Medimagazin logo

'O gece evde yalnız olsaydım intihar edecektim'

Prof. Dr. Füsun Yarış, "Kötü haber verme" eğitiminden çıktığı gün kanser olduğunu öğrendi. Tedavi hataları intiharın eşiğine getirdi ancak sonunda hastalığı yendi
Kaynak: SABAH - SAFURE CANTÜRK
'O gece evde yalnız olsaydım intihar edecektim'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Yarış, ileri evre kanserle 4 yıllık kararlı mücadelesini hem hasta hem de hekim olarak paylaşıyor. Üniversitede öğrencilerine "Kötü haber verme" dersi veren Prof. Yarış, 2009'da dersten çıktıktan sonra ileri evre kanser olduğunu öğrendi. Prof. Yarış, kötü haberi duyduğu ilk anı şöyle anlattı: "Ultrasonun probu üzerimdeyken 'Kocaman iki tane kitlen var. Üstelik asit de var. Bu belki de evre 4C' denildi. Muayeneyi yapan hekim asistana 'Gel, bak. Böylesini çok nadir görürsün' diyecek kadar mesleğinin etik değerlerini unutmuştu."

'HEKİM SAHİP ÇIKSIN'
Artık yaşamak için hiçbir şansı olmadığını düşünen Prof. Yarış, "O gece evde yalnız olsaydım intihar edecektim. Hastaya, 'Başarabilirsin' denmesi gerekiyor. Şu kadar yıl yaşarsın demek yanlış" dedi. Füsun Yarış, tedavi sürecinde pek çok sorunla karşılaştığını belirterek şöyle konuştu: "Karnımda 12 kiloya kadar çıkan asitle 8 gün bekletildim. Neden? Çünkü hoca kongrede. Her gün 2 kere vizit yapıyorlar ama bana sormuyorlar nasılsın diye. İletişim kurmaya çalışıyorum ağzımı açtığımda susturuyorlar. 'Penisilin ve sefalosporin anaflaksim var' diye yazdım ve başucuma astım. Yine de sefalosporin verildiğini son anda fark edip engelledim. Verilseydi, saçma bir antibiyotik alerjisinden ölecektim." 'İnsani' dediği meslektaşları sayesinde kanseri yenen Yarış, şimdi kanser hastalarına danışmanlık yapıyor. Ve şu mesajı veriyor: "Hastanın vazgeçmemesi için önce hekim hastadan vazgeçmemeli, Ben, sevdiklerimi üzmemek için mücadele ettim ve kanseri yendim."

"İlk ameliyatımda, nasılsa ölecek diye cerrah tek bir lenf bezi almamış karnımdan. Ama 7 ay sonra başka bir cerrah 50 lenf bezi aldı" diyen Füsun Yarış, bazı hekimlerin hastayı bir nesne olarak görmesinden ve empati yapmayışından yakınıyor.

füsun yarış
kanser
tedavi
kanserle yaşamak
Yorum (12)
aydin sinal
alin iste bu beyaz gömlekliler dayagi hak etmiyormu?meslektasina bunu yapan garip köylüye ne yapar,icinde insan olmayan beyaz gömlege yazik olsun.
0
Cevapla
Filiz aslan
Allah size uzun ömürler versin hocam. Biz sağlıkcılar özellikle de hekimler bu konuda ne kadar da eksiğiz. İnşallah bu hareketiniz hakettiği değeri görür ve bu duyarsızlık sona erer.
0
Cevapla
dr o a
bu hanfendiye geçmiş olsun ve Allahtan şifa diliyorum ancak tıp dışı bir hoca olduğunu düşünüyorum hekimler hiçbir zaman hastalarından vazgeçmezler ancak sistem prosedür ve tetkikler bazen yavaş işleyebilir ayrıca bir hastanın eğitim amacıyla diğer hekimlere bulgularının gösterilmesi hasta başında eğitim verilmesi yine hastalar içindir iyi hekim yetişsin diye hiç kusura bakmasın ama bir onkolog her kanser hastasıyla oturup ağlamaz ancak en son protokoller ve tedaviler neyi gerektiriyorsa onu uygular sürekli bir hekimi eleştirme durumu hasıl oldu son zamanlarda yeni moda bu olsa gerek birazda takdir duygularını kullanmaları gerekiyor bütün hastaların aksi halde beklentilerini karşılayacak iyi hekim yetişmez ilim takdir edilmediği yerden göçeder
0
Cevapla
Ali Ulnam
Etik değerlerini unutmuş,başka bir hekimin ya da ailesinin nasıl muayene edileceğini bilmeyen,neyin nasıl söyleneceğini bilmeyen o kadar çok doktor var ki.Asıl neden ise hekimlerin sanat ve edebiyatla dolayısıyla insan ruhu ile bağlantılarının zayıf olması ve kitap (tıp dışında) okumamalarıdır.
0
Cevapla
Mehmet Ayr
Hocanın kaç lenf bezi alınacağının kriterlerini bu kadar iyi biliyor ve sorguluyor olmasından ötürü uzmanlık alanını merak ettim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir