Medimagazin logo

Özel hastanede çalışan doktora muayene kotası

Özel hastaneler artık doktorların kaç hastayı muayene ettiğini günlük olarak SGK'ya bildirecek. Bir doktor günde 60'tan fazla hastaya bakarsa SGK fazla muayenenin parasını ödemeyecek.
Kaynak: AKŞAM - Okan Güray Bülbül
Özel hastanede çalışan doktora muayene kotası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK 1 Nisan tarihinden itibaren, özel hastanelere resmi tatil günlerinde, dini ve milli bayramlarda ve pazar günleri provizyon verme uygulamasına son vermişti. Ancak daha önce de bu köşeden ifade ettiğimiz gibi provizyon vermemek, özel hastanedeki hekimlerin uzun sürelerle çalıştırılmasını çözmeyeceği gibi sigortalıları da mağdur edebilecek bir düzenleme.  

ARTIK GÜNLÜK OLARAK VERİLECEK 

Bu yüzden SGK bir adım daha attı ve hekim başına verilen provizyon sayısının haftalık değil, günlük olarak belirlenmesine karar verdi. Yani artık hekim başına SGK’nın ödeme yapacağı muayene sayısı günlük olarak belirlenecek. Böyle olunca da, hangi hekimin kaç gün ve kaç saat çalıştığı açık ve net bir şekilde görülecek. 

SON TARİH 30 MAYIS 2014 

Hastaneler 30 Mayıs'a kadar bünyelerinde görev yapan hekimlere ilişkin günlük çalışma sürelerini MEDULA sistemine girmek zorundalar. Bu süre aslında 1 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak geçtiğimiz haftaki bir duyuruyla 30 Mayıs'a uzatıldı.  

KURUM MEDULA'YA GİRİŞ YAPMALI 

30 Mayıs'a kadar gerekli bilgileri MEDULA sistemine girmeyen ve hekimlerin sözleşmelerinin bir örneğini SGK’ya göndermeyen özel hastane, SGK’dan fatura bedellerini tahsil edemeyecek.  

ÖZEL HASTANE PARASINI ALAMAYACAK
 
Yeni düzenlemeyle özel hastaneler hekimlerini günlük çalışma sürelerinin üzerinde çalıştıramayacaklar. Sigortalı hastalara hekimin günlük kotasının üzerinde verdiği hizmeti SGK’ya fatura da edemeyecek. Yani sigortalının muayenesi gerçekleşse bile özel hastane SGK’dan bu muayene için de para alamayacak.  

HANGİ DOKTORUN KOTASI NE KADAR?

Özel hastanelerde SGK bir hekimin günlük çalışma süresinin toplam altı katı kadar muayenesine ödeme yapabiliyor. Yani eğer bir hekim günde 6 saat çalışmış ise SGK bu hekimin gerçekleştirdiği 36 muayenenin faturasını ödüyor. Her halükarda en fazla 60 hastanın muayenesi için ödeme yapılabiliyor. Yani SGK bir hekimin günde en fazla 10 saat çalışabileceğini öngörüyor. Aynı günde bir hekim için 60’tan fazla muayenesi için ödeme yapılmıyor. Bu sayı göz hekimleri için 45, fiziksel tıp ve rehabilitasyon için ise 48. 
   
ASGARİ ÜCRETTEN GÖSTERİYORLAR

Özel hastaneler rekabet koşullarının çetinliği nedeniyle doktorları asgari ücretten göstermek gibi illegal yolları kullanabiliyorlar. Diğer yandan, doktorların da uzun sürelerle ve fazla mesai ücretleri ödenmeden çalıştırıldığını da sıklıkla görüyoruz. SGK önce provizyon sınırlaması, sonra çalışma sürelerinin bildirilmesiyle bu konuda hassas olduğunu gösterdi. İlerleyen günlerde özel hastanelerde görev yapan hekimlerin daha insani çalışma koşullarına sahip olmasını bekleyebiliriz.

özel
hastanede
çalışan
doktora
muayene
kotası
Yorum (5)
Bayburtlu Zihni
Konsültasyonlar.Yatan hastalar.Özel ücretli bakılanlar neden eklenmiyor.Bu 70 i de bulur 80 i de.
0
Cevapla
tamgüncü
özeldeki doktora günde 60 hasta bakma kotası koyan sayın ! sgk ; devletteki doktorların çok daha mahir olduğunu düşünüp sınırsız sayıda hasta muayenesi hakkı veriyor. çifte standardın dibi budur...
0
Cevapla
mehmet karadeniz
Ayni ozveriyi devlet hastaneleri için de bekliyoruz. Hasta kotası ve günde en fazla 10 saat.
0
Cevapla
okur
doktorluk meslegini işçilik olarak algılayan bir bakıştan tüm paydaşların kurtulacagı bir anlayış olmadan bu işler düzelmez
0
Cevapla
Dr
Hekim 8 saat çalışır, saatte 4 hasta bakar. Yani SGK günde uzman doktor için 32 hasta üzeri ödeme yaparsa suç işlemiş olur. Suça ortak olur. Bir hasta bana yeterince sürede bakılmadı der ve dava açar kesin sonuç olarak tü çünkü rakamlar ortada kazanır. Hem hastane hem SGK öder bu tazminatı. Bedeli hastanın durumuna göre çok ağır olabilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir