Medimagazin logo

Meclis’ten, doktorlara ‘panik butonu’ önerisi

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına çözüm bulunması için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, raporunu tamamlayarak TBMM’ye sundu.
Kaynak: ZAMAN
Meclis’ten, doktorlara ‘panik butonu’ önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Rapor, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Doktor Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde Meclis Başkanlığı’na teslim edildi. Başkanlığını Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar’ın yaptığı komisyonun 298 sayfalık raporunda 3 ana başlık altında 66 öneri sıralanıyor. Bunlardan biri de sağlık personeline, saldırıya uğradıkları ya da kendilerini tehdit altında hissettikleri anda kullanmaları amacıyla ‘panik butonları’ dağıtılması teklifi. Raporda, bu butonların kullanılması halinde ‘güvenlik güçlerinin eşzamanlı olarak olay mahalline intikalini sağlayacak düzenlemeler yapılması’ talep edildi. Ayrıca raporda, “Hasta yakınları mümkün olduğunca tıbbi müdahale alanı dışında tutulmalı, ancak bu esnada hasta yakınlarına yeterli ve etkili bilgilendirme yapılmasına imkân verecek düzenlemeler de yapılmalı.” denildi.

Önerilerden bazıları şöyle: Türk Ceza Kanunu’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve verilen cezaların ertelenmemesi sağlanmalı. Tüm sağlık birimlerinde şiddet konusunda uyarıcı bilgiler içeren panolar bulundurulmalı. Hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesine özel önem verilmeli. Bilgilendirme, hastanın bakım ve tedavisinden sorumlu sağlık personeli tarafından yapılmalı. Sağlık personelinin dengesiz dağılımı ve sayısal yetersizliği giderilmeli, hastalara ayrılan süre artırılmalı. Sağlık çalışanlarının mesai ve nöbet saatleri yeniden düzenlenmeli, uzun çalışma sürelerinden vazgeçilmeli.

Şiddet ile karşılaşan sağlık çalışanına hukuki, tıbbi ve sosyal destek sağlanmalı, sağlık kurumlarında risk değerlendirmesi yapılarak, şiddet riskinin fazla olduğu alanlarda güvenlik önlemleri artırılmalı. Ambulanslarda hasta mahremiyetini ihlal etmeyecek izlem sistemleri kurulmalı. Hastane polisleri etkili, bilgili ve bu konuda eğitim almış kişilerden seçilmeli. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusuna hutbe ve vaazlarda da yer verilerek, sağlık çalışanlarının fedakârca çalıştıkları anlatılmalı.

meclis’ten
doktorlara
‘panik
butonu’
önerisi
Yorum (8)
op.dr.hakan
Hala cezai yaptırım konusunda bir şey yok. Allah aşkına sevk zinciri olmadıkça ve performans kalkmadıkça hastaya daha fazla zaman ayrılması mümkün mü? Tüm arkadaşlarıma önerim; 182 hasta randevu merkezi saat 9 ile 14 arası 6 saat randevu veriyor ve saatte 6 randevu bu ne demek 6x6=36 hasta günde en fazla 36 hasta alıyorum. Tüm meslektaşlarımı bunu uygulamaya davet ediyorum. Kimi arkadaşlar süresiz grevden bahsediyor bu onun ilk adımı olabilir. Böylece hastaneler kitlenir hastalarda tepki göstermeye başlar ve çözüm için adım atmak zorunda kalırlar. Çözüm insanca yaşanabilecek temel ücretin verilerek performansın kaldırılması veya sınırlanması ve sevk zincirinin gelmesidir.
0
Cevapla
HÜSEYİN MUTLU
BU NE İLERİ ZEKALILIK YAHU. VALLAHİ BİR AKILLI ADAM GÖREMEDEN ÖLÜP GİDECEĞİM. SEN ADAMI BANA SALDIRT ONDAN SONRA BUTONA BAS. OH NE GÜZEL YAHU. SİNİRDEN PATLAYACAĞIM BİR GÜN. KALPTEN GİDECEĞİM. HALA NEDENİ GÖRMÜYOR MUSUNUZ. İNSANLAR HASTANELERE YIĞILMIŞ. BEKLEMEKTEN SİNİRDEN GERİLMİŞ.
0
Cevapla
op.dr.cemal
Op.dr.HAKAN arkadaşımın aşağıdaki yorumuna aynen katılıyorum. Artık yeter demeliyiz ben de günde 36 hasta alıyorum çok zorlanırsam günlük mesai 8 saat bunun 1 saati çay, wc vb insanı ihtiyaçlara gider geriye kalır 7 saat MHRS ye göre saatte 6 hasta 7x6=42 maksimum bakacağım hasta sayısı budur. Tüm hekimler bunu yaparsa sorunun çözümü noktasında adım atacaklardır. Hala cezai yaptırım konusunda bir şey yok. Allah aşkına sevk zinciri olmadıkça ve performans kalkmadıkça hastaya daha fazla zaman ayrılması mümkün mü? Tüm arkadaşlarıma önerim; 182 hasta randevu merkezi saat 9 ile 14 arası 6 saat randevu veriyor ve saatte 6 randevu bu ne demek 6x6=36 hasta günde en fazla 36 hasta alıyorum. Tüm meslektaşlarımı bunu uygulamaya davet ediyorum. Kimi arkadaşlar süresiz grevden bahsediyor bu onun ilk adımı olabilir. Böylece hastaneler kilitlenir hastalarda tepki göstermeye başlar ve çözüm için adım atmak zorunda kalırlar. Çözüm insanca yaşanabilecek temel ücretin verilerek performansın kaldırılması veya sınırlanması ve sevk zincirinin gelmesidir.
0
Cevapla
A.K.
Çözüm: 1-Aile hekimlikleri sevk zinciri içerisine alınmalıdır.Bunun istisnası olmamalıdır.Aile hekimleri gelen hastaları değerlendirmeli,gerektiğinde hastanelerdeki ilgili branş hekimlerine yönlendirmelidir. 2-Aciller travma,MI,SVO vs hayati tehlike oluşturan hastalıklar haricinde hasta bakmamalıdır.Örneğin tonsillofarenjit acil değildir.Peritonsiller apse acildir. 3-Performans sistemi acilen kaldırılmalıdır.Uzman tabip ve tabiplere eğitimlerine göre belirli bir ücret verilmelidir.Performans yapılacaksa bile,1000-2000 TL gibi maaşın çok küçük bir bölümünü oluşturmalıdır. 4-Acillerde acil tıp uzmanları çalıştırılmalıdır.Bakanlık ve üniversite hastanelerine mümkün olan en fazla sayıda aile hekimi uzmanlığı ve acil tıp uzmanlığı kadroları açılarak açık kapatılmalıdır.Pratisyen hekimler koruyucu sağlık hizmetlerine kaydırılmalıdır. Bunlar yapıldığı,en basitinden sevk zinciri getirildiği takdirde,hastanelerdeki yoğunluk yarı yarıya azalır.Dolayısıyla şiddet de yarı yarıya azalır.Böyle somut önerileri olan varsa yazsın.Butanlarla düğmelerle bu işler hallolmaz.
0
Cevapla
uz.dr.ekrem
A.K.(op.dr) şaşıracaksın belki ama aşağıdaki yorumuna aynen katılıyorum altına imzamı atarım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir