Imugene şirketi ile ortaklaşa geliştirilen ilaç, kanser hücrelerini doğrudan hedef alan bir virüs kullanıyor ve aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmeyi hedefliyor.
Mevcut kanser ilaçları ile kombine edilmesi planlanan ilacın ilerlemiş kanser tümörlerine karşı da etkili olması umuluyor.
İlacın kullandığı CF33-hNIS kodlu 'Vaxinia' olarak da adlandırılan virüs gibi kanser hücrelerini doğrudan hedef alan virüsler üzerinde bilim insanları bir asrı aşkın süredir çalışıyor.
Genetiği değiştirilmiş virüs kanser hücrelerini enfekte edip onlara zarar vermenin yanında bağışıklık sisteminin bu hücreleri tanımasını da sağlıyor.
Bu strateji ile araştırmacılar özellikle ileri evrelerdeki tümörlere karşı da daha etkili sonuç alınabileceği kanısında. Laboratuvar testlerinde virüsün kolon, akciğer, meme, yumurtalık ve pankreas kanseri tümörlerinin boyutunu "önemli ölçüde" küçülttüğünü belirten yardımcı doçent Daneng Li, "Şimdi immünoterapinin gücünü daha da artırmanın zamanı geldi ve CF33-hNIS'in hastalarımızın kanserle savaşta aldıkları sonuçları iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz" diyor.
Faz 1 çalışması 2025'e kadar sürecek
Vaxinia ilk etapta en az iki farklı tedavi denenmiş fakat metastaz oluşturmuş tümörlere sahip 100 kanser hastasında denenecek. Faz I olarak adlandırılan bu süreçte hastalar ilacı tek başına ya da bir immünoterapi ilacı Pembrolizumab ile kombine şekilde alacak.
Deneysel tedavinin güvenilirliği ve optimal dozun görülmeye çalışıldığı Faz I denemelerinde tedavinin kesin olarak işe yaradığının kanıtlanması gerekmiyor.
Bu fazda araştırmacılar hastaların Vaxinia'ya yanıt verip vermediğini, kanserin ilerleyip ilerlemediğini ve hayatta kalma oran ve sürelerinin uzayıp uzamadığını gözlemleyecek. Faz I'in 2025 başlarında tamamlanması bekleniyor.