MEDİMAGAZİN - Parmakla rektal muayene (DRE), ürologlar tarafından erkeklerde prostat kanseri belirtileri için ilk kontrol olarak rektumda olağandışı şişlik için prostat bezini parmakla kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır.
Almanya gibi bazı ülkelerde, hastalık için ulusal bir tarama programında kullanılan tek yöntemdir.
Ancak Heidelberg'deki Alman Kanser Araştırma Merkezi'nde koordine edilen PROBASE çalışmasından bilim adamları tarafından yapılan yeni araştırmalar, tekniğin birçok kanseri erken evrelerinde kaçırıyor olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, dün Milano'daki Avrupa Üroloji Derneği Yıllık Kongresi'nde sunulan bulguların, prostat kanserinin erken teşhisi için etkileri olabileceğini söylüyor. Araştırma sonuçları rutin taramada kullanılacak diğer test yöntemleri için çağrıda bulunuyor.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Agne Krilaviciute, "Prostat kanseri taramasının ana nedenlerinden biri, hastalarda prostat kanserini mümkün olduğunca erken tespit etmektir, çünkü bu tedaviden daha iyi sonuçlara yol açabilir. Ancak çalışmamız, Parmakla rektal muayenenin bu erken evre kanserleri tespit edecek kadar hassas olmadığını gösteriyor." dedi.
Tespit oranının önemli ölçüde düşük çıktı
PROBASE çalışması, dört üniversite bölgesinde (TU Münih, Hannover, Heidelberg, Düsseldorf) çok merkezli bir Alman prostat kanseri tarama çalışmasıdır ve 2014 ile 2019 yılları arasında kaydolan 45 yaşındaki 46.495 erkeği içermektedir.
Erkekler o zamandan beri, taramadan sonraki yıllarda sağlıklarını değerlendirmek için takip edildi. Araştırmadaki katılımcıların yarısına 45 yaşında prostat spesifik antijen (PSA) kan testi yapılırken, diğer yarısına ilk olarak 50 yaşında gecikmiş PSA taraması ile Parmakla rektal muayene önerildi.
Nihayetinde, gecikmiş tarama grubundaki 6.537 erkeğe Parmakla rektal muayene uygulandı ve bu erkeklerden sadece 57'si şüpheli bulgular nedeniyle takip biyopsisi için sevk edildi. Sadece 3'ünün kanser olduğu tespit edildi.
Dr. Krilaviciute, PSA testi gibi diğer yöntemlerle tespit oranıyla karşılaştırıldığında, parmakla rektal muayene kullanılarak tespit oranının önemli ölçüde düşük olduğunu söylüyor.
Yaklaşık %80'i parmakla erişilebilecek bir yerde
Dr. Krilaviciute, "Parmakla rektal muayene, vakaların %99'unda negatif sonuç veriyordu ve şüpheli olduğu düşünülenlerin bile tespit edilme oranı düşüktü. PROBASE çalışmasından gördüğümüz sonuçlar, 45 yaşında PSA testinin dört kat daha fazla prostat kanseri saptadığını gösteriyor." dedi.
Araştırmacılar, Parmakla rektal muayenenin özellikle genç erkeklerde kanserleri tespit etmekte başarısız olmasının nedenlerinden birinin, prostat dokusundaki değişikliklerin parmakla tespit edilemeyecek kadar hafif olabileceğine inanıyor. Ayrıca bazı kanserler prostatın parmakla kolayca ulaşılamayan bir bölgesinde de meydana gelir.
Çalışmanın kıdemli yazarı ve Düsseldorf Üniversitesi'nden bir ürolog olan Profesör Peter Albers, "Erken evre kanserin elle tutulur boyutu ve sertliği olmayabilir. Prostattaki kanserleri bulmak için biyopsilerden önce MRI taramalarını kullanan ayrı bir analiz, bunların yaklaşık %80'inin parmakla kolayca erişilmesi gereken bir alanda olduğunu ve yine de kanserlerin Parmakla rektal muayene ile saptanamadığını gösterdi." dedi.
Araştırmacılar şimdi Parmakla rektal muayene yerine tarama programlarının bir parçası olarak PSA testinin ve MRI taramalarının yaygın olarak kullanılmasını istiyor.