Merhaba,
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen; Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Eylül 2010 ve Tıpta Yandal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) 2015 ve 2016 yıllarındaki sınavlara girmiş uzman doktorum. Sınav sonuçları ve değerlendirilmesi ile ilgili yaşadığım mağduriyeti belirtmek istedim.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen, TUS ve YDUS sorularında herhangi bir hata tespit edildiğinde 2015 yılı bahar dönemine kadar yapılan sınavlarda, adaylar bu sorular için yargı yolunu tercih ettiği zaman, sınav sonuçlarının ve yerleştirme sonuçlarının açıklanmasında herhangi bir erteleme olmuyordu. Ancak ilgili davalar bittikten 1-2 yıl sonra adaylar yeniden daha önce girmiş olduğu sınavlar için tercih ve yerleştirme işlemi yapıyordu. Kazandığı bir uzmanlık alanı 2 yıl sonra değişebiliyordu. “Nitekim bu durumu bende 2010 yılında girmiş olduğum TUS yerleştirme sonucumun, 2012 yılında davanın bitmesinin ardından yeniden değerlendirilmesi ile yaşadım.” Bu durum yılda iki kez yapılan TUS ve bir kez yapılan YDUS sınavlarında neredeyse her sınavda ortaya çıkınca büyük bir karışıklık oluştu çünkü kazandığınız bölüm, şehir, üniversite yada eğitim araştırma hastanesi 2 yıl sonra değişebiliyordu!
Davalar tamamlandıktan sonra oluşan yeniden yerleştirme mağduriyetin önüne geçmek için 2015 yılında çıkan bir kanun ile ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlardaki sorulardan herhangi birisinin iptali için yargı yoluna gidilmesi durumunda; bu alanlarla ilgili puan ve sonuç açıklanması işleminin idari yargı kararı sonrasında yapılacağı açıklandı.
Bu kararın ardından yapılan sınavlarda sırasıyla; Eylül 2015 TUS sorularından 11 soru, Nisan 2016 TUS sorularından 3 soru, Eylül 2016 TUS sorularından 5 soru mahkeme kararıyla iptal edildi. Yandal sınavında ise Aralık 2015 YDUS sorularından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanından 8 soru, Genel Cerrahi alanından 5 soru, İç Hastalıkları alanından 4 soru, Anestezi ve Reanimasyon alanından 5 soru, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanından 1 soru mahkeme kararıyla iptal edildi.
Bu sınavlardaki soruların iptalleri için açılan davaların sonuçlanması da 4-7 ay arasında değişen süreleri buldu. Mahkeme süreci bittikten sonra tercih ve yerleştirme işlemleri de birkaç ay sürdü. Sonuç olarak Eylül ayında TUS’a giren bir tıpta uzmanlık öğrencisi yada Aralık ayında sınava giren bir yandal uzmanlık öğrencisi kazandığı bölüme sınav tarihinden itibaren en erken 8-9 ay sonra başlayabildi! Normalde bu süre 3-4 ay civarında. En son yapılan Aralık 2016 YDUS sorularından da bazılarındaki hatalar nedeniyle davalar açıldı ve şu an 4 ay geçmiş olmasına rağmen davalar devam ediyor. Ne zaman açıklanacağı da belli değil!
Bizler bu sınavlara hazırlanırken çok büyük emekler veriyoruz. Ailemizden, sevdiklerimizden, sosyal hayatımızdan bir çok şeyden ödün vererek istediğimiz bölümü kazanmak ve iyi bir eğitim alarak yetişmek için çabalıyoruz. Sınavdaki hatalı sorular ciddi anlamda motivasyon kaybına neden oluyor. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse; 2015 YDUS Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları yandal sınavındaki 80 sorudan 8 tanesinin hatalı olması, sınav anında sizin bu sorularda çok fazla çelişki yaşamanıza ve yapabileceğiniz diğer soruları da kaçırmanıza neden olabiliyor maalesef. Sınava çok iyi bir şekilde hazırlanmış bir çok kişi bu durum nedeniyle emeğinin karşılığını alamadı!
Sınava giren uzman doktorlar yada pratisyen doktorlar sınav sonuçlarına göre hayatlarına yön verip bir düzen kurmaya çalışıyorlar. Bu sınavlarda iyi bir yer kazanabilmek için; ailesinden çocuklarından uzakta çalışan, ücretsiz izin alarak sınava hazırlanan, mecburi hizmetini tamamlayıp sınav sonucuna göre yeni bir bölüme yerleşmeyi bekleyen, eş durumu tayini için sınav sonucunu bekleyen yada benim gibi evlenip bir düzen kurmak için sınav sonucuna göre planlar yapan yüzlerce doktor var! Sınav değerlendirmesindeki bu aksaklıklar nedeniyle hiçbirimiz planladığımız şeyleri yapamıyoruz! Bizler bu süreçte davaların ne zaman biteceği, sonuçların ne zaman açıklanacağı yada hangi bölüme yerleşeceğimiz bilinmezliğini beklerken maddi ve manevi olarak gerçekten çok yıpranıyoruz!
Sizlerden talebimiz bu durumun çözümlenebilmesi ve bundan sonraki yıllar da yapılacak olan sınavlarda aynı mağduriyetlerin yaşanmamasıdır. Öneride bulunmadan önce ÖSYM’nin soru hazırlama ve soru güvenliği yönetmeliğini incelemiş bulunmaktayım. Yönetmelikte hazırlanan bir sorunun sınavdan önce birkaç kez denetlemeden geçtiği belirtiliyor. Bu denetlemelerde alanında uzman farklı kişilerin sorularda maddi hata olup olmadığını değerlendirdiği belirtiliyor buna rağmen son yıllar da zor soru oluşturmak yada soru çeldirici olsun diye uğraşılırken daha fazla hatalı soru oluşmaya başladı maalesef.
Bizim önerimiz; tıpta her bilim dalının kendisi için temel kaynak olarak kullandığı kitapların en son ve güncel baskılarındaki bilgilerin sorulması. Soruların denetlemesini yapan kişilerinde bu kaynaklara göre soruyu değerlendirmesi. Örneğin çok zor bir soru hazırlanmak isteniyorsa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları için temel kaynak olan Nelson’un son baskısında ilgili alandaki en güncel ve en uç noktadaki bilgi sorulabilir. Sonuçta bu bilgiyi ancak çok çalışan ve emek veren kişi bilebilir.
Çalışan ve emek veren herkesin emeğinin karşılığını alabileceği TUS ve YDUS sınavlarının hazırlanmasını sizlerden talep ediyoruz.
Saygılarımla
Uzm. Dr. Kaan YILDIZ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı