Medimagazin logo

Karaciğer Nakli Sempozyumu’nda güncel tedavi yöntemleri tartışıldı

Medicana Sağlık Grubu’nun düzenlediği ‘Karaciğer Naklinde Güncel Tedavi yaklaşımları dün Ataşehir Medicana Hastanesinde gerçekleştirildi. Türkiye ve İstanbul genelinde gastroenteroloji ve nakil cerrahisi alanında ünlü isimleri bir araya getiren sempozyumda karaciğer naklinde güncel gelişmeler tartışıldı
Karaciğer Nakli Sempozyumu’nda güncel tedavi yöntemleri tartışıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Medicana Sağlık Grubu’nun düzenlediği ‘Karaciğer Naklinde Güncel Tedavi Yaklaşımları’ sempozyumunda Medicana International İstanbul Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sabri Tekin ve Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Yakut konuşmacı oldu. 

Öte yandan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Akyıldız ‘Transplantasyonda Hasta Seçimi’, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu ‘HCV’li Hastada Transplantasyon’, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Deniz Balcı ise ‘HCC’li Hastada Transplantasyon’ konusunda davetli hekimlere bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Sabri Tekin ‘Transplantasyonda Güncel Cerrahi Yaklaşımlar’, Prof. Dr. Mustafa Yakut da ‘HBV’li Hastada Transplantasyon’ konusunda sunumlarını gerçekleştirdi.

Tekin: Kadavradan organ bağışında ciddi bir sorun yaşıyoruz

Medicana International İstanbul Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sabri Tekin sempozyumda yaptığı konuşmada, “Toplumda son zamanlarda karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören, bu hastalıktan muzdarip olan hasta sayısı giderek artıyor. Başta hepatit B, hepatit C olmak üzere, alkole bağlı karaciğer yetmezliği, son dönemlerde giderek artan obezite ve buna bağlı karaciğer yağlanması ile gelişen karaciğer yetmezliği hastalığında ciddi bir artış var. Bu artış sayısını karşılamak için yaptığımız nakil sayısı maalesef çok yeterli değil. Özellikle kadavradan organ bağışında ciddi bir sorun yaşıyoruz. Buna karşılık bu hastaları hayatta tutmak için canlı vericili organ nakillerinde bir artış sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Nakil sayısını artırmalıyız”

“Her şeyden önce organ bağış sayısını artırmamız gerekiyor” diyen Prof. Dr. Tekin, “Bu hastalığı tedavi etmenin başka bir yolu yok. Ne yaparsak yapalım bu hastalar sonuçta organ beklerken hayatlarını kaybediyor. Bu şekilde bir tedavi şansını ve nakil sayısını artırmak için iki şey yapabiliriz; Kadavra donör sayısını artırabiliriz. Bunun için çok çaba sarfediyoruz. Bakanlığında bu konuyla ilgili ciddi çalışmaları var. Toplumu bilgilendirmek için farkındalık yaratmak adına birçok şey yapılıyor aslında ama bunların sonucunda kadavra nakil sayısını artıramadığımızın farkındayız. Dolayısıyla canlı vericiden yapılan nakil sayısını artırmak gerekiyor. Bu konuda en büyük önem canlı vericilerin ameliyatlarında bu vericilere zarar vermemek için daha neler yapabiliriz, en ideal ameliyat şeklini oluşturabilir miyiz? Bunun arayışındayız” dedi.

“Başarı oranlarını yüzde 90’ın üzerine çıkarmış durumdayız”

Son zamanlarda özellikle nakilden sonra karaciğerlerin çalışabilmesi için çok daha spesifik ilaçlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tekin, “Çok daha değişik tedavi imkanlarımız var. Başarı oranlarını yüzde 90’lara hatta üzerine taşımış durumdayız. Sadece nakil yapmak gerekmiyor, bu hastaları nakilden sonra da ömür boyu takip etmek gerekiyor. Nakil yapılırken en büyük risk faktörü hastalığın çok ilerlemiş olmasıdır. Maalesef hastalar bize çok geç evrede başvuruyorlar. Hastalık çok ilerlediği zaman hem başarı şansı düşüyor hem de ameliyatla ilgili komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastaların hayatta kalabilmesi için tek şans organ naklidir. Özellikle beyin ölümünden sonra kadavra organ bağışında çok ciddi bir artış sağlamamız gerekiyor aksi takdirde maalesef bu hastaları organ beklerken kaybediyoruz. Organ bağışı kesinlikle hayat kurtarır” diye konuştu.

Yakut: İlerleyici sirozda artık ilaçla tedaviye yanıt alamıyoruz

Beylikdüzü Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Yakut ise “Karaciğer nakli; hepatit B, hepatit C gibi bulaşıcı sarılıkların son dönemi, kilo fazlalığı, obeziteye bağlı karaciğer yağlanması, ailevi karaciğer hastalıkları, nadir görülen karaciğer demir, bakır fazlalıkları, karaciğer romatizması gibi bazı hastalıkların son döneminde karaciğer artık görevini yapamıyor.  Karaciğerin görevini yapamadığı döneme siroz diyoruz. İlerleyici sirozda artık ilaçla tedaviye yanıt alamıyoruz. Bu dönemlerde işlevini yitirmiş karaciğerin yerine canlıdan veya kadavradan aldığımız karaciğerle yeni karaciğer nakli yapılıyor. Karaciğer naklinin başarısı burada devreye giriyor. Ülkemizde ve hastanemizde yüzde 85-90’lara kadar başarılı bir şekilde güvenle yapılıyor” dedi.

medicana saglik grubu
karaciger nakli
guncel yaklasimlar
Yorum (1)
NAKİL SAYISI NASIL ARTACAKMIŞ?
açıkçası genel cerrahi kliniklerinde karaciğer transplantasyonu öğretilen bir yer duymadım. hatta işi öyle bir boyuta taşıyan yerler varmış ki tam kritik manevralar sırasında asistanı ameliyathaneden dışarı çıkaran hocalar dahi varmış. daha eğitimi bile verilmiyor komik olmayın, donörmüş bağışmış vs
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir