Medimagazin logo

MR taramaları: Prostat kanseri taramasında PSA yerine geçmeli mi?

İngiltere'den araştırmacıların MR taramasının ölümleri önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koymasıyla prostat kanseri taramasında büyük bir ilerleme kaydedildi. Çalışma, MRG'nin geleneksel PSA testlerinden daha doğru olduğunu, aşırı teşhis ve aşırı tedaviyi engellediğini gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
MR taramaları: Prostat kanseri taramasında PSA yerine geçmeli mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - University College London tarafından yürütülen önemli bir çalışma, prostat kanserinin teşhis ve tedavi şeklini değiştirebilecek önemli bir bulguyu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, erkeklerin bu hastalığa karşı taranmasında MRI taramalarının kullanılması, prostat kanseri ölümlerinde büyük bir azalmaya yol açabilir.

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) proteininin tespit edilmesini içeren mevcut test yöntemleri, düşük riskli kanserlerin aşırı teşhisi ve aşırı tedavisiyle bağlantılıdır. Son araştırma daha kesin ve daha az riskli bir alternatif sunuyor.

Reimagine çalışması: Oyun değiştirici

Reimagine çalışması, yaşları 50 ila 75 arasında değişen 303 erkeği hem tarama MRG'si hem de PSA testi yaptırmaya davet etti. Sonuçlar, MRG'nin bir tarama aracı olarak umut verici yeteneklerini ortaya koydu.

UCLH'de danışman cerrah ve baş araştırmacı olan Prof. Caroline Moore, araştırmanın "ayıltıcı" olduğunu ve taramaya yeni bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladığını belirtti.

48 katılımcının (%16) medyan PSA yoğunluğu düşük olmasına rağmen prostat kanseri varlığını gösteren bir MRG'si vardı. Bu gruptan 32'sinin PSA seviyeleri mevcut tarama eşiğinden daha düşüktü ve bu da MRG taraması olmadan gözden kaçmış olabileceklerini gösteriyordu.

NHS değerlendirmesinin ardından 29 erkeğe tedavi gerektiren kanser teşhisi konmuş ve bunların 15'inde PSA değeri 3ng/ml'nin altında olan ciddi kanser tespit edildi. Sadece üç erkeğe (%1) tedavi gerektirmeyen düşük riskli kanser teşhisi konulmuştur.

BMJ Oncology'de yayınlanan çalışmanın bulguları, prostat kanseri tespiti ve tedavisinde umut verici bir geleceğe işaret ediyor. MRG'nin düzenli taramaya entegre edilmesi, erkeklerde en sık görülen kanserlerden biriyle mücadelede önemli bir adım atılması, ölüm oranlarının azaltılması ve gereksiz tedavilerin önlenmesi anlamına gelebilir.

prostat kanseri
mr
psa
mrg
prostat spesifik antijen
Yorum (2)
Adamın Biri
way ürolog lara ki way .......................
Cevapla
se
psa ri̇skli̇ yani̇ yaşli, ai̇lesel , irksal ri̇ske göre değerlendi̇ri̇lir ve mr görüntüleme prostat ca i̇çi̇n tarama araci olamaz, bunun mali̇yet, aşiri tedavi̇ vb bi̇r çok negati̇f yönü var. bu makale de denmek i̇stenen bi̇opsi̇ öncesi̇ bi̇r tani araci olarak çok i̇şe yarayabi̇li̇r.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir