2500 yıl önce Hipokrat ‘yürümek bizim için en iyi ilaçtır’ sözünü söylemiş. Ama biz hala bugün bunu nasıl yapabiliriz diye konuşuyoruz. ABD’de çok yakın zamanda yapılan bir çalışmada çocuklar 18 yaşına gelene kadar 18 bin saat televizyon izliyorlar. Biz bunları nasıl hareketlendirebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Günlük televizyon izleme oranımız günde 2 saat arttığı zaman şeker hastalığına yakalanma oranımız yüzde 20 artıyor. Haftada 150 dakika hareket yapıldığında ise diyabete yakalanma riski yüzde 30 oranında azalıyor. Bugün için Avrupa Birliğine girersek, şu anda birinci olan Malta’yı geride bırakarak birinci sırada yer alacağız. Türkiye’de insanların yüzde 80’i hareket etmiyor bu hareket etmeyen insanları sadece yüzde 10 hareket ettirdiğimizde, şeker hastalığında da yüzde 11’lik bir azalma sağlayabiliyoruz. Günlük 10 bin adımı 3 sloganla pekiştirecek olursak ‘Daha az oturalım’, ‘Daha fazla yürüyelim’ , ‘Egzersiz yapalım’. Bunları yaptığımızda gerek diyabet gerek kalp hastalığı gerek obezitenin önlenmesi yönünden çok yol almış olacağız.”