Küresel Migren ve Ağrı Derneği, EMHA (European Migraine Headache Alliance -Avrupa Hasta Dernekleri Federasyonu) tarafından başlatılan ve Avrupa Parlementosu tarafından da desteklenen Migren Dostu İş Yerleri projesi için EMHA ile işbirliği protokolü imzalamıştı.
İlk lansmanı "Wellpoint Şirketler Topluluğu"na ait iş yeri hekimlerine yapan ve firmaya 18 Ocak'da Bostancı Dedeman Otel de Abbvie koşulsuz desteği ile 18 işyeri hekim grup temsilcisinin katıldığı bir eğitimle başlatan dernek yetkilileri aldıkları geri bildirimlerden çok memnun kaldıklarını ifade ettiler.
Proje hakkında bilgi veren dernek başkanı ve Uluslararası Baş ağrısı Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Aynur Özge kurulduklarından beri esas hedeflerinin migren başta olmak üzere baş ağrıları hakkında toplumsal farkındalığı artırmak olduğunu ifade etti.
Bugüne dek yaptıkları etkinlikleri anlatan Dr. Özge, Migren Dostu İş Yerleri projesiyle bu alanda büyük yol almayı hedeflediklerini ve ülkemizde bu eğitimleri vermek üzere yetkili tek kurum olmalarından dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti. Tüm kurumsal firmaları işyerlerindeki huzuru artırmak ve verimliliği artırmak için “migren dostu işyeri” olmaya davet etti.
50 yaş altında en önemli engellilik nedeni
Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan yardımcısı ve Avrupa Baş ağrısı Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz ise migrenin toplumsal yüküne ait bugüne dek “Lifting the Burden” grubu ile birlikte yaptıkları çalışmalarda migrenin 50 yaş altında özellikle de kadınlarda en önemli engellilik nedeni olduğuna ve maalesef toplumda migrenle baş ağrısı arasındaki farkında %80 den fazla oranda bilinmediğine dikkati çekti.
Türkiye'de 13 milyonu aşkın sayıdaki migren hastasına her yıl %3 lük bir sayının ilave olduğuna dikkat çeken Dr. Uludüz, detaylar için www.migraine-pain.org adresinde yayınladıkları Türkiye Migren Raporu’nu adres gösterdi.
Örnek tedavi şemaları kullanıldı
Proje Koordinatörlerinden Dr. Emel Ur Özçelik ise migrenin kliniği hakkında bilgi verdi. ID Migren testi ile baş ağrısı atakları sırasında bulantı/kusma; Işık hassasiyeti veya iş güç mağduriyeti gibi belirtilerden en az ikisini taşıyan kişilerde %90’ı aşkın olasılıkla migren görülebileceğine dikkat çeken Dr. Özçelik migrenin yalnızca bir baş ağrısından ibaret olmadığına dikkati çekti ve migren safhalarını kapsamlı bir şekilde aktardı.
Proje ekibinden Doç. Dr. Burcu Polat migrende atak ve koruyucu tedaviyi anlatarak ne kadar erken ve doğru müdahale edilirse atakların hem hastayı o kadar sürede rahat bırakacağına hem de iş-güç mağduriyetinin azalacağına dikkati çekti. Öte yandan “ağrı kesici yanlış ve fazla kullanımı” konusunda bilgi veren Dr. Polat örnek tedavi şemalarını da meslektaşlarıyla paylaştı.
13 maddelik öneriler listesini tamamlayan kurumlar 'Migren Dostu İşyeri' oluyor
Migren dostu işyeri kavramı ve işyerlerinde migren hastalarının yaşamını kolaylaştırarak iş verimini artıracak önemleri anlatan Doç. Dr. Esra Demirel aynı zamanda EMHA tarafından hazırlanan ve dernek tarafından Türkçe çevirisi yapılan kısa tanıtım videosunu da izleyicilerle paylaştı.
Kurumların 13 maddelik öneriler listesinden 1 tanesini tamamladıklarında bir yıldızlı, 5 tanesini tamamladıklarında iki yıldızlı ve 10 tanesini tamamladıklarında üç yıldızlı Migren Dostu İş Yeri olacakları bilgisi verildi.
Proje ekibinden yer alan ve aynı zamanda Uluslararası Baş ağrısı Derneği’nin Kadın Liderlik Komisyonu aktif üyesi Prof. Dr. Betül Baykan proje hakkında ilk elden daha fazla bilgi öğrenmek isteyenleri 8 Mart Dünya Kadınlar gününde saat 8’de online platformda yapılacak ve EMHA Başkanı Elena de Torre’nin de konuyla ilgili olarak konuşmacı olarak katılacağı panele herkesi davet etti.